21.2 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήFe-MemoranceFe-Memorance: Ιρέν Ζολιό-Κιουρί

Fe-Memorance: Ιρέν Ζολιό-Κιουρί


Της Καλλιόπης Τσιπλαντώνη, 

Η Ιρέν Ζολιό-Κιουρί γεννήθηκε στις 12 Σεπτεμβρίου 1897 στο Παρίσι και ήταν Γαλλίδα επιστήμονας, κόρη της Μαρίας και του Πιερ Κιουρί, και από το 1926 σύζυγος του Φρεντερίκ Ζολιό. Είτε μόνη είτε σε συνεργασία με τον σύζυγό της, έκανε σημαντική δουλειά για τη φυσική και τεχνητή ραδιενέργεια, τη μετάδοση στοιχείων και την πυρηνική φυσική. Μάλιστα, μοιράστηκε μαζί του το βραβείο Νόμπελ Χημείας για το 1935, σε αναγνώριση της σύνθεσής τους με νέα ραδιενεργά στοιχεία, τα οποία συνοψίστηκαν στην κοινή τους εργασία.

Το μαθηματικό της ταλέντο φάνηκε από πολύ νωρίς και η μητέρα της φρόντισε να λάβει την καλύτερη μόρφωση. Έτσι, συνεργάστηκε με επιφανείς Γάλλους ακαδημαϊκούς και δημιούργησαν την «Συνεργασία», μια ιδιωτική συνάντηση ανάμεσα στους ακαδημαϊκούς της Γαλλίας. Ο ένας εκπαίδευε τα παιδιά του άλλου στα αντίστοιχα σπίτια. Αργότερα, η Ιρέν φοίτησε στο Κολέγιο Σεβινιέ στο Παρίσι από το 1912 μέχρι το 1914 και στη συνέχεια στο τμήμα επιστημών της Σορβόννης, για να ολοκληρώσει το μπακαλορεά. Οι σπουδές τις, όμως, διεκόπησαν λόγω του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, στον οποίο υπηρέτησε ως νοσηλεύτρια ακτινογράφος μαζί με τη μητέρα της. Με το τέλος του πολέμου, γύρισε στο Παρίσι, για να σπουδάσει στο Ινστιτούτο Ραδίου, το οποίο είχαν ιδρύσει οι γονείς της. Το 1924, όταν ολοκλήρωσε το διδακτορικό της, προσκλήθηκε να διδάξει ακριβείς εργαστηριακές τεχνικές που απαιτούνταν για την ακτινοχημική έρευνα του νεαρού τότε χημικού μηχανικού, Φρεντερίκ Ζολιό.

Πηγή εικόνας: https://en.wikipedia.org/wiki/Irène_Joliot-Curie#/media/File:Irène_Joliot-Curie_Harcourt.jpg

Διορίστηκε λέκτορας το 1932 κι έγινε καθηγήτρια στη Σχολή Επιστημών του Παρισιού το 1937. Στη συνέχεια, το 1946, έγινε διευθύντρια του Ινστιτούτου Ράδιο. Ως  Επίτροπος για την Ατομική Ενέργεια για έξι χρόνια, η Ιρέν συμμετείχε στη δημιουργία της πρώτης λειτουργικής ατομικής στήλης στη Γαλλία (1948). Επίσης, εκπόνησε τα σχέδια για τα εγκαίνια του μεγάλου κέντρου πυρηνικής φυσικής στο Orsay.

Επιπλέον, έδειξε έντονο ενδιαφέρον για την κοινωνική και πνευματική πρόοδο των γυναικών. Ήταν μέλος της επιτροπής Union des Femmes Françaises και του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης. Το 1936, η Ιρέν διορίστηκε Υφυπουργός Επιστημονικής Έρευνας. Ήταν μέλος πολλών ξένων ακαδημιών και πολλών επιστημονικών εταιρειών, ενώ είχε τιμές γιατρού από πολλά πανεπιστήμια. Ήταν, ακόμα, αξιωματικός της Λεγεώνας της Τιμής. Η Ιρέν Ζολιό-Κιουρί πέθανε στο Παρίσι στις 17 Μαρτίου 1956 από λευχαιμία, όπως και η μητέρα της, απότοκος της έκθεσής της σε πολώνιο και ακτίνες-Χ. Ο Φρεντερίκ και η Ιρέν είχαν μια κόρη, την Ελέν και έναν γιο, τον Πιερ.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Καλλιόπη Τσιπλαντώνη
Καλλιόπη Τσιπλαντώνη
Γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα. Είναι 19 ετών και βρίσκεται στο δεύτερο έτος των σπουδών της στο τμήμα Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών του Πάντειου Πανεπιστημίου. Κατά το παρελθόν έχει συμμετάσχει σε προσομοιώσεις των Ηνωμένων Εθνών (MUN). Λατρεύει τα ταξίδια, ενώ πραγματοποιεί συνεχώς εξορμήσεις εκτός πόλης και έρχεται σε επαφή με νέους πολιτισμούς. Στον ελεύθερό της χρόνο απολαμβάνει ωραία μουσική και διαβάζει βιβλία.