20.8 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
ΑρχικήFe-MemoranceFe-Memorance: Λουίζα Ποδηματά

Fe-Memorance: Λουίζα Ποδηματά


Του Ραφαήλ Νικόλαου Μπελενιώτη,

Η Λουίζα Ποδηματά υπήρξε μια από τις διασημότερες Ελληνίδες ηθοποιούς του ελληνικού κινηματογράφου. Γεννήθηκε το 1920 στη μακρινή και χιονισμένη Ρωσία. Στην Ελλάδα, φοίτησε αμέσως στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, ενώ πρόλαβε να συνεργαστεί με την αλήστου μνήμης Ελληνίδα ηθοποιό Μαρίκα Κοτοπούλη. Υπήρξε φυσικά και μαθήτρια του Βεάκη και του Ροντήρη.

Πηγή εικόνας: finosfilm.com

Οι πρώτοι ρόλοι που έπαιξε έμειναν κλασικοί, έπαιξε όμως αργότερα και σε πολλούς ελεύθερους θιάσους, στους οποίους σημείωσε σημαντική επιτυχία. Την εμφάνισή της στον ελληνικό κινηματογράφο έκανε το 1939. Έκτοτε, συνέχισε να λαμβάνει αδιάληπτα ρόλους. Συνεργάστηκε ουκ ολίγες φορές με την κορυφαία εταιρείας παραγωγής Φίνος Φιλμ. Στη μνήμη πολλών ανθρώπων έχουν μείνει οι ερμηνείες της στις ταινίες «Ο κυρ Γιώργης Εκπαιδεύεται» και το «Λούνα Παρκ». Άλλες σημαντικές ταινίες, στις οποίες είχε συμμετάσχει, ήταν «Η αμαρτία της ομορφιάς», «Ένας νομοταγής Πολίτης», όπως και η «Οικογένεια Παπαδόπουλου».

Έπαιξε, επίσης, με σημαντικούς ηθοποιούς, όπως ο  Χορν, η Μουσούρη, η Αλίκη Βουγιουκλάκη και άλλους, χτίζοντας μαζί τους τη βαριά και συγκινητική της ελληνικής θεατρικής και κινηματογραφικής σκηνής στην Ελλάδα. Tην παρουσία της και το χιούμορ της λάτρεψαν εκατομμύρια Έλληνες μέσα από τη μικρή και μεγάλη οθόνη, στις μεγάλες επιτυχίες που άφησε πίσω της. Πέθανε σαν σήμερα, στις 9 Μαρτίου 2001, σε ηλικία 81 ετών.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ραφαήλ-Νικόλαος Μπελενιώτης, Σύμβουλος Έκδοσης
Ραφαήλ-Νικόλαος Μπελενιώτης, Σύμβουλος Έκδοσης
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1999. Είναι φοιτητής του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, με κατεύθυνση στην νεότερη και σύγχρονη ελληνική ιστορία.