16.8 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήFe-MemoranceFe-Memorance: Αλεξάνδρα, Βασίλισσα της Γιουγκοσλαβίας

Fe-Memorance: Αλεξάνδρα, Βασίλισσα της Γιουγκοσλαβίας


Του Ραφαήλ Νικόλαου Μπελενιώτη, 

Γεννήθηκε στις 25 Μαρτίου 1921, πέντε μήνες μετά τον θάνατο του πατέρα της, Βασιλιά Αλέξανδρου Α΄ των Ελλήνων. Μητέρα της ήταν η Ασπασία Μάνου.

Ο Βασιλιάς Κωνσταντίνος, πατέρας του Αλεξάνδρου Α΄ των Ελλήνων, αποκαταστάθηκε στον ελληνικό θρόνο έναν μήνα μετά από τον θάνατο του γιου του και επέστρεψε στην Ελλάδα από την εξορία.

Πηγή εικόνας: tovima.gr

Η ελληνική κυβέρνηση θεώρησε τη σύντομη θητεία του Αλέξανδρου ως αντιβασιλεία, πράγμα το οποίο σήμαινε ότι η μεταθανάτια κόρη του Βασιλιά ήταν παράνομη κι ως εκ τούτου δεν μπορούσε να αναλάβει τη βασιλεία. Με εντολή της μητέρας, όμως, του Αλέξανδρου, ψηφίστηκε νόμος, το 1922, που επέτρεπε στον Βασιλιά να αναγνωρίζει τη νομιμότητα γάμων μελών της βασιλικής οικογένειας. Κατά συνέπεια, η Αλεξάνδρα έγινε νόμιμη απόγονος, αλλά συνέχισε να στερείται το δικαίωμα του βασιλικού θρόνου. Έτσι, σε αυτή και τη μητέρα της δόθηκε ο τίτλος «Α.Β.Υ. Πριγκίπισσα της Ελλάδας και της Δανίας».

Τον Μάρτιο του 1944, παντρεύτηκε τον Βασιλιά Πέτρο Β΄ της Γιουγκοσλαβίας, ο οποίος τότε ζούσε εξόριστος στο Λονδίνο. Απέκτησαν έναν γιο, τον Πρίγκιπα διάδοχο Αλέξανδρο του Σερβικού θρόνου. Η γέννηση του διαδόχου ήταν εξόχως παράδοξη. Η γέννηση έλαβε χώρα σε μια πολυτελή σουίτα ξενοδοχείου στην Αγγλία και η βρετανική κυβέρνηση αναγκάσθηκε να ανακηρύξει τη σουίτα Γιουγκοσλαβικό έδαφος, προκειμένου να μπορέσει να γεννηθεί ο διάδοχος σε πάτρια εδάφη. Όταν ο Τίτο κατήργησε τον θεσμό της μοναρχίας, το 1945, το βασιλικό ζεύγος αναγκάσθηκε να εγκατασταθεί στις Η.Π.Α.

Ο θάνατος βρήκε τη Βασίλισσα Αλεξάνδρα στις 30 Ιανουαρίου 1993, στο Ανατολικό Σάσσεξ και το σώμα της θάφτηκε με τιμές στο βασιλικό κοιμητήριο. Μόλις το 2013, έγιναν οι απαραίτητες ενέργειες και προχώρησαν οι εκταφές των οστών, ώστε να επαναπατριστούν στο Βελιγράδι και να ενταφιαστούν όλοι μαζί σε οικογενειακό τάφο.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ραφαήλ-Νικόλαος Μπελενιώτης, Σύμβουλος Έκδοσης
Ραφαήλ-Νικόλαος Μπελενιώτης, Σύμβουλος Έκδοσης
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1999. Είναι φοιτητής του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, με κατεύθυνση στην νεότερη και σύγχρονη ελληνική ιστορία.