20.3 C
Athens
Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024
ΑρχικήFe-MemoranceFe-Memorance: Άννα Άντερσον

Fe-Memorance: Άννα Άντερσον


Του Ραφαήλ-Νικόλαου Μπελενιώτη, 

Η Άννα Άντερσον γεννήθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 1896 στο Μπόροβι Λας της Δυτικής Πρωσίας. Ήταν μια από τις γυναίκες που έμεινε στην ιστορία για τη θρυλική προσπάθειά της, να πείσει ότι ήταν η πραγματική Αναστασία Ρομανώφ, η τελευταία κόρη του τελευταίου Τσάρου της Ρωσίας, Νικόλαου Β΄, και της Αλεξάνδρας Φιόντοροβνα. Είχαν εκτελεστεί μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της Οικογένειας Ρομανόφ, στις 17 Ιουλίου 1918, από τους κομμουνιστές επαναστάτες, στο Γεκατερίνμπουργκ, με τη σορό της Αναστασίας να μην έχει βρεθεί έως και το 2007.

Οι ισχυρισμοί της Άντερσον έλαβαν ζωή μόλις το 1920, όταν εισήχθη σε ψυχιατρική κλινική, μετά από μια αποτυχημένη απόπειρα αυτοκτονίας στο Βερολίνο. Στην κλινική, που εισήχθη, έδωσε πλαστά ή και παραποιημένα στοιχεία. Την πρώτα φορά παρουσιάστηκε ως η άγνωστη γυναίκα, αφού αρνιόταν πεισματικά να αποκαλύψει την πραγματική ταυτότητά της. Ορισμένοι μελετητές της υπόθεσης, αλλά και δημοσιογράφοι, εκ των υστέρων, υποστήριξαν, ότι η Άντερσον είχε σκηνοθετήσει την απόπειρα αυτοκτονίας της, με απώτερο σκοπό την εισαγωγή της σε ψυχιατρική κλινική ως ένα αναπόσπαστο μέρος του σχεδίου της, για να εμφανιστεί αργότερα ως η καταρρακωμένη Αναστασία Ρομανώφ. Στη συνέχεια, χρησιμοποίησε το ρωσικό όνομα Τσαϊκόφσκι, αλλά και το πραγματικό της επώνυμο, Άντερσον.

Πηγή εικόνας: istorialogotexnia.blogspot.com

Από το 1922 άρχισε να υποστηρίζει, ότι η καταγωγή της είναι από τη Ρωσία και αριστοκρατική, οικειοποιούμενη την ταυτότητα μιας ανύπαρκτης Δούκισσας της Ρωσίας. Κατάφερε τότε να τραβήξει για πρώτη φορά τα βλέμματα της κοινής γνώμης. Τα περισσότερα μέλη της οικογένειας των Ρομανώφ, πρίγκιπες, αλλά και Δούκες και ευγενείς χαρακτήρισαν την Άντερσον ως μια κοινή απατεώνισσα. Ωστόσο, δεν ήταν λίγοι και αυτοί που πείστηκαν και άρχισαν να επισκέπτονται την Άντερσον στην κλινική.

Ο αδερφός της Τσαρίνας, ο Ερνέστος Λουδοβίκος, μην θέλοντας να ζει με την αβεβαιότητα και λόγω της κρισιμότητας της υπόθεσης, διεξήγαγε μια μεγάλη και μυστική ιδιωτική έρευνα η Άντερσον ταυτοποιήθηκε ως Φρανσίσκα Σάνσκοβσκα, μια Πολωνή εργάτρια, με βεβαρημένο μητρώο για παραποιήσεις και απάτες. Μετά από κάποια χρόνια, η γερμανική δικαιοσύνη, επίσης, απέρριψε τους ισχυρισμούς της Άντερσον μια για πάντα.

Μέχρι και το 1968, η Άντερσον έζησε στη Γερμανία, έχοντας πάρα πολλούς υποστηρικτές. Έπειτα, μεταφέρθηκε στην Αμερική, αφού, για ένα μεγάλο διάστημα, έζησε σε κλινικές και σανατόρια. Λίγο πριν αναγκαστεί να επιστρέψει στην Γερμανία, παντρεύτηκε έναν Αμερικάνο καθηγητή ιστορίας, τον Τζακ Μάναχαν.

Σαν σήμερα, στις 12 Φεβρουαρίου 1984, απεβίωσε. Η σωρός της αποτεφρώθηκε, με την τέφρα της να υποβάλλεται σε τεστ DNA σε σύγκριση με το DNA της οικογένειας των Ρομανώφ, όμως καμία συγγένεια δεν βρέθηκε. Το δείγμα της Άντερσον ταίριαξε με ένα ανίψι της Φρανσίσκα Σάνκοβσκα, μεγαλώνοντας τις υποψίες ότι η Άντερσον και η Σανκόβσκα ήταν το ίδιο πρόσωπο.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ραφαήλ-Νικόλαος Μπελενιώτης, Σύμβουλος Έκδοσης
Ραφαήλ-Νικόλαος Μπελενιώτης, Σύμβουλος Έκδοσης
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1999. Είναι φοιτητής του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, με κατεύθυνση στην νεότερη και σύγχρονη ελληνική ιστορία.