23.1 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
ΑρχικήFe-MemoranceFe-Memorance: Βερίνα Ντάισον

Fe-Memorance: Βερίνα Ντάισον


Του Ραφαήλ Νικόλαου Μπελενιώτη, 

Η Βερίνα Ντάισον γεννήθηκε στις 6 Μαΐου 1923 και ήταν μια από τις διασημότερες Αμερικανίδες επιστήμονες στον χώρο των μαθηματικών επιστημών. Διακρίθηκε για το έργο της στον χώρο των μονάδων και της τυπικής λογικής.

Η Βερίνα γεννήθηκε στη Νάπολη της Ιταλίας. Οι γονείς της ήταν πολίτες της Ελβετίας και το παιδί τους, μαζί με την αδερφή της, τους ανέθρεψαν στην Αθήνα, στην Ελλάδα, όπου και οι δύο αδερφές μαθήτευσαν στη Γερμανική Σχολής Αθηνών, μέχρι που ξέσπασε ο πόλεμος και έπρεπε να επιστρέψουν στην Ελβετία γύρω στο 1940.

Ο πατέρας της, Καρλ Χούμπερ, ήταν μια σημαντική φυσιογνωμία στη ζωή της. Άρχισε να εργάζεται για τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού, παρακολουθώντας τη θεραπεία αιχμαλώτων του πολέμου και αξιολογώντας την κατάστασή τους. Μάλιστα, ο πατέρας της ήταν εκείνος που την είχε συμβουλεύσει μέσα από τις εμπειρίες του, να γνωρίσει τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, αλλά να μην εγκατασταθεί ποτέ εκεί.

Πηγή εικόνας: https://www.edge.org/conversation/john_brockman-verena-huber-dyson

Η Βερίνα Ντάισον σπούδασε, αργότερα, μαθηματικά, με πρώτο πτυχίο στη φυσική και τη φιλοσοφία, στο Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης, από όπου έλαβε και τον τίτλο του διδακτορικού στα μαθηματικά, το 1947, με διατριβή στη θεωρία ομάδων υπό την επίβλεψη του Ανδρέα Σπάιζερ.

Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών της, την περίμενε μια επαγγελματική θέση στο Ινστιτούτο Προηγμένων Μελετών στο Πρίνστον το 1948, όπου και θα εργαζόταν άοκνα πάνω στο αγαπημένο αντικείμενό της. Επίσης, αργότερα, άρχισε να διδάσκει και στο Πανεπιστήμιο του Σαν Χοσέ Στέιτ, το 1959, και στη συνέχεια εντάχθηκε στη διάσημη επιστημονική Ομάδα Λογικής και Μεθοδολογίας της Επιστήμης του Άλφρεντ Τάρσκι. Ακόμα, δίδαξε και στο Πανεπιστήμιο του Σαν Χοσέ Στέιτ, το Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης, το Πανεπιστήμιο του Μόνας, καθώς και το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, Μπέρκλεϊ, Πανεπιστήμιο Αντέλφι, το UCLA και το Πανεπιστήμιο του Ιλινόις. Πέθανε σαν σήμερα, στις 12 Μαρτίου 2016, στα 92 της χρόνια.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ραφαήλ-Νικόλαος Μπελενιώτης, Σύμβουλος Έκδοσης
Ραφαήλ-Νικόλαος Μπελενιώτης, Σύμβουλος Έκδοσης
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1999. Είναι φοιτητής του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, με κατεύθυνση στην νεότερη και σύγχρονη ελληνική ιστορία.