20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΙστορίαFe-MemoranceFe-Memorance: Πίτσα Μπουρνόζου

Fe-Memorance: Πίτσα Μπουρνόζου


Της Καλλιόπης Τσιπλαντώνη, 

Η Πίτσα Μπουρνόζου, γεννημένη στις 23 Φεβρουαρίου 1945, ήταν Ελληνίδα ηθοποιός, μεταφράστρια και ποιήτρια.

Από τότε που ήταν μαθήτρια κέρδισε τη θέση που της άξιζε στο ελληνικό θέατρο. Σπούδαζε ακόμα στο Ινστιτούτο Αγγλικών IAS, όταν έπαιξε το ρόλο της Αμάντα στον «Γυάλινο Κόσμο» του Τένεσι Ουίλιαμς. Την παράσταση είχε ανεβάσει ο Σταμάτης Φασουλής, μαθητής αγγλικών και εκείνος του φροντιστηρίου. Ήταν φυσικό, λοιπόν, να την κερδίσει το θέατρο. Τελείωσε τη δραματική σχολή του Θεάτρου Τέχνης Κάρολου Κουν με άριστα το 1968 και συμπλήρωσε τις θεατρικές της σπουδές στο London School of Dramatic Art. Στα 21 της, ανέβηκε για πρώτη φορά στο θεατρικό σανίδι, το 1966, στο Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν, στην παράσταση «Η δολοφονία του Μαρά». Επίσης, μια ξεχωριστή παράσταση, στην οποία πήρε μέρος, ήταν το 1977 στις «Τρωάδες», σε σκηνοθεσία του Γιάννη Τσαρούχη. Το έργο αυτό «ανέβηκε» στο ανοιχτό οικόπεδο-πάρκινγκ της οδού Καπλανών.

Πηγή εικόνας: Discogs

Η Πίτσα μιλούσε και μετέφραζε Αγγλικά και Γερμανικά. Από μουσικά όργανα, ήξερε πιάνο, βιολί και κιθάρα. Ακόμα, είχε παρακολουθήσει μαθήματα χορού/κίνησης στο City Literary Institute of London με τον Ronald Wilson, στη Ζουζού Νικολούδη, στην Έρση Πίττα, στον Ντανιέλ Λομμέλ, στην Καίη Χόλντεν, κλασικού μπαλέτου στη Σόνια Μοριάνοβα και ρυθμικής στις Emmy Speck και Μatey-Ρουσοπούλου.

Πέρα από την καριέρα της στην ηθοποιία και τη μετάφραση, δίδαξε σε θεατρικές σχολές και εργαστήρια, σκηνοθέτησε, επιμελήθηκε σκηνικά, αλλά και κοστούμια, έγραψε θεατρικά, ποιήματα, διηγήματα κ.α. Αρκετά από τα ποιήματά της έχουν δημοσιευθεί στα λογοτεχνικά περιοδικά Περίπλους, Ρωγμές, Ομπρέλα, Υδρία, Μικρή υδρία και Οδός Πανός.

Ήταν μέλος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, της Ενωτικής Πορείας Συγγραφέων, του L’ Institut International du Theatre. Είχε τιμηθεί με μετάλλιο από τον Δήμο Ελευσίνας για απαγγελία. Συμμετείχε, επίσης, στην ΕΡΤ ως ηθοποιός, σκηνοθέτης και μεταφράστρια, καθώς και ως παραγωγός στο ραδιόφωνο και σε παιδικές εκπομπές, αλλά κυρίως πήρε μέρος σε πολλές θεατρικές παραστάσεις του Θεάτρου της Δευτέρας.

Λίγες μέρες πριν από το θάνατό της από πνευμονία, πήρε μέρος σε μία έκθεση στην Ελληνική Φωτογραφική Εταιρεία, με πρωτότυπα δικά της σχέδια στον υπολογιστή, στις 21 Δεκεμβρίου 2006. Όταν «έφυγε», οι πίνακές της ήταν ακόμα αναρτημένοι… Η Πίτσα Μπουρνόζου πέταξε μακριά μας την Παρασκευή, στις 5 Ιανουαρίου 2007.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Καλλιόπη Τσιπλαντώνη
Καλλιόπη Τσιπλαντώνη
Γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα. Είναι 19 ετών και βρίσκεται στο δεύτερο έτος των σπουδών της στο τμήμα Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών του Πάντειου Πανεπιστημίου. Κατά το παρελθόν έχει συμμετάσχει σε προσομοιώσεις των Ηνωμένων Εθνών (MUN). Λατρεύει τα ταξίδια, ενώ πραγματοποιεί συνεχώς εξορμήσεις εκτός πόλης και έρχεται σε επαφή με νέους πολιτισμούς. Στον ελεύθερό της χρόνο απολαμβάνει ωραία μουσική και διαβάζει βιβλία.