20.8 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
ΑρχικήFe-MemoranceFe-Memorance: Γκαλίνα Ουλάνοβα

Fe-Memorance: Γκαλίνα Ουλάνοβα


Του Ραφαήλ Νικόλαου Μπελενιώτη, 

Η Γκαλίνα Ουλάνοβα έχει μείνει στην ιστορία ως μια από τις μεγαλύτερες χορεύτριες μπαλέτου του 20ου αιώνα. Γεννήθηκε στις 8 Ιανουαρίου 1910 στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας.

Αμέσως εκδήλωσε το καλλιτεχνικό ενδιαφέρον της και βρέθηκε να σπουδάζει δίπλα στην Αγκριπίνα Βαγκάνοβα και φυσικά τη μητέρα της, μια διάσημη μπαλαρίνα του αυτοκρατορικού ρωσικού μπαλέτου. Όταν κατάφερε και έγινε μέλος του διάσημου μπαλέτου Μαρίνσκι, μόλις το 1928, ο Τύπος βρήκε στο «μεγάλο στυλ της Σεμιόνοβνα, χάρη, στην ίδια εξαιρετική πλαστικότητα και ένα είδος σαγηνευτικής σεμνότητας στις χειρονομίες της». Φημολογείται, ακόμα, ότι και ο πασίγνωστος Κωνσταντίνος Στανισλάβσκι, γοητευμένος με το ταλέντο και το προσωπικό στιλ της ηθοποιίας, που είχε, την παρακάλεσε θερμά, να συμμετάσχει στις σκηνικές του παραγωγές. Αυτό, όμως, δεν γνωρίζουμε αν αληθεύει.

Πηγή εικόνας: el.wikipedia.org

Αυτό, όμως, που είναι βέβαιο είναι πως η φήμη της, το 1944, έφτασε μέχρι τον Ιωσήφ Στάλιν, ο οποίος δίχως να χάσει χρόνο τη μετέφερε στο Θέατρο Μπολσόι, όπου θα ήταν η prima ballerina assoluta για 16 χρόνια. Την επόμενη χρονιά, έλαβε μέρος και εκτέλεσε τον ρόλο του τίτλου στην πρεμιέρα της Σταχτοπούτας, του Σεργκέι Προκόφιεφ.

Σε ηλικία 46 χρόνων, το Σοβιετικό καθεστώς τής επέτρεψε για πρώτη φορά να περιοδεύσει στο εξωτερικό. Μέχρι τότε, της το είχε απαγορεύσει. Πρώτες οι βρετανικές εφημερίδες έγραψαν ότι «η Γκαλίνα Ουλάνοβα στο Λονδίνο γνώρισε τον μεγαλύτερο θρίαμβο κάθε μεμονωμένου χορευτή από την Άννα Παύλοβα». Όταν η Γκαλίνα κρέμασε τα παπούτσια της, σε ηλικία 50 ετών, προπόνησε πολλές γενιές Ρωσίδων γυναικών στο άθλημα του μπαλέτου. Επίσης, έλαβε το μετάλλιο του Ήρωα της Σοσιαλιστικής Εργασίας, ενώ, αργότερα, τής απονεμήθηκε και το σημαντικό βραβείο Στάλιν.

Πέθανε σαν σήμερα, στις 21 Μαρτίου 1998, σε ηλικία 88 ετών, στη Μόσχα.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ραφαήλ-Νικόλαος Μπελενιώτης, Σύμβουλος Έκδοσης
Ραφαήλ-Νικόλαος Μπελενιώτης, Σύμβουλος Έκδοσης
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1999. Είναι φοιτητής του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, με κατεύθυνση στην νεότερη και σύγχρονη ελληνική ιστορία.