17.6 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΓνώμηΔημοσκόπηση Pulse - Η πολιτική «ισορροπία» και οι απόψεις για εμβολιασμό και...

Δημοσκόπηση Pulse – Η πολιτική «ισορροπία» και οι απόψεις για εμβολιασμό και Ελληνοτουρκικά


Του Θάνου Παπαδογιάννη,

Νέα δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε από την εταιρία Pulse για τον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ. Μπορούμε τώρα να συγκρίνουμε τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων του Δεκεμβρίου που μας πέρασε, αλλά και να προσθέσουμε νέα δεδομένα σε αυτά.

Η δημοσκόπηση, λοιπόν, αυτή πέρα της πρόθεσης ψήφου, εάν γινόντουσαν τώρα εκλογές στη χώρα μας, μας ενημερώνει και για δύο εξίσου φλέγοντα ζητήματα, που δεν είναι άλλα από τις διερευνητικές επαφές Ελλάδας-Τουρκίας, αλλά και ο εμβολιασμός κατά του κορωνοϊού.

Ας ξεκινήσουμε, λοιπόν, από τον εμβολιασμό. Η ερώτηση για το αν οι πολίτες προτίθενται να κάνουν το εμβόλιο κατά του ιού που μας ταλανίζει, δείχνει να παίρνει θετική τροπή, παρ’ όλα αυτά το ποσοστό θα μπορούσε να είναι καλύτερο. Το 74% των ερωτηθέντων απαντούν ότι θα κάνουν το εμβόλιο (αθροίζοντας τις απαντήσεις Σίγουρα ναι και Μάλλον ναι). Όμως το 21% είναι ακόμα αρνητικό ως προς τον εμβολιασμό του, βέβαια, από αυτό το 21% το 11% αφήνει ένα ενδεχόμενο απαντώντας Μάλλον όχι. Το ενθαρρυντικό σε αυτή την ερώτηση είναι πως, ενώ σε προηγούμενη δημοσκόπηση της ίδιας εταιρίας το ποσοστό των Ναι ήταν στο 67%, βλέπουμε μια αύξηση 7%. Θέλω να ελπίζω πως όσο το δύσκολο αυτό έργο του εμβολιασμού του γενικού πληθυσμού προχωράει και δεν υπάρχουν παρενέργειες τόσο και το ποσοστό αυτό θα αυξάνει.

Πηγή εικόνας: skai.gr

Τώρα, σε επόμενη ερώτηση που αφορά τον κορωνοϊό και την ελάφρυνση των μέτρων για την αποφυγή της εξάπλωσης του, τα ποσοστά έχουν απόκλιση. Βλέπουμε την πλειοψηφία με 55% να πιστεύει ότι είμαστε σε σημείο που μπορούμε να ανακτήσουμε κάποιες ελευθερίες μας, αλλά και ένα ισχυρό 39%, το οποίο είναι επιφυλακτικό και προτιμά η κατάσταση να παραμείνει ως έχει. Σίγουρα τεράστιο ρόλο στα αποτελέσματα αυτής της ερώτησης παίζει και η αγανάκτηση των πολιτών από το τρίμηνο αυτό lockdown που μας έχει επιβληθεί και φαίνεται να έχει πολύ μέλλον μπροστά του ακόμα… Όμως ένας εξίσου πολύ σημαντικός παράγοντας είναι ο οικονομικός, καθώς ένα πολύ μεγάλο μέρος του πληθυσμού βρίσκεται σε αναστολή εργασίας και απαιτεί να δουλέψει για να μπορέσει να ζήσει…

Πηγή εικόνας: skai.gr

Ένα άλλο θέμα που συμπεριλήφθηκε στη δημοσκόπηση ήταν οι διερευνητικές επαφές Ελλάδας–Τουρκίας. Η ερώτηση αφορούσε το αν πιστεύουμε ότι θα έχουν κάποιο αποτέλεσμα οι επαφές με τη γείτονα χώρα. Οι πολίτες είναι ξεκάθαρα αρνητικοί, με το 76% να υποστηρίζει ότι κατά πάσα πιθανότητα δεν θα δούμε κάποιο αποτέλεσμα και μόλις ένα μικρό ποσοστό 17% δηλώνει θετικό. Η αλήθεια είναι πως εδώ και πολλά χρόνια γίνονται οι ίδιες συζητήσεις, και αποτέλεσμα δεν βλέπουμε, η ίδια κατάσταση συνεχίζεται ξανά και ξανά μέχρι πάλι να καθίσουν οι δύο μεριές στο τραπέζι και να προσπαθήσουν να συζητήσουν χωρίς απολύτως κανένα αποτέλεσμα. Οπότε τάσσομαι και εγώ σε αυτό το ισχυρό 76%.

Πηγή εικόνας: skai.gr

Στο καθαρά, όμως, πολιτικό παιχνίδι τώρα. Η Νέα Δημοκρατία παραμένει μπροστά στην εκλογική κούρσα με 39% των ψήφων. Ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει αξιωματική αντιπολίτευση με ποσοστό 23%. Στα δύο πρώτα κόμματα, λοιπόν, βλέπουμε ότι διατηρούν τις 16 μονάδες διαφορά. Όμως χάνουν κάποια από την εκλογική τους δύναμη, το 40% γίνεται 39% και το 24% γίνεται 23% αντίστοιχα. Στα υπόλοιπα κόμματα που φαίνεται να μπαίνουν στη Βουλή βλέπουμε πως το ΚΙΝΑΛ και το ΚΚΕ έχουν αύξηση του ποσοστού τους, το ΚΙΝΑΛ από 7% ανεβαίνει στο 7,5% και το ΚΚΕ από το 6 στο 6,5%. Η Ελληνική Λύση παραμένει στο 4,5% και ο Γιάνης Βαρουφάκης με το Μέρα 25 καταλαμβάνουν μόνο 3%.

Πηγή εικόνας: skai.gr

Τέλος, κάτι που αξίζει να επισημάνουμε για ακόμα μια φορά είναι ο «καταλληλότερος πρωθυπουργός». Στην ερώτηση αυτή ο Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται με 44% έναντι 24% του Αλέξη Τσίπρα. Παρ’ όλα αυτά, το βασικότερο είναι και πάλι ο «Κανένας», αφού το 28% των πολιτών θεωρεί πως κανένας από τους δύο δεν είναι ικανός να είναι πρωθυπουργός της χώρας.

Πηγή εικόνας: skai.gr

Ανακεφαλαιώνοντας, λοιπόν, βλέπουμε πως όσον αφορά τον κορωνοϊό, ο κόσμος έχει πλέον κουραστεί και προτιμά είτε να κάνει το εμβόλιο είτε να ανοίξουν οι δραστηριότητες της κοινωνίας μας και να συνεχίσουμε τις ζωές μας όσο πιο κοντά μπορούμε στην προ κορωνοϊού εποχή, ενώ στα Ελληνοτουρκικά υπάρχει μια απογοήτευση και κούραση, θα έλεγα, αφού δεν υπάρχει καμία πρόοδος στις σχέσεις των δύο χωρών από πάντα και για πάντα απ’ ότι φαίνεται. Τέλος, η πολιτική «ισορροπία» δυνάμεων παραμένει όπως ήταν και πριν από 2 μήνες χωρίς να έχουμε κάποια εντυπωσιακή αλλαγή, με όποια πολιτικά συμπεράσματα προκύπτουν απ’ αυτό.


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Θάνος Παπαδογιάννης
Θάνος Παπαδογιάννης
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 2002 και είναι πρωτοετής φοιτητής στο τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ρέθυμνο. Του αρέσει να γράφει και να ακούει μουσική από τα βινύλια του και να τα μοιράζετε στην ραδιοφωνική του εκπομπή. Θέλει να ασχοληθεί ενεργά με την πολιτική. Έχει συμμετάσχει στο πρόγραμμα της Βουλής των Εφήβων και του αρέσει να είναι ενεργός πολίτης. Αναζητά εκδηλώσεις που αφορούν τον τομέα της πολιτικής και δράσεις εθελοντισμού.