17.6 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήFe-MemoranceFe-Memorance: Λίζμπεθ Γουέμπ

Fe-Memorance: Λίζμπεθ Γουέμπ


Της Καλλιόπης Τσιπλαντώνη, 

Η Μπέτυ Έθελ Χόλτον, γεννημένη στις 30 Ιανουαρίου 1926, ήταν γνωστή ως Λίζμπεθ Γουέμπ. Γεννήθηκε στο Reading της Αγγλίας και ήταν το μικρότερο από τα τρία παιδιά του Φρεντερίκ και της Έθελ Χόλτον. Η μητέρα της πέθανε λίγο μετά τον τοκετό και η Λίζμπεθ μεγάλωσε από τους θείους, Έθελ και Άλφρεντ Γουίλς Γουέμπερ. Έκανε μαθήματα τραγουδιού από μικρή ηλικία.

Είναι ένα από τα μεγάλα ξεχασμένα αστέρια του βρετανικού μουσικού θεάτρου της δεκαετίας του 1940 και του 1950. Γνωστή και ως «η σαμπάνια σοπράνο», έχει μείνει στις μνήμες μας εν μέρει για τη δημιουργία του τραγουδιού “This Is My Lovely Day”, γραμμένο για αυτήν από τον Βίβιαν Έλλις και τον AP Herbert.

Πηγή εικόνας: Wikipedia

Ξεκίνησε κατά τη διάρκεια του δεύτερου παγκόσμιου πολέμου ως έφηβη τραγουδίστρια σε συγκροτήματα χορού και έκανε την πρώτη της μετάδοση σε ηλικία 16 ετών. Αργότερα, θα εργαστεί με μαέστρους, όπως οι Mantovani, Geraldo, Max Jaffa και Vilém Tauský.

Η Γουέμπ ανακαλύφθηκε από τον Τζακ Πέιν και μετατράπηκε σε αστέρι του West End από τον Charles B. Cochran το 1946. Αργότερα, στην οπερέτα Μπιγκ Μπεν (1946) ανέλαβε τον ρόλο της Γκρέις Γκριν με αξιοσημείωτη επιτυχία. Η ίδια παραγωγή έγραψε το μιούζικαλ Bless the Bride, προσαρμοσμένο στα ταλέντα της και τη σύζευξε με το γαλλικό αστέρι της αίθουσας μουσικής, Georges Guétary.

Έπειτα, η Γουέμπ έπαιξε έναν ηγετικό ρόλο στο μιούζικαλ Gay’s the Word. Η παράσταση ξεκίνησε στο Μάντσεστερ το 1949 και το 1951 στο θέατρο Saville του Λονδίνου, όπου είχε μεγάλη επιτυχία. Συνέχισε με μια ακόμη επιτυχία, τη ρομαντική μπαλάντα της, το “Love Is My Reason”. Συμμετείχε, επίσης, σε μιούζικαλ που εμφανίστηκε και στο Royal Variety Show.

Η Γουέμπ ήταν αρραβωνιασμένη για ένα μικρό διάστημα με τον Πίτερ Σέλερς, αλλά παντρεύτηκε τον DH Parker, έναν πιλότο της RAF, με τον οποίο χώρισε. Το 1956, μετά από περιοδείες στην Κορέα, την Κύπρο και τη Λιβύη, για να διασκεδάσει τα στρατεύματα, συνάντησε και παντρεύτηκε τον συνταγματάρχη Γκάι Κάμπελ, τότε επικεφαλής του βρετανικού στρατού στην Τρίπολη. Ο Κάμπελ έλαβε τον Στρατιωτικό Σταυρό και το 1961 πέτυχε τη βαρονία της οικογένειάς του.

Έζησαν για λίγα χρόνια στη Μαρμπέλα της Ισπανίας, το ‘70, πριν επιστρέψουν στην Αγγλία, στο Τσέλτεναμ. Ο σύζυγός της πέθανε το 1993 και η Λίζμπεθ εγκαταστάθηκε στο Λονδίνο. Η Λίζμπεθ Γουέμπ πέθανε στις 17 Ιανουαρίου 2013, δύο εβδομάδες πριν από τα 87ά γενέθλιά της. Άφησε το σημάδι της ως σοπράνο μεγάλου κύρους, ζωντάνιας και ζωηρότητας. Επιβίωσε μέσα από τους γιους της, τον καλλιτέχνη και εικονογράφο, Λάχλαν Κάμπελ, και τον ηθοποιό και τραγουδιστή της όπερας, Ρόρι Κάμπελ.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Καλλιόπη Τσιπλαντώνη
Καλλιόπη Τσιπλαντώνη
Γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα. Είναι 19 ετών και βρίσκεται στο δεύτερο έτος των σπουδών της στο τμήμα Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών του Πάντειου Πανεπιστημίου. Κατά το παρελθόν έχει συμμετάσχει σε προσομοιώσεις των Ηνωμένων Εθνών (MUN). Λατρεύει τα ταξίδια, ενώ πραγματοποιεί συνεχώς εξορμήσεις εκτός πόλης και έρχεται σε επαφή με νέους πολιτισμούς. Στον ελεύθερό της χρόνο απολαμβάνει ωραία μουσική και διαβάζει βιβλία.