21.2 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήFe-MemoranceFe-Memorance: Μαρί Μένκεν

Fe-Memorance: Μαρί Μένκεν


Του Γιώργου Δαλακούρα,

Η Μαρί Μένκεν ήταν Λιθουανή σκηνοθέτιδα, κινηματογραφίστρια και ζωγράφος. Οι γονείς της κατάγονταν από τη Λιθουανία και είχαν μεταναστεύσει στις Η.Π.Α. Η Μαρί γεννήθηκε στις 25 Μαΐου 1909 στη Νέα Υόρκη. Το ταλέντο για τα καλλιτεχνικά είχε φανεί ήδη από την παιδική της ηλικία. Αφού αποφοίτησε από το σχολείο, συνέχισε τις σπουδές της στην Ακαδημία Καλών Τεχνών της πόλης. Παράλληλα με τις σπουδές της, εργάστηκε ως γραμματειακό προσωπικό σε ορισμένα μουσεία. Το χάρισμά της, ωστόσο, τής χάρισε μία υποτροφία, ώστε να συνεχίσει την ακαδημαϊκή της πορεία. Συνάμα, λοιπόν, στην Ακαδημία μελέτησε και το αντικείμενο των βιομηχανικών υλικών, τα οποία και χρησιμοποίησε ιδιαιτέρως στα έργα της.

Πηγή εικόνας: en.wikipedia.org

To 1931, γνώρισε και παντρεύτηκε τον Ουίλαρντ Μάας, καθηγητή λογοτεχνίας, σκηνοθέτη και ποιητή. Τη διετία 1940-1942 εργάζεται σκληρά, συγκεντρώνει υλικό και δημιουργεί την πιο επιτυχημένη της ταινία, Notebook. Ωστόσο, η ταινία θα κυκλοφορήσει μόλις το 1962. Οι πρώτες της, παρόλα αυτά δουλείες, ήρθαν στο φως το 1957 και επρόκειτο για τις παραγωγές Glimpse of the garden και Hurry! Hurry!. Στο εξής, η μία επιτυχία διαδέχεται την άλλη. Το 1965, παρουσιάζει δύο ταινίες σταθμούς στην καριέρα της, τις The life of Juanita Castro και Prison, οι οποίες έλαβαν διθυραμβικές κριτικές.

Εκτός από τις ταινίες της, έμεινε γνωστή και για σπουδαία έργα τέχνης της. Δημιουργήματα της ζωγραφικής φιλοξενήθηκαν και φιλοξενούνται σε μεγίστης σημασίας μουσεία της υφηλίου, όπως στο Brooklyn Museum ofArt και στο Baltimore Museum of Art.

Αν θα μπορούσε να οριστεί η τεχνοτροπία της Μένκεν με μερικές λέξεις αυτές θα ήταν φως, υλικά, απλότητα και κίνηση. Αυτοί είναι οι τέσσερις κεντρικοί άξονες που χαρακτηρίζουν τα δημιουργήματά της τόσο σε κινηματογραφικό όσο και σε ζωγραφικό επίπεδο. Τα παιχνίδια τους φωτός και η λειτουργία της κίνησης ενεργοποιούσαν τη φαντασία της καλλιτέχνιδος.

Η Μαρί Μάνκεν άφησε την τελευταία της πνοή, σε ηλικία μόλις εξήντα ενός ετών, στη Νέα Υόρκη, στις 29 Δεκεμβρίου 1970.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Γιώργος Δαλακούρας
Γιώργος Δαλακούρας
Γεννήθηκε στην Ξάνθη το 1998. Σήμερα, ζει στα Ιωάννινα, όπου φοιτά στο τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Ειδικεύεται σε ζητήματα αρχαίας ελληνικής ιστορίας, ενώ τον αφορούν και λαογραφικά θέματα. Γνωρίζει άριστα αγγλικά. Στον ελεύθερο χρόνο του, ασχολείται ερασιτεχνικά με τη συγγραφή μικροδιηγημάτων και ποιημάτων.