16.6 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΙστορίαFe-MemoranceFe-Memorance: Λίλα Κέντροβα

Fe-Memorance: Λίλα Κέντροβα


Του Χάρη Πασχάλη, 

Η Λίλα Κέντροβα ήταν Ρωσίδα ηθοποιός, η οποία πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής της στη Γαλλία. Ο ρόλος της «Μαντάμ Ορτάνς», στην ταινία «Αλέξης Ζορμπάς», ήταν καθοριστικός για εκείνη, καθώς χάρη σε αυτόν κέρδισε το βραβείο Όσκαρ Β΄ Γυναικείου Ρόλου.

Γεννήθηκε στις 9 Οκτωβρίου 1918 στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας. Οι γονείς της, Νικολάι και Σοφία, ήταν και οι δύο τραγουδιστές της όπερας. Η οικογένεια Κέντροβ έφυγε για το Βερολίνο το 1922 και το 1928 κατέληξε στη Γαλλία.

Η Λίλα εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο θέατρο το 1932 στο θίασο του θεάτρου τέχνης της Μόσχας και συμμετείχε στις περιοδείες του. Το κινηματογραφικό της ντεμπούτο το έκανε το 1938 στην ταινία “Ultimatum”, η οποία είχε ως θέμα τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Εμφανιζόταν αποκλειστικά σε γαλλικές ταινίες και θεατρικές παραστάσεις, μέχρι που το 1964 συμμετείχε στην αγγλόφωνη ταινία «Αλέξης Ζορμπάς» (“Zorba the Greek”). Εκεί, υποδύθηκε την ηλικιωμένη πόρνη Μαντάμ Ορτάνς. Η ερμηνεία της στην ταινία απέσπασε τις καλύτερες κριτικές, με αποτέλεσμα να κερδίσει το βραβείο Όσκαρ Β΄ Γυναικείου Ρόλου.

Πηγή εικόνας: Έλληνες – Ελληνίδες Ηθοποιοί

Η επόμενη αξιοσημείωτη κινηματογραφική συμμετοχή της Λίλα Κέντροβα ήταν αυτή στην ταινία “Torn Curtain” («Το σχισμένο παραπέτασμα») το 1966. Στη συνέχεια, συμμετείχε σε αρκετές αμερικανικές παραστάσεις και ταινίες, στις οποίες υποδυόταν εκρηκτικούς γυναικείους χαρακτήρες με έντονο ταπεραμέντο. Μερικά από αυτά τα έργα ήταν η θεατρική παράσταση “Cabaret” το 1968 και η ταινία “Next Time the Fire” το 1993. Το 1986, επέστρεψε στον ρόλο της Μαντάμ Ορτάνς, αυτή τη φορά για μιούζικαλ του Μπρόντγουεϊ, βασισμένο στην ταινία «Αλέξης Ζορμπάς». Βραβεύτηκε με το βραβείο “Tony” γι’ αυτήν της την ερμηνεία.

Κατά τα τελευταία χρόνια της ζωής της, η Λίλα Κέντροβα νόσησε από Alzheimer. Στις 16 Φεβρουαρίου 2000, άφησε την τελευταία της πνοή στην κατοικία της στο Οντάριο του Καναδά, σε ηλικία 81 ετών, λόγω πνευμονίας. Η τέφρα της μεταφέρθηκε στον οικογενειακό τάφο των Κέντροβ στο Παρίσι.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Χάρης Πασχάλης
Χάρης Πασχάλης
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 2000 και είναι προπτυχιακός φοιτητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Δραστηριοποιείται ενεργά στο χώρο γύρω από το αντικείμενο σπουδών του παρακολουθώντας επιμορφωτικά σεμινάρια και συμμετέχοντας σε συνέδρια προσομοίωσης θεσμών. Τα ενδιαφέροντά του επεκτείνονται στους τομείς της ρητορικής, του εθελοντισμού, της ενημέρωσης και της επικοινωνίας με έμφαση στην αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών.