19.4 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνία«Τρέξε» για τα παιδιά με καρκίνο, μία πρωτοβουλία του συλλόγου «Ορίζοντας»

«Τρέξε» για τα παιδιά με καρκίνο, μία πρωτοβουλία του συλλόγου «Ορίζοντας»


Της Διαλεχτής Άνθη,

Με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ένωσης Γονέων με Καρκινοπαθή Παιδιά (ICCCPO), η 15η Φεβρουαρίου έχει οριστεί ως η Παγκόσμια Μέρα καταπολέμησης κάθε μορφής καρκίνου που εμφανίζεται σε παιδιά και εφήβους. Με σύνθημα τη φράση «κάθε παιδί έχει την ευκαιρία να ζήσει», στόχος της ημέρας αυτής είναι να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει κατ’ επέκταση τη διεθνή κοινή γνώμη σχετικά με τις παιδικές νεοπλασίες.

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, 250.000 παιδιά κάθε χρόνο εμφανίζουν κάποια μορφή καρκίνου σε όλο τον κόσμο. Ο πιο συχνός τύπος καρκίνου που εμφανίζεται σε παιδιά, με βάση έρευνες, είναι η λευχαιμία, που προσβάλει τον μυελό των οστών και αριθμεί το 1/3 των δηλωμένων περιπτώσεων. Το 20% εμφανίζει όγκο στον εγκέφαλο, ενώ πιο σπάνια περιστατικά αντιμετωπίζουν μορφές, όπως τα παιδικά λεμφώματα, η νόσος του Hodgin, τα σαρκώματα του Ewing, τα ρετινο-βλαστώματα, τα ραβδομυοσαρκώματα και τα ηπατοβλαστώματα.

Η σημασία και σπουδαιότητα ύπαρξης αυτής της ημέρας έγκειται στο γεγονός ότι μόνο το 20% των παιδιών και των οικογενειών έχει τη δυνατότητα να δεχθεί την αναγκαία ιατρική περίθαλψη και ανήκει ως επί το πλείστον σε ανεπτυγμένες χώρες. Αριθμητικά αυτό το ποσοστό συνεπάγεται με 150.000 θανάτους ετησίως, που θα μπορούσαν να έχουν αποτραπεί, εάν αυτά τα παιδιά είχαν καταφέρει να δεχτούν επιμελημένη και εντατική ιατρική φροντίδα. Σε ευρωπαϊκή εμβέλεια, κάθε μέρα τουλάχιστον 20 παιδιά χάνουν τη ζωή τους.

Το συγκινητικό βίντεο κατά του παιδικού καρκίνου που έχει γίνει “viral” (alphanews.live)

Παρ’ όλα αυτά, με την πρόοδο σε ιατροφαρμακευτικό επίπεδο και την τεχνολογική εξέλιξη των αντίστοιχων επιστημονικών κλάδων, ένα ενθαρρυντικό ποσοστό, που αγγίζει το 70-80% των παιδιών που τους παρέχεται έγκαιρη διάγνωση και εξειδικευμένη θεραπεία, αναρρώνει σταδιακά και γίνεται καλά. Το γεγονός αυτό, η αύξηση του ποσοστού ίασης, εντείνει την ανάγκη για μεγαλύτερη προσβασιμότητα όλο και περισσότερων παιδιών χαμηλού και μέτριου οικονομικού εισοδήματος σε ειδικά παιδαγωγικά ογκολογικά τμήματα.

Η δράση του συλλόγου «Ορίζοντας» και η διοργάνωση

Με γνώμονα την ενημέρωση και την πρόωρη διάγνωση και πρόληψη, ο Σύλλογος Εθελοντικής Προσφοράς και Στήριξης «Ορίζοντας» διοργανώνει μια δράση πολιτισμού, έναν συμβολικό διαδικτυακό αγώνα δρόμου-δυναμικού περπατήματος. Με σύνθημα «Τρέξε για τα παιδιά με Καρκίνο, γίνε δότης μυελού των οστών» προτρέπει μέσω τις σελίδας του όλη την Ελλάδα να συμμετάσχει δωρεάν σε αυτό το σημαντικό εγχείρημα. Συμπληρώνοντας την φόρμα που επισυνάπτεται στο τέλος του άρθρου, ο κάθε συμμετέχων μπορεί να επιλέξει την απόσταση που επιθυμεί ο ίδιος από τα προτεινόμενα, 2.5, 5 και 10 χιλιόμετρα, και τον χώρο που θα αποφασίσει να εκπληρώσει τη διαδρομή (είτε περπατώντας είτε τρέχοντας). Αξίζει να σημειωθεί ότι ο καθένας μπορεί να «τρέξει» όσες φορές επιθυμεί, καθώς η διοργάνωση διαρκεί από τις 10 έως τις 20 Φεβρουαρίου.

Αξιοποιώντας τη δύναμη των μέσων κοινωνική δικτύωσης για ευρύτερη διάδοση του μηνύματος, με την ολοκλήρωση του αγώνα, ο κάθε συμμετέχων μπορεί να κάνει κάποια ανάρτηση από τη διαδρομή και την πορεία του «αγώνα» και να συμπληρώσει με τη χρήση της ετικέτας #orizontas. Μετά τις 20 Φεβρουαρίου θα αποσταλεί μέσω ηλεκτρονικού μηνύματος το αναμνηστικό της συμμετοχής στη διοργάνωση.

Πηγή εικόνας: Premium Photo | Suicide prevention and childhood cancer awareness, yellow ribbon (freepik.com)

Η ανάγκη για εύρεση συμβατών δοτών ενισχύει τον αγώνα του συλλόγου στη χώρα μας, καθώς δίνει σε ένα παιδί την ευκαιρία να αντιμετωπίσει και να ξεπεράσει τη λευχαιμία. Όπως δηλώνουν οι ίδιοι, «σε συνεργασία με το Τμήμα Αιμοδοσίας του Γεν. Νοσοκομείου Χανίων και τον ΕΕΣ Χανίων, οι οποίοι μέχρι σήμερα έχουν καταφέρει να ενημερώσουν και να καταγράψουν περισσότερους από 10.000 υποψήφιους εθελοντές δότες και από αυτούς να έχουν βρεθεί 39 συμβατοί».

Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα, το μήνυμα που θέλουν να περάσουν η διοργάνωση και ο σύλλογος είναι ότι ο καρκίνος είναι μια ασθένεια που μπορεί να προκληθεί ανεξαιρέτως και χωρίς καμία διάκριση σε κάθε ηλικία και βρίσκεται ανάμεσά μας είτε το γνωρίζουμε είτε όχι. Κάθε ποσοστό με την πάροδο του χρόνου με την κατάλληλη ενημέρωση, πρόληψη και συμβολή όλων είναι ρευστό και μπορεί να ανατραπεί, καθώς η νίκη στη μάχη με τον καρκίνο ξεκινά τη στιγμή που αποφασίζεις να τον αντιμετωπίσεις.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ
  • Για να συμπληρώσεις την φόρμα συμμετοχής εδώ
  • Για τον σύλλογο «Ορίζοντας» εδώ
  • Για πληροφορίες για την διοργάνωση εδώ
  • Για πληροφορίες για τον παιδικό καρκίνο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Διαλεχτή Άνθη
Διαλεχτή Άνθη
Είναι πτυχιούχος του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με κατεύθυνση την Αρχαιολογία. Γεννήθηκε, ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη και έλκει την καταγωγή της από την Κέρκυρα. Γνωρίζει αγγλικά και ιταλικά ενώ ασχολείται με την φωτογραφία, τα ψηφιακά μέσα και τον εθελοντισμό. Φιλοδοξεί να ασχοληθεί με την Μουσειολογία και τη διαχείριση πολιτισμού.