17.6 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήFe-MemoranceFe-Memorance: Μαίρη του Τεκ

Fe-Memorance: Μαίρη του Τεκ


Του Ραφαήλ Νικόλαου Μπελενιώτη, 

Η Βασίλισσα του Ηνωμένου Βασιλείου και των Βρετανικών Κτήσεων, Μαρία του Τεκ, γεννήθηκε στις 26 Μαΐου 1867 στο Παλάτι του Κένσινγκτον, στο Λονδίνο.

Πατέρας της ήταν ο Φραγκίσκος, Δούκας του Τεκ, και μητέρα της ήταν η Μαρία Αδελαΐδα, κόρη του Αδόλφου, Δούκα του Κέιμπριτζ.

Η βάπτισή της έγινε στο Βασιλικό Παρεκκλήσιο του Παλατιού στις 27 Ιουλίου 1867 από τον Τσαρλς Τόμας Λόνγκλεϋ, Αρχιεπίσκοπο του Καντέρμπερυ, με πολλούς αναδόχους, όπως τη Βασίλισσα Βικτωρία, τον Πρίγκιπα Εδουάρδο και την Πριγκίπισσα Αυγούστα του Κέιμπριτζ. Στη βάπτισή της, απέκτησε τα βασιλικά ονόματα «Βικτωρία Μαρία Αυγούστα Λουίζα Όλγα Παυλίνα Κλαυδιανή Αγνή» και, όπως είναι γνωστό, ήταν αρκετά γνωστή με το όνομα «Μέυ», πριν γίνει βασίλισσα.

Πηγή εικόνας: wikipedia.org

Η Μαρία εκπαιδεύτηκε κατ’ οικόν από τη μητέρα και την γκουβερνάντα της και έλαβε τη βασική εκπαίδευση, που προβλεπόταν. Κατά τη διάρκεια της ζωή της, ήταν ενεργή και εντάχθηκε σε πολλές και διάφορες φιλανθρωπικές δραστηριότητες, οι οποίες περιελάμβαναν επισκέψεις σε οικήματα φτωχών και απόρων ανθρώπων. Για ένα μεγάλο διάστημα, όμως, απουσίαζε από την αγαπημένη της Βρετανία. Από το 1883 ως και το 1885, έζησε στο εξωτερικό, μαζί, φυσικά, με την οικογένειά της, και επισκέφθηκε συγγενείς της στην Ευρώπη.

Τον Δεκέμβριο του 1891, η Μαρία έμελλε να αρραβωνιαστεί με τον δεύτερο εξάδελφό της, τον Αλβέρτο Βίκτωρα, Δούκα του Κλάρενς και του Έιβοντεϊλ, που ήταν ο μεγαλύτερος γιος του Πρίγκιπα της Ουαλίας. Η επιλογή της Μαρίας ως νύφη για τον δούκα λέγεται ότι οφείλεται στη βασίλισσα Βικτωρία, ωστόσο ο γάμος αυτός δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ. Ο Αλβέρτος Βίκτωρ είχε ένα τραγικό τέλος, καθώς πέθανε έξι εβδομάδες αργότερα από τον αρραβώνα. Κατά τη διάρκεια του πένθους, η Μαρία ήλθε ερωτεύτηκε τον αδελφό του, τον Πρίγκιπα Γεώργιο, Δούκα της Υόρκης.

Η πρόταση γάμου δεν άργησε να έρθει από τον Γεώργιο το 1893. Το ζευγάρι παντρεύτηκε λίγες εβδομάδες αργότερα, στις 6 Ιουλίου 1893. Ο Γεώργιος και η Μαρία παντρεύτηκαν και έζησαν στην Αγροικία Γιορκ του Σάντριγχαμ.

Η Μαίρη του Τεκ πέθανε, σαν σήμερα, στις 24 Μαρτίου 1953.


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ραφαήλ-Νικόλαος Μπελενιώτης, Σύμβουλος Έκδοσης
Ραφαήλ-Νικόλαος Μπελενιώτης, Σύμβουλος Έκδοσης
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1999. Είναι φοιτητής του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, με κατεύθυνση στην νεότερη και σύγχρονη ελληνική ιστορία.