17.9 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΧρονογράφημαΚορωνοϊός και καραντίνα: Δες το θετικά (κι όμως, γίνεται!)

Κορωνοϊός και καραντίνα: Δες το θετικά (κι όμως, γίνεται!)


Της Αγγελικής Καλοχριστιανάκη,

Μια πρωτόγνωρη κατάσταση έχει κατακλύσει την παγκόσμια κοινότητα τον τελευταίο -σχεδόν- έναν χρόνο. Αποτέλεσμα αυτού είναι η πλειονότητα των σημερινών συζητήσεων να στρέφεται γύρω από αυτήν. Κεντρικό συναίσθημα δεν είναι άλλο από την απελπισία, ενώ διαρκώς ακούμε ότι είναι δύσκολο και πως η υπομονή επιβάλλεται να κυριαρχήσει.

Είναι αλήθεια ότι η πανδημία συνεπάγεται έντονες αρνητικές καταστάσεις. Ωστόσο, αυτό το άρθρο δεν έχει σκοπό να απαριθμήσει όλες τις χιλιοειπωμένες στερήσεις, που έχουμε δεχθεί λόγω αυτής, και τόσο καλά γνωρίζουμε όλοι. Ούτε, βέβαια, και να τις αναιρέσει. Απλώς, επειδή όποιος θέλει, μες σε κάθε κατάσταση, μπορεί να βγάλει θετικά, παρακάτω ακολουθούν μερικά, σαν μια νότα αισιοδοξίας, τώρα που οι περισσότεροι την έχουν χάσει.

Προς όλους τους φοιτητές, έχω να επισημάνω ότι η κατάσταση είναι ιδιαιτέρως βολική. Δεν χάνεται πια χρόνος στις διαδρομές από και προς το πανεπιστήμιο, ενώ τα μαθήματα μπορούμε να τα παρακολουθούμε απερίσπαστοι στην ησυχία του σπιτιού μας. Λόγω αυτού, μάλιστα, έχει παρατηρηθεί αύξηση στη συμμετοχή των φοιτητών στα διαδικτυακά μαθήματα σε σύγκριση με την προσέλευση στα αμφιθέατρα. Ο χρόνος που μένει είναι άπλετος και τώρα πια είναι ευκολότερο να γίνουμε οι συνεπείς φοιτητές που πάντα θέλαμε, αφού και στις online εξεταστικές η πλειονότητα των φοιτητών φαίνεται να έχει καλύτερες επιδόσεις.

Ακόμη, στην καραντίνα υπάρχουν επαγγέλματα των οποίων η δουλειά αυξήθηκε, πράγμα που όσοι εργάζονται στον τομέα πώλησης τροφίμων, γνωρίζουν πολύ καλά. Παράλληλα, ο εγκλεισμός έδωσε την ευκαιρία και σε επιχειρηματικά μυαλά να αναπτύξουν νέες ιδέες και δημιουργικούς τρόπους απόκτησης εσόδων μέσα από το ίντερνετ. Κι άλλοι με τον ελεύθερο χρόνο που, πλέον, διαθέτουν να ανακαλύψουν τις κλίσεις και τα ενδιαφέροντά τους, καταλήγοντας στο ιδανικό -για εκείνους- επάγγελμα. Το παραπάνω προϋποθέτει ενδοσκόπηση και είναι δυσκολότερο να επιτευχθεί, όταν η ζωή μας τρέχει στους φυσιολογικούς της ρυθμούς.

Επιπλέον, κατά τη γνώμη μου, οι κοινωνικές μας σχέσεις βελτιώθηκαν! Πριν κρίνετε την άποψη ως παράλογη, θα ήθελα να αναρωτηθείτε: «Πότε άλλοτε είχαμε την ευκαιρία να δούμε τόσο καθαρά, ποιοι είναι οι άνθρωποι που αξίζουν να υπάρχουν στη ζωή μας;». Αυτοί που δεν ζητάνε από μας ανταλλάγματα και βρίσκονται εδώ, ανεξάρτητα από τα χιλιόμετρα που μας χωρίζουν και θα συνεχίσουν να βρίσκονται κοντά μας, όσο καιρό κι αν κάνουμε να τους δούμε, μόνο επειδή τους λείπουμε.

Φιλικές κι ερωτικές σχέσεις έχουν ξεκαθαρίσει με αυτόν τον τρόπο, τώρα που η συζήτηση έχει πάρει τα πρωτεία. Ειδική μνεία, αξίζει να γίνει στις οικογενειακές μας σχέσεις. Όταν συνεχώς τρέχουμε έξω από το σπίτι, προσπαθώντας να φέρουμε εις πέρας τις επαγγελματικές και κοινωνικές μας υποχρεώσεις, αναγκαστικά απομακρυνόμαστε από τους ανθρώπους με τους οποίους μένουμε στο ίδιο σπίτι. Τώρα, επιτέλους, έχουμε τον χρόνο να ξανάρθουμε κοντά με τους σημαντικότερους ανθρώπους στη ζωή μας.

Ένα, ακόμα, από τα θετικά της καραντίνας, έρχεται από τον καλλιτεχνικό κόσμο. Θέατρα, όπερες, μπαλέτα και συναυλίες από όλο τον κόσμο, έρχονται στις οθόνες μας με χαμηλό ή και καθόλου αντίτιμο, δίνοντάς μας την ευκαιρία για άμεση πρόσβαση σε αυτές, χωρίς να διανύσουμε καμία απόσταση· από την άνεση του σπιτιού μας! Κι επιτέλους, ελεύθερος χρόνος! Χρόνος για να κάνουμε ό,τι αγαπάμε. Περισσότερο μαγείρεμα, περισσότερη μουσική, περισσότερα βιβλία κι ό,τι άλλο θέλει ο καθένας.

Τελευταίο και σημαντικότερο, αναθεωρήσαμε πολλά πράγματα. Μάθαμε να εκτιμάμε το αγαθό της υγείας που τόσο δεδομένο, τόσο λανθασμένα, το είχαμε οι περισσότεροι. Καταλάβαμε πόσο νοιαζόμαστε για τους δικούς μας ανθρώπους, θέλοντας να τους προστατεύσουμε. Πάψαμε να σκεφτόμαστε μόνο τον εαυτό μας και, σε ένα έστω μεγάλο ποσοστό, δρούμε σκεπτόμενοι και τους συνανθρώπους μας. Ξεχωρίσαμε τι είναι σημαντικότερο για τον καθένα μας και τώρα ξέρουμε τι θα κάνουμε πρώτα, μόλις λήξει αυτή η κατάσταση.

Μείνετε ασφαλείς. Προστατέψτε τους εαυτούς σας και τους γύρω σας και προσπαθήστε να μη σας πάρει από κάτω. Η υγεία είναι τώρα και πάντα πρώτη κι όσο την έχουμε, όλα είναι καλά. Ας το δούμε σαν ένα διάλειμμα από τη φυσιολογική ζωή που θα μας βγάλει δυνατότερους και σοφότερους. Εξάλλου, δεν έμεινε και πολύ. Του χρόνου τα Χριστούγεννα, θα τα περάσουμε χωρίς φόβο. Η αρχή του τέλους έχει ήδη ξεκινήσει. Κυρίως, μείνετε αισιόδοξοι!


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Αγγελική Καλοχριστιανάκη
Αγγελική Καλοχριστιανάκη
Γεννήθηκε το 1998 στο Ηράκλειο Κρήτης και είναι τελειόφοιτη του τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιά. Γνωρίζει αγγλικά και γαλλικά και εργάζεται στις πωλήσεις. Παίζει κλασική κιθάρα και χορεύει παραδοσιακούς, λάτιν και ευρωπαϊκούς χορούς. Στον ελεύθερό της χρόνο ασχολείται με τον εθελοντισμό, ενώ λατρεύει την ανάγνωση λογοτεχνικών βιβλίων.