16.1 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήFe-MemoranceFe-Memorance: Ελίζαμπεθ Τέιλορ

Fe-Memorance: Ελίζαμπεθ Τέιλορ


Της Καλλιόπης Τσιπλαντώνη, 

Η Ελίζαμπεθ Τέιλορ γεννήθηκε στις 27 Φεβρουαρίου 1932 στο Λονδίνο και ήταν Άγγλο-Αμερικανίδα ηθοποιός. Ξεκίνησε την καριέρα της ως παιδί θαύμα το 1943, με την ταινία «Σιωπηλός κατήγορος», ενώ, τη δεκαετία του ’50, αποτέλεσε τη μεγαλύτερη σταρ του αμερικανικού κινηματογράφου.

Οι Αμερικανοί γονείς της, και οι δύο έμποροι τέχνης, κατοικούσαν στο Λονδίνο, όταν γεννήθηκε. Λίγο μετά το ξέσπασμα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, επέστρεψαν στις Ηνωμένες Πολιτείες και εγκαταστάθηκαν στη νέα τους ζωή στο Λος Άντζελες. Η ηθοποιία ήταν στο αίμα της, καθώς και η μητέρα της είχε εργαστεί ως ηθοποιός, μέχρι που παντρεύτηκε. Στην ηλικία των 3 ετών, η Ελίζαμπεθ άρχισε να χορεύει και έδωσε, μάλιστα, ρεσιτάλ για τις Πριγκίπισσες Ελισάβετ και τη Μαργαρίτα. Λίγο μετά τη μετεγκατάσταση στην Καλιφόρνια, ένας φίλος της οικογένειας τής πρότεινε να κάνει μια δοκιμή στην οθόνη. Τότε, υπέγραψε συμβόλαιο με τα Universal Studios και έκανε το ντεμπούτο της στην οθόνη, σε ηλικία 10 ετών, στο “There One Born Every Minute” (1942).

Πηγή εικόνας: https://www.biography.com/actor/elizabeth-taylor

Ακολούθησε μεγαλύτερος ρόλος στο “Lassie Come Home” (1943) και αργότερα στο “The White Cliffs of Dover” (1944). Τη μεγαλύτερη επιτυχία σημείωσε, όμως, το 1944, με το “National Velvet”. Η ταινία αποδείχθηκε τεράστια επιτυχία, που συγκέντρωσε περισσότερα από 4 εκατομμύρια δολάρια και έκανε τη 12χρονη ηθοποιό ένα τεράστιο αστέρι. Επίσης, εντυπωσιακό ήταν το γεγονός, ότι, σε αντίθεση με πολλά παιδιά-αστέρια πριν και μετά, η Ελίζαμπεθ απέδειξε ότι μπορούσε να κάνει μια απρόσκοπτη μετάβαση σε ρόλους ενηλίκων. Είχε προταθεί για Βραβείο Όσκαρ 5 φορές και το έχει κερδίσει δύο, την πρώτη για την ταινία “Butterfield 8” (1960) και τη δεύτερη για το “Who’s Afraid of Virginia Woolf?” (1966). Εργάστηκε και στην τηλεόραση, που έκανε μερικές guest εμφανίσεις, ενώ, τα τελευταία χρόνια της ζωής της, αφιερώθηκε και στη φιλανθρωπία.

Τον Σεπτέμβριο του 1960, έπειτα από ταξίδι τους στη Ρώμη, που είχαν παρευρεθεί στην έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων, η Ελίζαμπεθ Τέιλορ και ο τέταρτος σύζυγός της, ο τραγουδιστής Έντι Φίσερ, συνέχισαν τις διακοπές τους στην Ελλάδα. Έκαναν κρουαζιέρα στο Αιγαίο Πέλαγος με το κότερο «Μασκότ», ελληνικής ιδιοκτησίας. Όταν δημοσιογράφοι πλησίασαν με βαρκάκι στο κότερο, εκείνη από την κουπαστή, χαμογελώντας και ποζάροντας, δέχθηκε να απαντήσει σε μερικές ερωτήσεις.

Η ηθοποιός παντρεύτηκε 8 φορές, εκ των οποίων τις δύο με τον Ρίτσαρντ Μπάρτον. Είχε αποκτήσει 2 γιους και 2 κόρες. Αγαπούσε πολύ τα κοσμήματα, τα αρώματα και ήταν διάσημη για τα βιολετιά της μάτια. Η Ελίζαμπεθ Τέιλορ πέθανε στις 23 Μαρτίου 2011 σε ηλικία 79 ετών, σε νοσοκομείο του Λος Άντζελες, από καρδιακή ανεπάρκεια. Το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου την έχει κατατάξει 7η στη λίστα με τις 25 μεγαλύτερες σταρ όλων των εποχών.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Καλλιόπη Τσιπλαντώνη
Καλλιόπη Τσιπλαντώνη
Γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα. Είναι 19 ετών και βρίσκεται στο δεύτερο έτος των σπουδών της στο τμήμα Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών του Πάντειου Πανεπιστημίου. Κατά το παρελθόν έχει συμμετάσχει σε προσομοιώσεις των Ηνωμένων Εθνών (MUN). Λατρεύει τα ταξίδια, ενώ πραγματοποιεί συνεχώς εξορμήσεις εκτός πόλης και έρχεται σε επαφή με νέους πολιτισμούς. Στον ελεύθερό της χρόνο απολαμβάνει ωραία μουσική και διαβάζει βιβλία.