16.1 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήFe-MemoranceFe-Memorance: Κάρι Φίσερ

Fe-Memorance: Κάρι Φίσερ


Της Μαριτίνας Γκίνη, 

Η Κάρι Φίσερ ήταν Αμερικανίδα ηθοποιός, συγγραφέας και παραγωγός. Γεννήθηκε στις 21 Οκτωβρίου 1956 στο Μπέρμπανκ της Καλιφόρνια, ήταν κόρη του τραγουδιστή Έντι Φίσερ και της ηθοποιού Ντέμπι Ρέινολντς. Οι γονείς της χώρισαν, όταν η ίδια ήταν δύο ετών. Από την παιδική της ηλικία, ξεκίνησε να διαβάζει κλασική λογοτεχνία και να γράφει ποίηση.

Φοίτησε στο γυμνάσιο του Μπέβερλι Χιλς και σε ηλικία 16 ετών έκανε την εμφάνισή της ως τραγουδίστρια στην επιτυχία του Broadway Revival Irene, που πρωταγωνιστούσε η μητέρα της. Οι απαιτήσεις του Broadway ανάγκασαν τη Φίσερ να εγκαταλείψει το σχολείο, ωστόσο το 1973 φοίτησε στο Central School of Speech and Drama στο Λονδίνο και αργότερα έγινε δεκτή στο Sarah Lawrence College ολοκληρώνοντας τις σπουδές της στις τέχνες. Η Κάρι Φίσερ έκανε την παρθενική της εμφάνιση στην ταινία Shampoo το 1975 και δύο χρόνια αργότερα, πρωταγωνίστησε ως πριγκίπισσα Λέια στην ταινία επιστημονικής φαντασίας Star Wars.

Πηγή εικόνας: Distopia

Το 1987, η Φίσερ δημοσίευσε το πρώτο της ημι-αυτοβιογραφικό μυθιστόρημα με τίτλο “Postcards from the Edge”, το οποίο κέρδισε το  βραβείο καλύτερου μυθιστορήματος στο Λος Άντζελες. Το 1989, πρωταγωνίστησε στην ταινία Όταν ο Χάρι συνάντησε την Σάλι. Τη δεκαετία του 1990, η Φίσερ δημοσίευσε άλλα δύο μυθιστορήματα και συμμετείχε στην ταινία Drop dead Fred. Το 2000, πρωταγωνίστησε στην ταινία Scream 3 και έναν χρόνο αργότερα συνέγραψε την κωμωδία These Old Broads, ενώ το 2005 τιμήθηκε με το βραβείο Women of Vision. Η Φίσερ συνέχιζε την καριέρα της κάνοντας εμφανίσεις στη μικρή οθόνη μέσα από τη συμμετοχή της σε αυτοτελή επεισόδια τηλεοπτικών σειρών. Επιπλέον, διόρθωνε σενάρια για λογαριασμό άλλων σεναριογράφων και στο Hollywood την αποκαλούσαν «γιατρό των σεναρίων».

Η Κάρι Φίσερ έγινε, επίσης, γνωστή για τον ακτιβισμό και τον φιλανθρωπικό της χαρακτήρα. Ήταν ένθερμη υποστηρίκτρια των δικαιωμάτων των γυναικών, των ΛΟΑΤ και των ζώων, ενώ συνεισέφερε οικονομικά σε διάφορους οργανισμούς για τον HIV. Το 2016, έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ των Καννών το ντοκιμαντέρ Bright  Lights, στο οποίο πρωταγωνιστούν η Φίσερ με τη μητέρα της και διηγούνται τη σχέση τους. Η Κάρι Φίσερ έφυγε από τη ζωή στις 27 Δεκεμβρίου 2016 έπειτα από καρδιακή ανακοπή σε ηλικία 60 ετών. Η ταινία Star Wars: The Last Jedi, που κυκλοφόρησε λίγες ημέρες πριν τον θάνατό της, αφιερώθηκε σε αυτήν.


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Μαριτίνα Γκίνη
Μαριτίνα Γκίνη
Γεννήθηκε στα Μέγαρα το 1999. Είναι προπτυχιακή φοιτήτρια του τμήματος Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Λατρεύει τον εθελοντισμό, τα ταξίδια και τα βιβλία που μπορούν να την ταξιδέψουν σε μια άλλη εποχή.