16.8 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαΕΛΣΤΑΤ: Τα νούμερα λένε την αλήθεια

ΕΛΣΤΑΤ: Τα νούμερα λένε την αλήθεια


Του Βασίλη Μοάτσου,

Με την πάροδο του καιρού και με τα εργαλεία που διαθέτουμε, θα αρχίσουμε σιγά-σιγά να έχουμε μια καθαρότερη εικόνα για την κατάσταση της οικονομίας όπως -εξαιτίας της πανδημίας- διαμορφώθηκε το 2020 και συνεχίζει για το τρέχον ημερολογιακό έτος. Με ανακοίνωσή της η ΕΛΣΤΑΤ έδωσε στοιχεία για την εξέλιξη του κύκλου εργασιών για τις επιχειρήσεις που σταμάτησαν τη λειτουργία τους από το Μάρτιο του 2020 κατόπιν κρατικής εντολής. Το ανακοινωθέν δελτίο τύπου επιχειρεί να δώσει στοιχεία αναφορικά με την εξέλιξη του βασικού οικονομικού μεγέθους των επιχειρήσεων που προχώρησαν σε αναστολή λειτουργίας καθόλη τη διάρκεια εφαρμογής των περιοριστικών μέτρων και κατά την περίοδο σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων, καθώς επίσης και συγκριτικά, σε σχέση με τους αντίστοιχους μήνες του 2019.

Συνολική αποτίμηση

Για το σύνολο των επιχειρήσεων και των δραστηριοτήτων της οικονομίας, ο κύκλος εργασιών για το έτος 2020 ανήλθε σε 266.083.826 χιλ. ευρώ σημειώνοντας μείωση 13,5% σε σχέση με το 2019, που είχε ανέλθει σε 307.704.921 χιλ. ευρώ. Tη μεγαλύτερη αύξηση στον κύκλο εργασιών, μεταξύ των ετών 2020 και 2019 παρουσίασαν οι επιχειρήσεις του τομέα «Γεωργία, Δασοκομία και Αλιεία» κατά 3,1%. Σχεδόν πλήρως εξαρτημένες από τον τουρισμό, τη μεγαλύτερη μείωση στον κύκλο εργασιών κατά 53,4%, παρουσίασαν οι επιχειρήσεις του τομέα των «Δραστηριοτήτων Υπηρεσιών Παροχής Καταλύματος και Υπηρεσιών Εστίασης», ενώ τη μικρότερη μείωση στον κύκλο εργασιών κατά 2,4% παρουσίασαν οι επιχειρήσεις του τομέα «Παροχή Νερού, Επεξεργασίας Λυμάτων, Διαχείρισης Αποβλήτων και Δραστηριότητες Εξυγίανσης». Για τις 205.984 επιχειρήσεις που τέθηκαν σε αναστολή λειτουργίας τον Μάρτιο 2020, ο κύκλος εργασιών το έτος 2020 ανήλθε σε 18.789.821 χιλ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση 36,4% σε σχέση με το 2019, που είχε ανέλθει σε 29.564.997 χιλ. ευρώ. Τη μεγαλύτερη μείωση στον κύκλο εργασιών κατά 67,5%, μεταξύ του έτους 2020 και του έτους 2019 παρουσίασαν οι επιχειρήσεις του κλάδου των «Καταλυμάτων», ενώ τη μικρότερη μείωση στον κύκλο εργασιών κατά 6,9% παρουσίασαν οι επιχειρήσεις του κλάδου «Δραστηριότητες κοινωνικής μέριμνας χωρίς παροχή καταλύματος».

Για το σύνολο των επιχειρήσεων και των δραστηριοτήτων της οικονομίας, ο κύκλος εργασιών το τέταρτο τρίμηνο του 2020 ανήλθε σε 72.243.603 χιλ. ευρώ σημειώνοντας μείωση 8,6% σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο 2019, που είχε ανέλθει σε 79.017.709 χιλ. ευρώ. Tη μεγαλύτερη αύξηση στον κύκλο εργασιών κατά 7,1%, μεταξύ του τέταρτου τριμήνου 2020 και του τέταρτου τριμήνου 2019 παρουσίασαν οι επιχειρήσεις του τομέα «Δραστηριότητες Σχετικές με την Ανθρώπινη Υγεία και την Κοινωνική Μέριμνα». Τη μεγαλύτερη μείωση στον κύκλο εργασιών κατά 47,9%, μεταξύ του τέταρτου τριμήνου 2020 και του τέταρτου τριμήνου 2019 παρουσίασαν οι επιχειρήσεις του τομέα «Δραστηριότητες Υπηρεσιών Παροχής Καταλύματος και Υπηρεσιών Εστίασης», ενώ τη μικρότερη μείωση στον κύκλο εργασιών κατά 0,4% παρουσίασαν οι επιχειρήσεις του τομέα «Χρηματοπιστωτικές και Ασφαλιστικές Δραστηριότητες».

Πηγή: unsplash.com

Συνολική θεώρηση

Τα παραπάνω στοιχεία είναι αναμενόμενα, όπως επίσης αναμενόμενη είναι η συνεχιζόμενη ύφεση και το τρέχον έτος, εξέλιξη που θα αποτυπωθεί σε προσεχές δελτίο τύπου της ΕΛΣΤΑΤ. Οι αριθμοί δεν λένε ψέματα στην περίπτωση της πανδημίας συγκριτικά με τον οικονομικό αντίκτυπο. Στοίχημα με υψηλές αποδόσεις παραμένει το άνοιγμα της αγοράς, η στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων προς αποφυγή των μαζικών «λουκέτων» και ο ταχύς εμβολιασμός του πληθυσμού.

Τέλος, είναι επίσης πασιφανές πως η συντριπτική πλειοψηφία των κλάδων που επηρεάστηκαν σχετίζονται, είτε άμεσα είτε έμμεσα, με τον τουρισμό. Ο τελευταίος είναι παράγοντας-κλειδί για την οικονομία και πρόκειται να βρεθεί στο επίκεντρο των συζητήσεων το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα αναφορικά με τα συνεχιζόμενα lockdown και τους δείκτες ύφεσης και ανεργίας. Το άνοιγμα το τουρισμού για τους θερινούς τουλάχιστον μήνες είναι η τελευταία ευκαιρία για να μη βυθιστεί το -επιτρέψτε μου την έκφραση- ήδη ταλαιπωρημένο σαπιοκάραβο της ελληνικής οικονομίας, δίνοντας ένεση σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οικονομικούς πόρους σε μεγάλο τμήμα του πληθυσμού που ασχολείται με τον κλάδο αυτό. Το άνοιγμα της χώρας στον τουρισμό θα αποτελέσει ενδεχομένως το πρώτο επίσημο βήμα προς ένα αύριο πιο “κανονικό” παρά τις διαφαινόμενες οικονομικές επιπλοκές.


Αναφορές

  • Ελληνική Στατιστική Αρχή. ΕΞΕΛΙΞΗ ΚΥΚΛΟΥ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΣΕ ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ ΤΗΣ ΝΟΣΟΥ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ 2019 (COVID-19) ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ ΚΑΙ 4ο ΤΡΙΜΗΝΟ 2020 ΕΤΗΣΙΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 2019 ΚΑΙ 2020, 2021. Διαθέσιμο εδώ.

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Βασίλης Μοάτσος
Βασίλης Μοάτσος
Γεννηθείς το 1998 στο Ηράκλειο Κρήτης, είναι φοιτητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Αθηνών στο τμήμα Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών. Έχει επιλέξει την κατεύθυνση των Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, ενώ παράλληλα φοιτά και στο Deree στο τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων. Μιλά αγγλικά, γερμανικά, ενώ την περίοδο αυτή κάνει και μαθήματα ισπανικών. Συμμετείχε ενεργά σε προσομοιώσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό και κατά το περσινό έτος επέλεξε να φοιτήσει στο Leibniz Universität Hannover, στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus. Ενδιαφέρεται για ζητήματα διεθνούς πολιτικής, οικονομικές εξελίξεις και τεχνολογία. Του αρέσει το ping pong, το ποδόσφαιρο, το θέατρο και τα επιτραπέζια παιχνίδια στρατηγικής.