23.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΙστορίαFe-MemoranceFe-Memorance: Νταϊάνα Γουίν Τζόουνς

Fe-Memorance: Νταϊάνα Γουίν Τζόουνς


Της Καλλιόπης Τσιπλαντώνη, 

Η Νταϊάνα Γουίν Τζόουνς γεννήθηκε στις 16 Αυγούστου 1934 στο Λονδίνο και ήταν Αγγλίδα συγγραφέας, ποιήτρια, ακαδημαϊκός και κριτικός λογοτεχνίας. Έγινε, αρχικά, γνωστή με το βιβλίο «Μαγεμένη ζωή», το οποίο απέσπασε και το Βραβείο Παιδικού Βιβλίου της Guardian.

Τα παιδικά της χρόνια σημαδεύτηκαν από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, ο οποίος στοίχισε στην ίδια και την οικογένειά της τον τόπο τους. Η οικογένεια κατέληξε να κατοικεί στην επαρχία του Έσσεξ.

Το 1953 ξεκίνησε τις σπουδές της στην Οξφόρδη στην Αγγλική Φιλολογία, που παρακολούθησε διαλέξεις του Κ. Σ. Λιούις και του Τόλκιν. Η Νταϊάνα είχε γνωρίσει και τον Τζον Μπάροουζ, τον οποίον παντρεύτηκε το 1956, και έκαναν τρία παιδιά. Από το 1976 άρχισαν να ζουν στο Μπρίστολ. Σύμφωνα με την αυτοβιογραφία της, η Τζόουνς αποφάσισε ότι ήταν άθεη, όταν ήταν παιδί.

Πηγή εικόνας: https://upload.wikimedia.org

Άρχισε να γράφει κατά τη δεκαετία του ’60, κυρίως, ως μέσο διαφυγής της δύσκολης κατάστασης που επικρατούσε στο σπίτι. Το πρώτο της βιβλίο ήταν ένα μυθιστόρημα για ενήλικες, που εκδόθηκε το 1970, με τίτλο “Changeover”. Τα βιβλία της κυμαίνονται από διασκεδαστικές καταστάσεις μέχρι μια έντονη κοινωνική παρατήρηση έως και πνευματώδεις παρωδίες λογοτεχνικής μορφής. Μάλιστα, τα βιβλία της J.K. Rowling, «Χάρι Πότερ», συγκρίνονται συχνά με τα έργα της. Πολλά από τα προηγούμενα παιδικά βιβλία της έχουν εκδοθεί εκ νέου για το νεαρό κοινό, του οποίου το ενδιαφέρον για τη φαντασία και την ανάγνωση προκάλεσε ο Χάρι Πότερ. Η συγγραφέας έχει γράψει περισσότερα από τριάντα βιβλία. Σχεδόν όλα απευθύνονται σε παιδιά, και στα θέματά τους υπάρχει τόση μαγεία, όσο η ίδια θεωρεί πως περιέχει και η πραγματικότητα. Στη Βρετανία τα βιβλία της βρίσκονται εδώ και χρόνια στην κορυφή των μπεστ σέλερ.

Η Νταϊάνα Γουίν Τζόουνς προσβλήθηκε από καρκίνο στους πνεύμονες το 2009 και πέθανε στις 26 Μαρτίου 2011, σε ηλικία 76 ετών.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Καλλιόπη Τσιπλαντώνη
Καλλιόπη Τσιπλαντώνη
Γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα. Είναι 19 ετών και βρίσκεται στο δεύτερο έτος των σπουδών της στο τμήμα Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών του Πάντειου Πανεπιστημίου. Κατά το παρελθόν έχει συμμετάσχει σε προσομοιώσεις των Ηνωμένων Εθνών (MUN). Λατρεύει τα ταξίδια, ενώ πραγματοποιεί συνεχώς εξορμήσεις εκτός πόλης και έρχεται σε επαφή με νέους πολιτισμούς. Στον ελεύθερό της χρόνο απολαμβάνει ωραία μουσική και διαβάζει βιβλία.