12 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήFe-MemoranceFe-Memorance: Ελεονώρα της Αυστρίας

Fe-Memorance: Ελεονώρα της Αυστρίας


Του Χάρη Πασχάλη,

Η Ελεονώρα της Αυστρίας από τον Οίκο των Αψβούργων υπήρξε αρχικά βασίλισσα της Πορτογαλίας και έπειτα βασίλισσα της Γαλλίας.

Γεννήθηκε στις 15 Νοεμβρίου 1458 στο Λέβεν του σημερινού Βελγίου. Ήταν η πρωτότοκη κόρη του Φιλίππου Α΄ της Καστίλης και της Ιωάννας Α΄, βασίλισσας της Καστίλης. Τα σημαντικότερα από τα αδέλφια της ήταν ο Κάρολος Ε΄, επίσης από τον Οίκο των Αψβούργων, και η Μαρία, η μετέπειτα βασίλισσα της Ουγγαρίας. Στα αρχικά σχέδια της οικογένειάς της ήταν η Ελεονώρα να παντρευτεί τον Ερρίκο Η΄, μελλοντικό βασιλιά της Αγγλίας, σχέδιο το οποίο όμως δεν υλοποιήθηκε.

Τελικά, ο πρώτος γάμος για την Ελεονώρα ήταν αυτός με τον θείο της και βασιλιά της Πορτογαλίας Μανουήλ Α΄ στις 16 Ιουλίου 1518. Ο γάμος αυτός είχε στρατηγική σημασία, καθώς μέσω αυτού ο αδελφός της Ελεονώρας, Κάρολος Ε΄, στόχευε να βάλει φρένο στην όποια πορτογαλική βοήθεια προς τους Καστιλιάνους επαναστάτες. Στις 13 Δεκεμβρίου 1521, η Ελεονώρα έμεινε χήρα, καθώς ο σύζυγός της πέθανε από πανούκλα.

Πηγή εικόνας: https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/d/db/Fran%C3%A7ois_I_with_Eleanor%2C_Queen_of_France_-_Royal_Collection.jpg

Στις 31 Μαΐου 1531, η Ελεονώρα παντρεύτηκε για δεύτερη φορά· αυτή τη φορά με τον Φραγκίσκο Α΄ της Γαλλίας από τον Οίκο των Βαλουά και στέφθηκε Βασίλισσα της Γαλλίας. Ο γάμος αυτός προήλθε μέσω της Συνθήκης της Μαδρίτης (1526) ανάμεσα στον Φραγκίσκο Α΄ και τον αδελφό της Ελεονώρας, Κάρολο Ε΄. Η Ελεονώρα δεν άσκησε ιδιαίτερη επιρροή στα πολιτικά δρώμενα και προτίμησε να αφοσιωθεί στις φιλανθρωπίες, με τον γαλλικό λαό να την υμνεί για την καλοσύνη της.

Μετά τον θάνατο του δεύτερου συζύγου της, η Ελεονώρα εγκαταστάθηκε στις Βρυξέλλες και έπειτα στην Ισπανία μαζί με την αδελφή της, Μαρία. Πέθανε στις 25 Φεβρουαρίου 1558 κατά τη διάρκεια της επιστροφής της από τη συνάντηση με την κόρη της, τη Μαρία της Πορτογαλίας, την οποία δεν είχε δει για 28 ολόκληρα χρόνια.


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Χάρης Πασχάλης
Χάρης Πασχάλης
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 2000 και είναι προπτυχιακός φοιτητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Δραστηριοποιείται ενεργά στο χώρο γύρω από το αντικείμενο σπουδών του παρακολουθώντας επιμορφωτικά σεμινάρια και συμμετέχοντας σε συνέδρια προσομοίωσης θεσμών. Τα ενδιαφέροντά του επεκτείνονται στους τομείς της ρητορικής, του εθελοντισμού, της ενημέρωσης και της επικοινωνίας με έμφαση στην αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών.