23.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΙστορίαFe-MemoranceFe-Memorance: Μπέτσι Μπλερ

Fe-Memorance: Μπέτσι Μπλερ


Του Χάρη Πασχάλη,

Η Μπέτσι Μπλερ ήταν Αμερικανίδα ηθοποιός, της οποίας η αριστερή πολιτική ιδεολογία αποτέλεσε για αρκετό καιρό τροχοπέδη για την καριέρα της.

Γεννήθηκε στις 11 Δεκεμβρίου 1923 στο Κλίφσαϊντ του Νιου Τζέρσι των Ηνωμένων Πολιτειών. Κατά την παιδική της ηλικία, ασχολήθηκε με τον χορό, υπήρξε παιδί-μοντέλο και από τα 12 της χρόνια είχε ήδη ενταχθεί σε πρακτορείο μοντέλων. Ο πρώτος της μικρός ρόλος ήρθε μέσα από το έργο “Panama Hittie” το 1940 και στη συνέχεια, ακολούθησε μια πιο εκτεταμένη συμμετοχή στο έργο “The Beautiful People”, του Ουίλιαμ Σαρογιάν. Εκείνη την περίοδο, γνώρισε και τον ηθοποιό, σκηνοθέτη, χορογράφο και παραγωγό Τζιν Κέλι, με τον οποίο παντρεύτηκαν. Την ίδια στιγμή, οι ιδέες του Μαρξισμού φαινόταν ότι απηχούσαν στην Μπέτσι.

Ο πρώτος μεγάλος κινηματογραφικός ρόλος για τη Μπέτσι Μπλερ ήρθε το 1947 και έκτοτε συμμετείχε σε διάφορες γνωστές ταινίες, όπως οι “The Guilt of Janet Ames” το 1947 και “Tha Snake Pit” το 1948. Παρόλα αυτά, η πολιτική ευαισθητοποίηση και δραστηριότητά της επρόκειτο να γεμίσουν με σύννεφα την ανερχόμενη καριέρα της. Η υποστήριξή της στη δημιουργία της “Anti-Descrimination Committee” για τους καλλιτέχνες οι οποίοι διερώτονταν για τις πολιτικές τους πεποιθήσεις οδήγησε στη συμπερίληψη του ονόματός της στα “Red Channels”, τα οποία προέκυψαν μέσω ερευνών της “House Committee on Un-American Activities” (HCUA), μιας επιτροπής ερευνών, η οποία είχε ως έργο των εντοπισμό ανθρώπων και στοιχείων που ίσως αποτελούσαν κίνδυνο για την κοινωνική συνοχή των Η.Π.Α. Ακριβώς αυτό θεωρήθηκε και η Μπλερ, λόγω των αριστερών της πεποιθήσεων. Η Μπέτσι Μπλερ δεν δέχθηκε να απαρνηθεί τις ιδέες της κι έτσι έθεσε τον εαυτό της εκτός του Χόλιγουντ!

Πηγή εικόνας: Reviewing perfomances

Εξαίρεση για την όλη κατάσταση αποτέλεσε η άκρως επιτυχημένη συμμετοχή της στην ταινία “Marty” το 1955, μέσω της οποίας η Μπλερ βρέθηκε υποψήφια για το βραβείο της καλύτερης βοηθητικής ηθοποιού στα “Academy Awards” και ταυτόχρονα κέρδισε το βραβείο της καλύτερης ηθοποιού στο Φεστιβάλ ταινιών των Καννών. Μετά την επιτυχία της αυτή, αποφάσισε να μετακομίσει στην Ευρώπη, για να συνεχίσει εκεί την καριέρα της, καθώς οι πόρτες του Χόλιγουντ δεν είχαν ανοίξει επ’ αόριστον γι’ αυτήν.

Στην Ευρώπη, συμμετείχε σε ταινίες αρκετών χωρών, όπως οι “Rencontre à Paris” το 1956, “Il Grido” το 1957 και “Lies My Father Told Me” το 1960. Το 1963 παντρεύτηκε για δεύτερη φορά, αυτή τη φορά με τον Κάρελ Ράις και είχε ως έδρα της το Λονδίνο, όπου και αφιερώθηκε περισσότερο στο θέατρο. Το 1988, δέχθηκε πρόταση από τον Έλληνα σκηνοθέτη Κώστα Γαβρά, προκειμένου να επιστρέψει στο Χόλιγουντ και να συμμετάσχει στην ταινία “Betrayed”.

Η Μπέτσι Μπλερ έζησε μια πολυτάραχη ζωή, για την οποία μίλησε μέσω της αυτοβιογραφίας της “The Memory of All That: Love and Politics in New York, Hollywood and Paris”. Άφησε την τελευταία της πνοή στις 13 Μαρτίου 2009 εξαιτίας του καρκίνου και αποτελεί μέχρι σήμερα παράδειγμα για όποιον μένει πιστός στις απόψεις του και είναι έτοιμος να θυσιάσει τα πάντα γι’ αυτές.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Χάρης Πασχάλης
Χάρης Πασχάλης
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 2000 και είναι προπτυχιακός φοιτητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Δραστηριοποιείται ενεργά στο χώρο γύρω από το αντικείμενο σπουδών του παρακολουθώντας επιμορφωτικά σεμινάρια και συμμετέχοντας σε συνέδρια προσομοίωσης θεσμών. Τα ενδιαφέροντά του επεκτείνονται στους τομείς της ρητορικής, του εθελοντισμού, της ενημέρωσης και της επικοινωνίας με έμφαση στην αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών.