18.2 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήFe-MemoranceFe-Memorance: Σέλμα Λάγκερλεφ

Fe-Memorance: Σέλμα Λάγκερλεφ


Του Χάρη Πασχάλη, 

Η Σέλμα Λάγκερλεφ ήταν σπουδαία Σουηδή συγγραφέας και λογοτέχνιδα, γνωστή παγκοσμίως για το έργο της «Το θαυμαστό ταξίδι του Νιλς Χόλγκερσον», καθώς και για το επίτευγμά της, το οποίο δεν ήταν άλλο από το να αποτελεί την πρώτη γυναίκα που κέρδισε το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας.

Η Σέλμα Οττίλια Λοβίσα Λάγκερλεφ γεννήθηκε στις 20 Νοεμβρίου 1858 στη Σουηδική Κομητεία Βέρμλαντ και μεγάλωσε στην περιοχή Mårbacka. Έλαβε πλούσια μόρφωση στο σπίτι της και το 1881 ήταν πλέον έτοιμη να μετοικήσει στη Στοκχόλμη, όπου σπούδασε, με σκοπό να γίνει δασκάλα. Το 1885, ξεκίνησε τα καθήκοντά της ως δασκάλα σε ένα σχολείο θηλέων στη Λάντσκρονα.

Πηγή εικόνας: https://brewminate.com/wp-content/uploads/2019/05/051319-15-History-Literature-Women-Selma-Lagerlof.jpg

Αν και αρεσκόταν στη συγγραφή ποίησης από μικρή, το συγγραφικό της ταλέντο επρόκειτο να γίνει γνωστό το 1890, όταν κέρδισε έναν λογοτεχνικό διαγωνισμό. Το πρώτο και ίσως πιο επιτυχημένο έργο της εκδόθηκε το 1891 και είχε τίτλο “Gösta Berling’s Saga” («Το τραγούδι της ζωής»). Το αξιοθαύμαστο της υπόθεσης είναι ότι το έργο αυτό γνώρισε επιτυχία, αρχικά, μέσω της μετάφρασής του στα Δανικά, κάτι το οποίο έστρεψε το ενδιαφέρον και των Σουηδών σε αυτό! Το 1895, με την οικονομική στήριξη της βασιλικής οικογένειας της Σουηδίας και της Σουηδικής Ακαδημίας, άφησε τα διδακτικά της καθήκοντα, προκειμένου να αφοσιωθεί στο συγγραφικό της έργο.

Πηγή έμπνευσής της αποτελούσαν τα ταξίδια. Το έργο της “Antikrists mirakler” («Θαύματα του Αντίχριστου») εκδόθηκε το 1887 και γι’ αυτό εμπνεύστηκε από ένα ταξίδι, που έκανε στην Ιταλία. Στη συνέχεια, επισκέφθηκε το 1900 τους Αγίους Τόπους, και συγκεκριμένα την Ιερουσαλήμ. Τα έργο της “Jerusalem” («Ιερουσαλήμ») εκδόθηκε σε δύο μέρη το 1901 και 1902 και αφορούσε τους Σουηδούς που είχαν μετοικήσει στους Αγίους Τόπους. Προηγήθηκαν και ακολούθησαν διάφορα άλλα έργα της, πέρα από τα προαναφερόμενα. Αυτό, όμως, το οποίο αξίζει να αναφερθεί είναι το έργο “Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige” («Τα θαυμαστά ταξίδια του Νιλς Χόλγκερσον») το 1906, έργο σταθμό για την παιδική λογοτεχνία, που μέχρι και σήμερα θεωρείται ένα έργο με το οποίο κάθε παιδί οφείλει να έρθει σε επαφή.

Τα έργα της Σέλμα Λάγκερλεφ είχαν έντονη επιρροή από τη σουηδική παράδοση και τους σουηδικούς μύθους, τη φύση και τον άνθρωπο και είχαν ευοίωνο τέλος. Το συγγραφικό και λογοτεχνικό της έργο την οδήγησαν στην κατάκτηση του Βραβείου Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1909, καθιστώντας την πρωτοπόρο, καθώς αποτέλεσε την πρώτη γυναίκα που τιμήθηκε με αυτή τη διάκριση.

Η Σέλμα Λάγκερλεφ άφησε την τελευταία της πνοή στις 16 Μαρτίου 1940, σε ηλικία 81 ετών, στην περιοχή Mårbacka, την περιοχή όπου μεγάλωσε. Τα έργα της, όμως, σε συνδυασμό με την προσήλωσή της στη διαρκή πνευματική καλλιέργεια συνεχίζουν να εμπνέουν μικρούς και μεγάλους μέχρι και σήμερα.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Χάρης Πασχάλης
Χάρης Πασχάλης
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 2000 και είναι προπτυχιακός φοιτητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Δραστηριοποιείται ενεργά στο χώρο γύρω από το αντικείμενο σπουδών του παρακολουθώντας επιμορφωτικά σεμινάρια και συμμετέχοντας σε συνέδρια προσομοίωσης θεσμών. Τα ενδιαφέροντά του επεκτείνονται στους τομείς της ρητορικής, του εθελοντισμού, της ενημέρωσης και της επικοινωνίας με έμφαση στην αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών.