16.8 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήFe-MemoranceFe-Memorance: Δέσπω Διαμαντίδου

Fe-Memorance: Δέσπω Διαμαντίδου


Του Ραφαήλ -Νικόλαου Μπελενιώτη, 

Η γνωστή και ταλαντούχα ηθοποιός Δέσπω Διαμαντίδου γεννήθηκε στην περιοχή της Καστέλλας του Πειραιά. Ήταν εγγονή του γνωστού πολιτικού Σπυρίδωνα Κριτσιλή, ο οποίος διατέλεσε πάρα πολλές φορές βουλευτής.

Κατά τη νεαρή ηλικία της, υπήρξε μεγάλη και στενή φίλη του Γιάννη Τσαρούχη. Αργότερα, η οικογένειά της αποφάσισε να πάει στην Αθήνα, πιο συγκεκριμένα στο Κολωνάκι, και η νεαρή Διαμαντίδου πήγε στη Γερμανική Σχολή Αθηνών, από όπου κατάφερε και αποφοίτησε.

Πηγή εικόνας: Wikipedia.org

Η Δέσπω Διαμαντίδου είχε ιδιαίτερη κλίση στη μελέτη διάφορων αντικειμένων, αλλά και στα βιβλία, καταφεύγοντας σε αυτά με κάθε ευκαιρία μέσα στην ημέρα της, και διάβαζε συνολικά πέντε ως έξι ώρες καθημερινά, ακόμα και ανάμεσα στις παραστάσεις, στις οποίες έπαιζε πολλές ώρες και ήταν σαφώς κουρασμένη. Ήταν επίσης και γνώστρια πολλών ξένων γλωσσών, αφού μιλούσε τέσσερις γλώσσες, αγγλικά, γαλλικά, ιταλικά και ρωσικά, κάτι που τη βοήθησε στη μετάφραση πλήθους ξένων θεατρικών έργων, με την οποία, επίσης, ασχολήθηκε σε ερασιτεχνικό βαθμό, χωρίς όμως να σημειώσει ιδιαίτερη επιτυχία.

Παντρεύτηκε με τον επίσης ηθοποιό Ανδρέα Φιλιππίδη και στον γάμο της απέκτησε ένα γιο. Το 1967, η Δέσπω Διαμαντίδου είχε συμμετάσχει σε θεατρική περιοδεία στις Η.Π.Α. και ανέβασε το έργο “Illya Darling” στο Θέατρο Μπρόντγουεϊ της Νέας Υόρκης, σημειώνοντας τεράστια επιτυχία. Κατά τη διάρκεια της εκεί παραμονής της, εκδηλώθηκε στην Ελλάδα πραξικόπημα και η Διαμαντίδου αποφάσισε να μην ξαναγυρίσει στην Ελλάδα υπό αυτές τις συνθήκες και παρέμεινε αυτοεξόριστη στις Η.Π.Α. ως τη μεταπολίτευση, αφού γύρισε στην Ελλάδα μόλις αργά το καλοκαίρι του 1974, μαζί με πολλά ακόμα αστέρια του κινηματογράφου και της τέχνης, που είχαν βρεθεί στο εξωτερικό.

Πέθανε στις 18 Φεβρουαρίου 2004. Αργότερα, κηδεύτηκε, στις 24 Φεβρουαρίου 2004, στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών.


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ραφαήλ-Νικόλαος Μπελενιώτης, Σύμβουλος Έκδοσης
Ραφαήλ-Νικόλαος Μπελενιώτης, Σύμβουλος Έκδοσης
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1999. Είναι φοιτητής του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, με κατεύθυνση στην νεότερη και σύγχρονη ελληνική ιστορία.