15 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΙστορίαFe-MemoranceFe-Memorance: Μαργαρίτα της Γαλλίας

Fe-Memorance: Μαργαρίτα της Γαλλίας


Της Καλλιόπης Τσιπλαντώνη, 

Η Μαργαρίτα της Γαλλίας ήταν Γαλλίδα πριγκίπισσα από τον βασιλικό Οίκο των Καπετιδών και γεννήθηκε περίπου το 1279. Γονείς της ήταν ο Φίλιππος Γ΄ της Γαλλίας και η Μαρία της Μπραμπάντ. Ήταν περίπου έξι ετών, όταν ο πατέρας της πέθανε το 1285 και ο αδελφός της, Φίλιππος Δ΄, έγινε κηδεμόνας της, μεγαλώνοντας υπό την καθοδήγηση της «μητριάς» της και της νύφης της, της Βασίλισσας Joan Α΄ της Ναβάρρας.

Εν τω μεταξύ, ο μελλοντικός σύζυγός της, ο Βασιλιάς Έντουαρντ Α΄ της Αγγλίας, πολεμούσε έναν πόλεμο στη Σκωτία. Η Μαργαρίτα ήταν περίπου 20 ετών, όταν παντρεύτηκε τον 60χρονο Έντουαρντ, προκειμένου να εγκαθιδρυθεί ειρήνη.

Η Μαργαρίτα ταξίδεψε στο Καντέρμπερι, όπου έγινε ο γάμος της, στις 10 Σεπτεμβρίου 1299. Καθώς ο γάμος της σήμαινε το τέλος της σύγκρουσης στη Γασκώνη, η άφιξή της ήταν δημοφιλής. Παρά τη διαφορά ηλικίας τους, φαίνεται να ήταν ένας ευτυχισμένος γάμος.

Η Μαργαρίτα δεν στέφθηκε μετά τον γάμο της, καθώς ο σύζυγός της έπρεπε να επιστρέψει στη Σκωτία. Η Μαργαρίτα ήταν η πρώτη σύζυγος βασιλιά της Αγγλίας από την εποχή της νορμανδικής κατάκτησης που δεν στέφθηκε ποτέ βασίλισσα, αλλά, παρ’ όλα αυτά, χρησιμοποιούσε κανονικά όλους τους βασιλικούς τίτλους και τα βασιλικά τυπικά χωρίς καμιά διαφορά από τις υπόλοιπες.

Πηγή εικόνας: www.pinterest.com

Ο πρώτος γιος τους, Τόμας του Μπρόθερτον, γεννήθηκε την 1η Ιουνίου 1300. Ένας δεύτερος γιος, με το όνομα Έντμουντ του Γούντστοκ, γεννήθηκε στις 5 Αυγούστου 1301, ενώ, τον επόμενο χρόνο, γέννησε και άλλο γιο, τον Εδμόνδο. Η Μαργαρίτα λάτρευε τη μουσική και ήταν αφιερωμένη στο Τάγμα των Φραγκισκανών, πολύ καλή στα επιτραπέζια παιχνίδια, ιδιαίτερα στο σκάκι, που έπαιζε με τον σύζυγο και με τον γιο της, καθώς, μαζί με την ιππασία, αποτελούσαν τις βασικές ασχολίες του βασιλικού ζευγαριού. Τα ίδια χόμπι μετέδωσαν και στα παιδιά τους.

Ήταν με τον σύζυγό της, όταν αυτός πέθανε, στις 7 Ιουλίου 1307, στον δρόμο τους προς τη Σκωτία. Ποτέ δεν σκέφτηκε να ξαναπαντρευτεί, παρόλο που ήταν ακόμα αρκετά νέα. Η Μαργαρίτα αποφάσισε να αποσυρθεί στο Κάστρο του Μάρλμπορο μετά τη στέψη του γιού της, πιθανώς ως ένδειξη αποδοκιμασίας της μεγάλης εύνοιας που έδειξε ο Έντουαρντ Β΄ στον Πέτρο Γκάβεστον μετά τον θάνατο του πατέρα του. Η τελευταία δημόσια εμφάνιση της Μαργαρίτας ήταν στη γέννηση του Έντουαρντ Γ΄ στο Γουίντσορ στις 13 Νοεμβρίου 1312. Έφτασε δύο μήνες πριν από τη γέννηση και έμεινε μέχρι το βάπτισμα.

Πέθανε νέα, στις 14 Φεβρουαρίου 1318, στο Κάστρο του Μάρλμπορο από μια απροσδιόριστη ασθένεια. Θάφτηκε στο Λονδίνο και ο τάφος της καταστράφηκε κατά τη διάρκεια της Γαλλικής Επανάστασης.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Καλλιόπη Τσιπλαντώνη
Καλλιόπη Τσιπλαντώνη
Γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα. Είναι 19 ετών και βρίσκεται στο δεύτερο έτος των σπουδών της στο τμήμα Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών του Πάντειου Πανεπιστημίου. Κατά το παρελθόν έχει συμμετάσχει σε προσομοιώσεις των Ηνωμένων Εθνών (MUN). Λατρεύει τα ταξίδια, ενώ πραγματοποιεί συνεχώς εξορμήσεις εκτός πόλης και έρχεται σε επαφή με νέους πολιτισμούς. Στον ελεύθερό της χρόνο απολαμβάνει ωραία μουσική και διαβάζει βιβλία.