21.4 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαΣτροφή ξανά στο πετρέλαιο τα αμερικανικά hedge funds

Στροφή ξανά στο πετρέλαιο τα αμερικανικά hedge funds


Του Χάρη Πετράκη,

Σε στάση bullish γυρίζουν τα hedge funds για άλλη μια φορά, υποστηρίζοντας ότι η πανδημία και οι «πράσινες» επιλογές των επενδυτών έχουν βλάψει σοβαρά την ικανότητα των εταιρειών στην παραγωγή πετρελαίου.

Περιορισμοί στην προσφορά του πετρελαίου θα ωθήσουν τις τιμές σε πολυετή υψηλά και θα τις κρατήσουν εκεί για δύο χρόνια ή περισσότερο, ανέφεραν αρκετά αμοιβαία κεφάλαια κινδύνου. Σημείο αναφοράς του πετρελαίου Brent είναι η άνοδος 59% από τις αρχές Νοεμβρίου, όταν προέκυψαν ειδήσεις για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων και το αμερικανικό αργό σκαρφάλωσε 54% στα 57 δολάρια το βαρέλι κατά την ίδια περίοδο.

Η Tawil προέβλεψε τιμές των $70 έως $80 το βαρέλι για το Brent μέχρι το τέλος του 2021 και επενδύει καιρό ανεξάρτητους παραγωγούς πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Πηγή: pixabay.com

Τα bullish στοιχήματα των αμοιβαίων κεφαλαίων κινδύνου έρχονται παρά την προειδοποίηση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας τον Ιανουάριο ότι μια αλλαγή των δεδομένων της πανδημίας θα παρεμποδίσει τη ζήτηση πετρελαίου αυτό το έτος, και μια αργή οικονομική ανάκαμψη θα καθυστερήσει μια πλήρη ανάκαμψη της παγκόσμιας ενεργειακής ζήτησης έως το 2025.

Ο ρυθμός ανάκαμψης της παραγωγής στις Ηνωμένες Πολιτείες, προβλέπεται να είναι αργός και δεν θα ξεπεράσει το ρεκόρ του 2019 των 12,25 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα (bpd) μέχρι το 2023. Η παραγωγή το 2020 έπεσε 6,4% στα 11,47 εκατομμύρια bpd.

Ωστόσο, ο Οργανισμός των Χωρών Εξαγωγής Πετρελαίου, ο οποίος έχει επίσης αναθεωρήσει προς τα κάτω την αύξηση της ζήτησης, εξακολουθεί να αναμένει περικοπές της παραγωγής για να διατηρήσει την αγορά σε έλλειμμα καθ’ όλη τη διάρκεια του 2021.

Η παγκόσμια παραγωγή αργού μειώθηκε κατά 8% τον Δεκέμβριο από τον Φεβρουάριο του 2020, πριν επιταχυνθεί η εξάπλωση της πανδημίας, σύμφωνα με τη Rystad Energy. Η παραγωγή της Βόρειας Αμερικής μειώθηκε κατά 9,5% και η παραγωγή της Ευρώπης μειώθηκε μόλις 1% κατά την ίδια χρονική περίοδο. Οι αμερικανικές κυρώσεις κατά της Βενεζουέλας και η μείωση των κοιτασμάτων πετρελαίου στο Μεξικό έχουν διατηρήσει την παραγωγή πετρελαίου από τη Λατινική Αμερική υποτονική.

Ορισμένες τράπεζες προβλέπουν ότι στις Ηνωμένες Πολιτείες, η ανοσία της αγέλης θα έχει επιτευχθεί έως τον Ιούλιο, με αποτέλεσμα την τόνωση της ζήτησης πετρελαίου, δήλωσε ο Jean-Louis Le Mee, επικεφαλής του hedge fund Westbeck Capital Management. «Οι πετρελαϊκές εταιρείες, για πρώτη φορά εδώ και πολύ καιρό, είναι πιθανό να κάνουν μια μεγάλη επιστροφή», είπε. «Έχουμε όλα τα προαπαιτούμενα για μια εξαιρετική bullish αγορά στο πετρέλαιο για τα επόμενα χρόνια».

Πηγή: pixabay.com

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, τα αμοιβαία κεφάλαια κινδύνου αύξησαν την κατανομή τους στην Exxon Mobil Corp κατά 21.314 μετοχές το τρίτο τρίμηνο, σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες καταθέσεις των ΗΠΑ που συντάχθηκαν από την symmetric.io.

Από την άλλη, ορισμένοι επενδυτές παραμένουν δύσπιστοι σχετικά με τις Αμερικάνικες εταιρείες πετρελαίου, λόγω της αβεβαιότητας που επικρατεί ακόμα και σήμερα σε αυτόν τον κλάδο.

Η παραγωγή δεν θα ανακάμψει γρήγορα, δεδομένου του κεφαλαίου που απαιτείται και του χρέους και θα πρέπει να αντιμετωπιστεί στη μετά πανδημίας εποχή, δήλωσε ο Rafi Tahmazian, ανώτερος διαχειριστής χαρτοφυλακίου στο Calgary της εταιρίας Canoe Financial LP.

Συμπερασματικά, οι απόψεις και σε αυτό το θέμα διαφέρουν και οι αναταραχές στον κλάδο του πετρελαίου σίγουρα θα φανούν αργά η γρήγορα.


Αναφορές

  • “Hedge funds bet on oil ‘big comeback’ after pandemic hampered producers By Reuters”, Otto Trading. Διαθέσιμο εδώ.

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Χάρης Πετράκης
Χάρης Πετράκης
Προπτυχιακός φοιτητής στο τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και θέλει να αποδείξει πολλά στο αντικείμενο του. Ασχολείται με το χρηματιστήριο και είναι θερμός υποστηρικτής της πράσινης ενέργειας και της αυτοβελτίωσης.