19.8 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήFe-MemoranceFe-Memorance: Μαρία του Λεόν Μπέγιο και Ντελγάδο

Fe-Memorance: Μαρία του Λεόν Μπέγιο και Ντελγάδο


Του Ραφαήλ Νικόλαου Μπελενιώτη, 

Η Μαρία του Λεόν Μπέγιο και Ντελγάδο γεννήθηκε στις 23 Μαρτίου 1643, ήταν καθολική μοναχή, με μυστικιστικές ενασχολήσεις και αναζητήσεις ταγμένη στο Τάγμα των  Δομινικανών.

Καταγόταν από μια φτωχή οικογένεια, από το Ισπανικό νησί της Τενερίφης και από παιδική ηλικία εκτέθηκε στα θαύματα και στην εκκλησιαστική παιδεία και κουλτούρα. Ο Καθολικισμός υπήρξε μια πνευματική πυξίδα για εκείνη από την τρυφερή ηλικία της. Η ανέχεια και οι δυσκολίες που βίωνε η οικογένεια της, ανάγκασε την μητέρα της να λάβει την δύσκολη απόφαση να δώσει την νεαρή Μαρία για υιοθεσία, ώστε να έχει την ευκαιρία να ζήσει μια καλύτερη ζωή, σε ένα υγιές περιβάλλον. Οι θετοί γονείς της, όμως, την κακομεταχειρίζονταν και βάζοντάς την να κάνει τις σκληρότερες δουλειές του σπιτιού, ενώ ήταν μόλις επτά ετών. Η μητέρα της μαθαίνοντας τις δυσκολίες και τις κακουχίες τις οποίες είχε υποστεί κατάφερε και την απομάκρυνε δύο φορές από το κακοποιητικό περιβάλλον των θετών γονιών της. Αργότερα έγινε προστάτιδα των απαχθέντων και των ομήρων.

Ανέπαφo σώμα, Μονή της Αγίας Αικατερίνης. Πηγή εικόνας: timenews.gr

Το 1668 αποφάσισε να ακολουθήσει τη μοναστική ζωή και εισήλθε στη μονή της Αγίας Αικατερίνης της Σιένα, στην πόλη Άγιος Χριστόφορος του Λα Λαγούνα. Έκτοτε άρχισε να λαμβάνει μέρος σε διάφορες θρησκευτικές ενέργειες και πρώιμα συνέδεσε το όνομα της με μια σειρά θαυμάτων, όπως η διόραση και η ταυτόχρονη παρουσία σε δύο μέρη. Κατάφερε να κερδίσει τον κόσμο των πιστών και όχι μόνο, άνθρωποι επιθυμούσαν να την συναντήσουν έστω και για μια φορά, ενώ η μοναστική ζωή έγινε συνώνυμη της στάσης ζωής της, για όσο ζούσε. Άνθρωποι ήλπιζαν να γιατρευτούν από την θαυματουργή παρουσία της, ενώ άλλοι διψούσαν απλά για μια πνευματική συζήτηση μαζί της.

Όταν πέθανε το ημερολόγιο έγραφε 15 Φεβρουαρίου 1731. Γρήγορα κέρδισε την φήμη της Αγίας και όταν πραγματοποιήθηκε η εκταφή της, τρία χρόνια αργότερα, το σώμα της παρέμενε ακέραιο. Η εκκλησία του Βατικανού γιορτάζει την αγιότητά της κάθε 15 του Φλεβάρη και την ημέρα αυτή χιλιάδες προσκυνητές από όλη την Ισπανία αλλά και από τον κόσμο προσέρχονται στο μοναστήρι, για να προσκυνήσουν το σκήνωμά της.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ραφαήλ-Νικόλαος Μπελενιώτης, Σύμβουλος Έκδοσης
Ραφαήλ-Νικόλαος Μπελενιώτης, Σύμβουλος Έκδοσης
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1999. Είναι φοιτητής του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, με κατεύθυνση στην νεότερη και σύγχρονη ελληνική ιστορία.