19.7 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΧρονογράφημαΗ ποιοτική αξία ενός καλού βιβλίου

Η ποιοτική αξία ενός καλού βιβλίου


Της Αγγελικής Ουζουνάκη,

Τα βιβλία σήμερα αναπαράγονται και προωθούνται εξαιρετικά γρήγορα. Η εξέλιξη της τεχνολογίας και ιδίως η έλευση του διαδικτύου έχουν φέρει τρομερή επανάσταση και σε αυτόν τον χώρο. Οι άνθρωποι μπορούν να επιλέξουν την αγορά κάποιου βιβλίου είτε εντός μιας μεγάλης αλυσίδας καταστημάτων είτε σε παραδοσιακά βιβλιοπωλεία είτε σε μορφή e-book.

Όλες οι νέες καινοτομίες σε συνδυασμό με τον νέο τρόπο προώθησής τους, έχουν φέρει τους καταναλωτές πιο κοντά και σε αυτήν τη μόδα. Ιδίως η μάστιγα των βιβλίων αυτοβελτίωσης έχει παρεισφρήσει στον κλάδο με τους γκουρού της γνώσης, παρουσιάζοντας τον παρωχημένο και «επαναστατικό» τρόπο ζωής τους.

Οι άνθρωποι πλέον επιλέγουν με διαφορετικά κριτήρια αλλά και τρόπους το κατάλληλο γι’ αυτούς βιβλίο. Αρκούνται στα πολύχρωμα «εξώφυλλα» των ιστοσελίδων γι’ αυτή την επιλογή τους, καθώς ο ελάχιστος και πολύτιμος χρόνος τους δεν τους επιτρέπει να σπαταλήσουν περισσότερο από τον χρόνο τους γι’ αυτήν τη δραστηριότητα.

Πηγή εικόνας: Pixabay

Οι πολύχρωμες και πολύβουες ενδείξεις «best-seller» εμφανίζονται πρώτες-πρώτες στον πάγκο των διάφορων βιβλιοπωλείων, διευκολύνοντας τον κοινό αναγνώστη να επιλέξει το βιβλίο που θα τον κάνει να ενστερνιστεί άμεσα και γρήγορα το περιεχόμενό του και που σαφώς συμβαδίζει με τις ισχύουσες απόψεις του χωρίς ιδιαίτερη ανάγκη αφοσίωσης στην ανάγνωση και την κατανόησή του. Η πλειοψηφία αναζητά δηλαδή να βρει να διαβάσει χωρίς πολύ κόπο και ενέργεια τα trends βιβλία, που θα τους διευκολύνουν να προλάβουν τις εξελίξεις πριν από τους άλλους.

Σε αυτό το σημείο θα ήταν καλό να αναλογιστούμε ποιος πραγματικά αφιερώνει χρόνο για να εντοπίσει ένα διαχρονικό βιβλίο, που η αξία του είναι αδιαμφισβήτητη στο πέρασμα των αιώνων. Συνήθως αυτά τα βιβλία κρύβονται στην «πίσω-πίσω» πλευρά του κάθε βιβλιοπωλείου που επιλέγει να προωθήσει βιβλία που θα έχουν σίγουρες πωλήσεις εξαιτίας των ταμπελών που έχουν θέσει οι εκδότες τους. Όμως, ποιος επιλέγει πράγματι ένα βιβλίο με αγάπη και σεβασμό τόσο ως προς το περιεχόμενό του όσο και ως προς την πρόζα αυτού του διαχρονικού συγγραφέα;

Το καλό και ποιοτικό βιβλίο απαιτεί χρόνο τόσο για να την επιλογή του όσο και για την ανάγνωσή του. Δεν είναι απαραίτητο ότι θα σου προσφέρει άμεσα και βραχυπρόθεσμα νέες γνώσεις. Μα είναι σίγουρο πως θα ταξιδέψει ο κάθε αναγνώστης μαζί με το αναπτερωμένο συναίσθημα του καλλιτέχνη του. Ενός ανθρώπου που αφιέρωσε τη ζωή του στα έργα του και το όραμά του κι όχι στον συνεχή αγώνα της προώθησης ενός βιβλίου με κοινό περιεχόμενο που αποσκοπεί μόνο στην αύξηση των πωλήσεων και σε αυτή των προσωπικών κερδών του.

Πηγή εικόνας: Pixabay

Ο ποιοτικός και ο ανερχόμενος συγγραφέας συνηθίζεται να μην είναι αποδεκτός από την εποχή του. Οι απόψεις του ξινίζουν και ξενίζουν στο ευρύ κοινό, που προσδοκά μέσω αυτής της ασχολίας να αποκτήσει μονάχα άποψη και γι’ αυτήν τη μόδα.

Επομένως, την επόμενη φορά που θα θελήσουμε να κρατήσουμε ένα βιβλίο στα χέρια μας θα ήταν καλό να φέρουμε  στο μυαλό μας την αξία του πονήματος που κρατάμε, σκεπτόμενοι αν θα παραμείνει στα ράφια τα επόμενα χρόνια ή αν θα πολλαπλασιαστεί η αξία του στο πέρασμα των δεκαετιών – ίσως και των αιώνων.

Γιατί μονάχα αν αυτό το βιβλίο είναι πραγματικό πόνημα και κομμάτι της ζωής του συγγραφέα, θα μεταφέρει πολύτιμες και διαχρονικές αλήθειες και θα καταφέρει να αποκτήσει αληθινή αξία στο πέρασμα των χρόνων. Δυστυχώς δεν είναι όλοι οι άνθρωποι σε θέση να εκτιμήσουν την αξία ενός πραγματικά ποιοτικού βιβλίου.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Αγγελική Ουζουνάκη
Αγγελική Ουζουνάκη
Γεννήθηκε το ’99 στην Κομοτηνή. Είναι φοιτήτρια στο τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη Διαχείριση του Ανθρώπινου Δυναμικού και το Ηλεκτρονικό Επιχειρείν. Συμμετείχε την περσινή χρονιά στο εξαμηνιαίο πρόγραμμα Erasmus+ στο Universität Mannheim, όπου ενίσχυσε σε μεγάλο βαθμό την λίστα των ταξιδιωτικών της εξορμήσεων. Αγαπάει τις ξένες γλώσσες και μιλάει Αγγλικά και Γερμανικά. Ασχολείται ενεργά από μικρό παιδί με πλήθος διαφορετικών αθλημάτων. Τέλος, έχει έντονο ενδιαφέρον για την ανάγνωση βιβλίων κοινωνικού περιεχομένου, αντίστοιχων εφημερίδων και ερασιτεχνικά για την φωτογραφία.