19.8 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτισμόςPaulo Coelho: Ένα φαινόμενο σύγχρονης φιλοσοφίας

Paulo Coelho: Ένα φαινόμενο σύγχρονης φιλοσοφίας


της Θεώνης – Μαρίας Σιμιτζή,

Ο Paulo Coelho, ο Βραζιλιάνος που έγινε γνωστός με την κυκλοφορία του βιβλίου Ο Αλχημιστής (1988), θεωρείται ένας από τους δημοφιλέστερους και εμπορικότερους σύγχρονους συγγραφείς με μυστικιστικό-φιλοσοφικό χαρακτήρα.

Γεννήθηκε το 1947 στο Ρίο Ντε Τζανέιρο και από νωρίς δήλωσε ότι θέλει να γίνει συγγραφέας. Οι γονείς του, όμως, είχαν άλλη άποψη, καθώς η κοινωνία της Βραζιλίας ήταν αρκετά συντηρητική, και θεωρούσαν ότι, εάν τον άφηναν να ακολουθήσει αυτόν τον επαγγελματικό δρόμο, θα κατέληγε στα ναρκωτικά, το αλκοόλ, την ομοφυλοφιλία και δεν θα έβγαζε χρήματα για να ζήσει. Μάλιστα, στα 17 του χρόνια τον έκλεισαν σε ψυχιατρείο -από το οποίο δραπέτευσε 3 φορές- για να τον συνετίσουν και να τον αποτρέψουν από το ξεστράτισμα αυτό. Αφού, λοιπόν, υποσχέθηκε στους γονείς του ότι θα εγγραφεί στο Πανεπιστήμιο στη Νομική σχολή, βγήκε από το ψυχιατρικό ίδρυμα. Βέβαια, 1 χρόνο μετά εγκατέλειψε τη σχολή και ακολούθησε τη ζωή του κινήματος των παιδιών των λουλουδιών. Μετά από ταξίδια στην Ευρώπη, το Περού, τη Χιλή και τη Βολιβία, το 1972 επέστρεψε στη Βραζιλία, όπου ασχολήθηκε με τη στιχουργική. Το 1974 συνελήφθη από την αστυνομία με την κατηγορία πως οι στίχοι του ήταν αριστεροί και τοποθετούνταν πολιτικά.

Πηγή Εικόνας: Amazon.com

Ξεκίνησε τη συγγραφική του καριέρα στα 40 του χρόνια. Το πρώτο μυθιστόρημα που έγραψε ήταν Το ημερολόγιο ενός μάγου (1987) και το δεύτερο Ο Αλχημιστής (1988), τα οποία εκδόθηκαν από μικρό εκδοτικό οίκο στη Βραζιλία. Τα βιβλία, όμως, δεν έκαναν αρκετές πωλήσεις και έτσι ο Paulo Coelho στράφηκε προς έναν μεγαλύτερο εκδοτικό οίκο για την έκδοση περισσοτέρων αντιτύπων του Αλχημιστή με αποτέλεσμα να γίνει παγκόσμια επιτυχία το 1994 και να θεωρηθεί το βιβλίο του αιώνα. Από τότε έχει εκδώσει πάνω από 30 βιβλία.

Αν και εμπορικός συγγραφέας, ο Coelho δεν έχει γράψει απλά μυθιστορήματα. Το περιεχόμενο του συγγραφικού του έργου θεωρείται φιλοσοφικό, καθώς αγγίζει θρησκευτικού-μυστικιστικού χαρακτήρα ζητήματα. Πρόκειται για έναν συγγραφέα φαινόμενο, με τα βιβλία του να ανταποκρίνονται στις ανάγκες του σύγχρονου ανθρώπου για προβληματισμό και εσωτερική αναζήτηση. Δεν μιλάμε για φιλοσοφικά δοκίμια, αλλά για μυθιστορήματα-οδηγούς που αφορούν την επίτευξη στόχων, την πραγματοποίηση των ονείρων και την ανακάλυψη της προσωπικής διαδρομής και του σκοπού του κάθε ανθρώπου. Τα βιβλία κινούνται σε άξονα θρησκευτικής-μυστικιστικής ατμόσφαιρας μέσω ασκήσεων-δοκιμασιών, χωρίς να ξεπερνούν τα όρια, ώστε να θεωρούνται αμιγώς θρησκευτικά. Με την πένα του έχει συμβάλει στην αλλαγή ολόκληρης της κοσμοθεωρίας πολλών ανθρώπων. 

Πηγή Εικόνας: Lavart/ Φωτογράφος: Θεοδώρα Κυζιρίδου

Ένα από τα κυριότερα θέματα που έχει αγγίξει είναι η διαδικασία εύρεσης του προσωπικού στόχου και του νοήματος της ζωής του ατόμου. Ειδικότερα, στον Αλχημιστή με τη δημοφιλέστατη φράση «Όταν επιδιώξεις κάτι όλο το σύμπαν συνωμοτεί για να γίνει όπως το επιθυμείς» προσπαθεί να εμψυχώσει και να ενθαρρύνει τους ανθρώπους να μένουν πιστοί στα όνειρά τους και να μην εγκαταλείπουν τον στόχο τους, όσες δυσκολίες κι αν βρεθούν στον δρόμο τους. Στο Ημερολόγιο ενός μάγου βλέπουμε τον πρωταγωνιστή στην Προσκυνηματική του διαδρομή του Sandiago de Compostela, κατά την οποία προσπαθεί με συγκεκριμένες ασκήσεις για την κατάκτηση της Δύναμης και της ανακάλυψης της Αλήθειας.

Το εκπληκτικό που συμβαίνει με τον Coelho είναι ότι δεν χρειάζεται κανένα γνωστικό ή πνευματικό υπόβαθρο για να είσαι αναγνώστης των βιβλίων του. Παρ’ όλα αυτά, όμως, το περιεχόμενο που προφέρει είναι πνευματικά υψηλό. Το έργο του θα μπορούσε να συνιστά ένα νέο είδος φιλοσοφίας, γιατί δεν πρόκειται για βιβλία απλών πρακτικών αλλά για έναν τρόπο ζωής, μια ολόκληρη κοσμοθεωρία που αναπτύσσεται μέσα από αυτά. Το συγγραφικό του ύφος ξεφεύγει από τα συνηθισμένα και δεν ακολουθεί συγκεκριμένο μοτίβο. Η ανάγνωση του Paulo Coelho σίγουρα είναι μια εμπειρία ζωής, διότι όταν εμβαθύνεις στη σκέψη του, ανακαλύπτεις έναν καινούργιο πνευματικό κόσμο τον οποίο έχει να μας προσφέρει. Τα πιο δημοφιλή μυθιστορήματά του είναι: Ο Αλχημιστής (1988), Το ημερολόγιο ενός μάγου (1987), Βαλκυρίες (1992), Το πέμπτο βουνό (1996), Στις όχθες του ποταμού Πιέδρα έκατσα και έκλαψα (1994).


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ
  • Πάουλο Κοέλιο, τον έκλεισαν οι γονείς του στο ψυχιατρείο και απέδρασε 3 φορές. Γιατί «το σύμπαν συνωμότησε» για να πετύχει, Η ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ. Διαθέσιμο εδώ.
  • P. Coelho, Ο Αλχημιστής, εκδόσεις Α.Α Λιβάνη.
  • P.Coelho, Το ημερολόγιο ενός μάγου, εκδόσεις Α.Α Λιβάνη.

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Θεώνη-Μαρία Σιμιτζή
Θεώνη-Μαρία Σιμιτζή
Γεννήθηκε το 1999 στην Αθήνα και είναι τεταρτοετής φοιτήτρια Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών αγαθών. Ασχολείται από τα σχολικά χρόνια με την ανάγνωση βιβλίων, τον εθελοντισμό και συμμετέχει σε δημιουργικά προγράμματα.