17.9 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήFe-MemoranceFe-Memorance: Ευαγγελία Σαμιωτάκη

Fe-Memorance: Ευαγγελία Σαμιωτάκη


Της Καλλιόπης Τσιπλαντώνη, 

Η Ευαγγελία Σαμιωτάκη ή Ευαγγελία Καλογήρου, όπως είναι το πραγματικό της όνομα, γεννήθηκε στις 3 Ιουνίου 1935 και ήταν Ελληνίδα ηθοποιός. Συμμετείχε σε πολλές σειρές και ταινίες, ελληνικής, αλλά και ξένης παραγωγής. Μερικές συμμετοχές της σε ταινίες ήταν στις «Αμόκ» (1963), «Η Νεράιδα και το Παλικάρι» (1969), «Η Παριζιάνα» (1969), «Βαβυλωνία» (1970), «Η Αλίκη Δικτάτωρ» (1972) κ.ά.

Γεννημένη στη Λαμία, κατάγεται από παλαιά οικογένεια της Σάμου, με τον παππού της να είναι μεγάλος κτηματίας και παραγωγός στο νησί. Μάλιστα, εκείνος ήταν οπλαρχηγός, που πολέμησε τους Τούρκους το 1840, κατά τη διάρκεια της απελευθέρωσης της Σάμου. Η μητέρα της συναντά τον πατέρα της Ευαγγελίας, ο οποίος ήταν 15 χρόνια νεότερος, και εργαζόταν στο εμπόριο του παππού της και κλέβονται μακριά από το νησί. Μεταφέρθηκαν στη Λαμία, όπου εκείνος άνοιξε τη δική του επιχείρηση, τον κινηματογράφο «Πάλλας». Ήταν ο λαϊκός τραγουδιστής Κώστας Σαμιωτάκης.

Πηγή εικόνας: https://m.eirinika.gr/article/156781/pethane-i-ithopoios-eyaggelia-samiotaki-syzygos-toy-axehastoy-spyroy-kalogiroy

Απόφοιτος της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου το 1960, εμφανίστηκε πρώτη φορά στο θεατρικό σανίδι το 1955 στον «Ερωτόκριτο», του Νίκου Χατζίσκου. Έπειτα από αυτό, ήταν ενεργή στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου για 17 συνεχή χρόνια, δίπλα στους πιο διάσημους σκηνοθέτες. Είχε μια κλίση στην  αττική κωμωδία, ενώ έπαιξε σε όλες τις σωζόμενες κωμωδίες του Αριστοφάνη. Ήταν η αγαπημένη ηθοποιός του Αλέξη Σολωμού. Θεωρήθηκε η «Εθνική Λαμπιτώ» στο έργο Λυσιστράτη, παίζοντας τον ρόλο αυτό με τεράστια επιτυχία για πολλά χρόνια με τις ηθοποιούς Κατσέλη, Αρώνη, Συνοδινού, Βουγιουκλάκη. Η τελευταία, μάλιστα, τής ζητούσε να είναι μέντοράς της στην Επίδαυρο.

Επιπλέον, η Ευαγγελία έκανε πολλές παραγωγές τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Υπήρξε η ίδια θεατρικός επιχειρηματίας, πραγματοποιώντας τουλάχιστον 10 προσωπικές παραγωγές ενώ, πραγματοποίησε αρκετές περιοδείες στην Αυστραλία, την Αμερική και τον  Καναδά. Σε αυτές τις χώρες την περίμενε ένα κοινό που ανυπομονούσε να την παρακολουθήσει.  Πιο συγκεκριμένα, είχε συμμετάσχει σε δύο ξένες παραγωγές, σε μία του B.B.C. «Η οικογένειά του και άλλα ζώα» και σε μια άλλη διεθνούς συμπαραγωγής «Ακυβέρνητες Πολιτείες». Δίδαξε επίσης, υποκριτική στη Δραματική Σχολή Διομήδη Φωτιάδη.

Ο σύζυγός της ήταν ο Σπύρος Καλογήρου, τον οποίο παντρεύτηκε το 1952 και ήταν μαζί του μέχρι και τον θάνατό του, το 2009. Τα τελευταία χρόνια είχε αποσυρθεί λόγω σοβαρών κινητικών προβλημάτων στο αριστερό της πόδι. Η ίδια είχε αναφέρει, πως ο σπουδαιότερος ρόλος της ζωής της ήταν αυτός της μητέρας και συντρόφου.

Η Ευαγγελία Σαμιωτάκη έφυγε από τη ζωή στις 11 Μαρτίου 2007 στην Αθήνα, σε ηλικία 81 ετών. Το θεατρικό κοινό την εξυμνούσε πάντα μετά τις ερμηνείες της, ενώ ήταν μια από τις πιο σεβαστές και σημαντικές ηθοποιούς στην Ελλάδα.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Καλλιόπη Τσιπλαντώνη
Καλλιόπη Τσιπλαντώνη
Γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα. Είναι 19 ετών και βρίσκεται στο δεύτερο έτος των σπουδών της στο τμήμα Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών του Πάντειου Πανεπιστημίου. Κατά το παρελθόν έχει συμμετάσχει σε προσομοιώσεις των Ηνωμένων Εθνών (MUN). Λατρεύει τα ταξίδια, ενώ πραγματοποιεί συνεχώς εξορμήσεις εκτός πόλης και έρχεται σε επαφή με νέους πολιτισμούς. Στον ελεύθερό της χρόνο απολαμβάνει ωραία μουσική και διαβάζει βιβλία.