21.2 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήFe-MemoranceFe-Memorance: Βέρνα Μπλουμ

Fe-Memorance: Βέρνα Μπλουμ


Του Ραφαήλ Νικόλαου Μπελενιώτη, 

Η Αμερικανίδα ηθοποιός Βέρνα Μπλουμ (Verna Bloom) γεννήθηκε στις 7 Αυγούστου 1938, στο Λυν της Μασαχουσέτης και σπούδασε στη Σχολή Καλών Τεχνών, στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης, ενώ, παράλληλα, φοίτησε και στα διάσημα studio της HBO στη Νέα Υόρκη.

Στο Broadway, υποδύθηκε τη Charlotte Corday, στο πολύ γνωστό έργο «Καταδίωξη και δολοφονία του Ζαν Πωλ Μαρά». Υποδύθηκε, επίσης, έναν μεγάλο σύνολο ρόλων στην οθόνη του κινηματογράφου, αλλά και της τηλεόρασης, συνεργάσθηκε με τον Martin Scorsese και τον Clint Eastwood. Έγινε ιδιαίτερα γνωστή μέσα από τον ρόλο της ως γυναίκα του διευθυντή Vernon Wormer, στην κωμωδία “Animal House”.

Η Μπλουμ έκανε το ντεμπούτο της το 1969, με την ταινία “Medium Cool” του συγγραφέα και σκηνοθέτη Haskell Wexler, παίζοντας μια νεαρή μητέρα από την Απαλάχια, που εμπλέκεται στη βία στον δρόμο της Δημοκρατικής Σύμβασης του Σικάγο του 1968. Για αυτόν τον ρόλο της, ξεχώρισε ως η καλύτερη ηθοποιός από την Εθνική Εταιρεία Κριτικών Κινηματογράφου.

Έπειτα, πρωταγωνίστησε, το 1973, στο “High Plains Drifter”, μία από τις δύο ταινίες σε σκηνοθεσία και πρωταγωνιστή του Eastwood (η άλλη ήταν το “Honkytonk Man” του 1982).

Μαζί με τον Ιησού του Willem Dafoe, η Μπλουμ πρωταγωνίστησε ως η Μαρία στην ταινία του Scorsese του 1988 «Ο τελευταίος πειρασμός του Χριστού». Εμφανίστηκε σε δύο άλλες ταινίες με τον φίλο της Scorsese, το “Street Scenes” του 1970 και το “After Hours” του 1985.

Η Βέρνα Μπλουμ έκανε εμφανίσεις στο “The Equalizer” της τηλεόρασης, “Cagney & Lacey”, “Kojak” και “Bonanaza”. Η τελική της εμφάνιση ήταν σε ένα επεισόδιο του “The West Wing” του 2003. Πέθανε σαν σήμερα, στις 9 Ιανουαρίου 2019, σε ηλικία 80 ετών, έχοντας διαγράψει μια πλούσια και έντονη πορεία στη μεγάλη και τη μικρή οθόνη.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ραφαήλ-Νικόλαος Μπελενιώτης, Σύμβουλος Έκδοσης
Ραφαήλ-Νικόλαος Μπελενιώτης, Σύμβουλος Έκδοσης
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1999. Είναι φοιτητής του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, με κατεύθυνση στην νεότερη και σύγχρονη ελληνική ιστορία.