22.5 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήFe-MemoranceFe-Memorance: Βίκυ Βανίτα

Fe-Memorance: Βίκυ Βανίτα


Της Καλλιόπης Τσιπλαντώνη, 

Η Βίκυ Βανίτα, γεννημένη στις 15 Μαΐου 1948, ήταν Ελληνίδα ηθοποιός και δημοσιογράφος, κρητικής καταγωγής. Έχοντας σπουδάσει υποκριτική στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, έκανε την πρώτη της εμφάνιση στη μεγάλη οθόνη το 1968, στην ταινία «Θύελλα στο σπίτι των ανέμων». Έπαιξε σε πολλές ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου, μέχρι την τελευταία της το 1984, «Εδώ είναι Βαλκάνια», ενώ συμμετείχε και σε επιτυχημένες τηλεοπτικές σειρές.

Στη μικρή οθόνη εμφανίσθηκε για πρώτη φορά το 1973 στη σειρά  «Ανθρώπινες Ιστορίες». Τη δεκαετία του 1980 ήταν και παρουσιάστρια σε τηλεοπτική εκπομπή με τον ταχυδακτυλουργό Μάικ Λαμάρ.

Πηγή εικόνας: https://www.newsbeast.gr/weekend/arthro/4590219/i-ellinida-ithopoios-poy-ekryve-tin-astheneia-tis-apo-toys-dikoys-tis

Το 1990 υποδύθηκε την πλούσια και εκκεντρική εργοδότρια της Κατερίνας Γιουλάκη στην κωμική τηλεοπτική σειρά «Το Ρετιρέ». Έπαιξε, επίσης, στην τηλεοπτική σειρά «Είσαι Το Ταίρι Μου», που ενσάρκωνε τον ρόλο της τυφλής θείας του Αλέξη Γεωργούλη και του Αλέκου Συσσοβίτη, και συμμετείχε στη σειρά του Γιώργου Καπουτζίδη, «Στο Παρά 5».

Στις πολύ γνωστές κωμωδίες της ανήκει ο «Τρελοπενηντάρης» δίπλα στον Λάμπρο Κωνσταντάρα και η τριλογία του «Μανωλιού» με τον Γιώργο Παπαζήση. Χαρακτηριστικές οι εμφανίσεις της ήταν στις δραματικές ταινίες «Παραγγελιά», του Παύλου Τάσιου και «Ρεμπέτικο», του Κώστα Φέρρη.

Επιπλέον, για μία μεγάλη περίοδο, δούλεψε στη δημοσιογραφία, την οποία υπηρέτησε μέσα από τον περιοδικό Τύπο και συγκεκριμένα μέσα από τις συνεντεύξεις που έκανε στο περιοδικό «Τηλέραμα».

Πολλές φορές χαρακτηρίστηκε ως η μελαγχολική και παράξενη ηθοποιός του παλιού ελληνικού σινεμά. Η Βίκυ Βανίτα βρέθηκε νεκρή στις 8 Μαρτίου 2007 από τη μητέρα της στο σπίτι της, στον Νέο Κόσμο. Ήταν 58 ετών. Ο θάνατός της προήλθε από καρκίνο του πνεύμονα, τον οποίο έκρυβε για πολλά χρόνια από όλους, ενώ προσποιούταν ότι απλά έπασχε από άσθμα. Ήταν μία γυναίκα με πολλές ευαισθησίες και ιδιαίτερα μοναχική που είχε λάβει εκτίμηση και αγάπη από όλο το ελληνικό κοινό.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Καλλιόπη Τσιπλαντώνη
Καλλιόπη Τσιπλαντώνη
Γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα. Είναι 19 ετών και βρίσκεται στο δεύτερο έτος των σπουδών της στο τμήμα Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών του Πάντειου Πανεπιστημίου. Κατά το παρελθόν έχει συμμετάσχει σε προσομοιώσεις των Ηνωμένων Εθνών (MUN). Λατρεύει τα ταξίδια, ενώ πραγματοποιεί συνεχώς εξορμήσεις εκτός πόλης και έρχεται σε επαφή με νέους πολιτισμούς. Στον ελεύθερό της χρόνο απολαμβάνει ωραία μουσική και διαβάζει βιβλία.