14.4 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήFe-MemoranceFe-Memorance: Τζέιν Ράσελ

Fe-Memorance: Τζέιν Ράσελ


Του Χάρη Πασχάλη, 

Η Τζέιν Ράσελ ήταν Αμερικανίδα ηθοποιός ταινιών του Hollywood, η οποία μεσουρανούσε κατά τις δεκαετίες του 1940 και του 1950.

Η Ernestine Jane Geraldine Russel γεννήθηκε στις 21 Ιουνίου 1921 στο Bemidji της Μινεσότα, αλλά μετακόμισε στην κοιλάδα του Σαν Φερνάντο, στη Νότια Καλιφόρνια, μαζί με την οικογένειά της, όταν ήταν ακόμη νεαρή σε ηλικία. Η μικρή Τζέιν ξεκίνησε από νωρίς μαθήματα πιάνου με προτροπή της μητέρας της και συμμετείχε σε σχολικές θεατρικές παραστάσεις. Αφού αποφοίτησε από το λύκειο Van Nuys, εργάστηκε ως μοντέλο και ως γραμματέας, για να συντηρήσει την οικογένειά της, μετά τον θάνατο του πατέρα της.

Η Τζέιν κατάφερε να συγκεντρώσει αρκετά χρήματα, έτσι ώστε να φοιτήσει σε δραματική σχολή και έκανε το κινηματογραφικό της ντεμπούτο στην ταινία “The Outlaw” (1943), με παραγωγό τον Χάουαρντ Χιουζ. Η ταινία «βγήκε οριστικά στον αέρα» μερικά χρόνια μετά, καθώς η πληθωρική εμφάνιση της Τζέιν μέσα σε αυτή θεωρήθηκε από πολλούς σκανδαλώδης. Η ταινία εν τέλει είχε μεγάλη εισπρακτική επιτυχία και αποτέλεσε θεμέλιο λίθο για τη μετέπειτα καριέρα της Τζέιν.

Πηγή εικόνας: wikimedia.org

Ακολούθησαν και άλλες ταινίες, όπως οι “Young Widow” (1946), “His Kind of Woman” (1951), “Macao” (1953) κ.α. Το 1953, η Τζέιν συμπρωταγωνίστησε με την Μέριλιν Μονρόε στην ταινία “Gentlemen Prefer Blondes”, η οποία είχε τεράστια επιτυχία. Η ταινία αυτή έδωσε στην Τζέιν την ευκαιρία να ξεδιπλώσει και το υποκριτικό της ταλέντο στην κωμωδία, το οποίο είχε σε μεγάλο βαθμό πέρα από την εκθαμβωτική της εμφάνιση. Μια ακόμη ταινία, στην οποία έκανε εμφανές το υποκριτικό της ταλέντο, ήταν η “The Revolt of Mamie Stover” (1956).

Κατά τις δεκαετίες του 1960 και του 1970, η Τζέιν συμμετείχε σε λιγότερες ταινίες, με την τελευταία της γι’ αυτή την περίοδο να είναι η “Darker Than Amber” το 1970. Στο πέρασμα των χρόνων, βρέθηκε παντρεμένη τρεις φορές, χωρίς ωστόσο να έχει τη δυνατότητα να κάνει παιδιά, λόγω μιας άμβλωσης, που είχε πραγματοποιήσει σε νεαρή ηλικία. Γι’ αυτόν τον λόγο, η Τζέιν θέλησε να ιδρύσει ένα φιλανθρωπικό ίδρυμα, το οποίο θα βοηθούσε τους ανθρώπους, που ήθελαν να υιοθετήσουν παιδιά. Το εγχείρημα αυτό υλοποιήθηκε το 1955 και η Τζέιν συνέχισε να δραστηριοποιείται και σε άλλες φιλανθρωπικές δράσεις.

Η Τζέιν Ράσελ, το απόλυτο “sex symbol” των μέσων του περασμένου αιώνα, άφησε την τελευταία της πνοή σε ηλικία 89 ετών στις 28 Φεβρουαρίου 2011, στο σπίτι της, στη Σάντα Μαρία της Καλιφόρνια, λόγω αναπνευστικών προβλημάτων. Η μορφή της, όμως, θα μείνει ανεξίτηλη στο μυαλό των «σινεφίλ» του παλιού αμερικανικού κινηματογράφου.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Χάρης Πασχάλης
Χάρης Πασχάλης
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 2000 και είναι προπτυχιακός φοιτητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Δραστηριοποιείται ενεργά στο χώρο γύρω από το αντικείμενο σπουδών του παρακολουθώντας επιμορφωτικά σεμινάρια και συμμετέχοντας σε συνέδρια προσομοίωσης θεσμών. Τα ενδιαφέροντά του επεκτείνονται στους τομείς της ρητορικής, του εθελοντισμού, της ενημέρωσης και της επικοινωνίας με έμφαση στην αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών.