21.5 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήFe-MemoranceFe-Memorance: Μάρτα Έγκερθ

Fe-Memorance: Μάρτα Έγκερθ


Του Γιώργου Δαλακούρα,

Η Μάρτα Έγκερθ ήταν σπουδαία ηθοποιός και τραγουδίστρια, ουγγρικής καταγωγής. Ασχολήθηκε, κατά κύριο λόγο, με την οπερέτα.

Γεννήθηκε στις 17 Απριλίου 1912 στη Βουδαπέστη. Ο πατέρας της, αν και τραπεζίτης, γνώριζε να παίζει πιάνο και η μητέρα της ήταν τραγουδίστρια της όπερας, αλλά εγκατέλειψε την καριέρα της, για να αφοσιωθεί στην οικογένειά της. Η μικρή Μάρτα ήταν η αδυναμία της μητέρας της και αυτή ευθύνεται ιδιαιτέρως για την ενασχόληση της κόρης της με τα καλλιτεχνικά. Από παιδική ηλικία, συνήθιζε να τραγουδάει και να χορεύει, ενώ για πρώτη φορά εκτέθηκε μπροστά σε κοινό στην ηλικία μόλις των οχτώ ετών, όταν και συμμετείχε σε σχολικές μουσικοθεατρικές παραστάσεις.

Σε ηλικία δέκα ετών, υπέγραψε το πρώτο της συμβόλαιο και έγινε ένα σύμβολο της πολιτιστικής ζωής της Ουγγαρίας. Η οπερέτα “Pogasza” την έκανε διεθνώς γνωστή. Το μέλλον της Μάρτα διαγραφόταν λαμπρό.

Πηγή εικόνας: TheVR Forum

Κατά τη δεκαετία του 1930, η καριέρα της εκτοξεύθηκε. Η ίδια έκανε τα πρώτα της βήματα στον χώρο του κινηματογράφου και συνεργάστηκε με σπουδαία ονόματα της εποχής. Συμμετείχε σε σαράντα (!) ταινίες ουγγρικής, αγγλικής, γαλλικής, γερμανικής και ιταλικής παραγωγής, μεταξύ των οποίων οι κορυφαίες ταινίες “Where is this lady” και “Casta Diva: The story of Bellini”. Σε μία από τις δουλειές της, γνώρισε τον Πολωνό τενόρο, Γιαν Κιεπούρα, με τον οποίο και παντρεύτηκαν, το 1936, και αποτέλεσαν και κινηματογραφικό ζευγάρι.

Το 1938, το ζευγάρι θα βρεθεί στην άλλη άκρη του Ατλαντικού και η Έγκερθ θα υπογράψει συμβόλαιο με το Broadway. Πρώτη της δουλειά στις Η.Π.Α. αποτέλεσε το έργο “Higher and Higher”. Μερικά χρόνια αργότερα, το 1943, Έγκερθ και Κιεπούρα πρωταγωνίστησαν στην «Εύθυμη Χήρα». Η καριέρα της Αμερική διεκόπη μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, οπόταν και επέστρεψαν στην Ευρώπη, και συγκεκριμένα στη Γαλλία.

Ο θάνατος του Κιεπούρα, το 1966, έκανε την Έγκερθ να πάρει ένα διάλειμμα από την καλλιτεχνική της διαδρομή. Επέστρεψε δυναμικά το 1982 στις αμερικανικές σκηνές, ενώ το 2000 ερμήνευσε τις μεγαλύτερες επιτυχίες στην τελετή για τη διακοσιοστή επέτειο της Θεάτρου της Βιέννης. Τρία χρόνια μετά, τα κομμάτια της κυκλοφόρησαν και σε άλμπουμ, με τον τίτλο “My Life My Song”. Η Μάρτα Έγκερθ έφυγε από τη ζωή στις 26 Δεκεμβρίου 2013.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Γιώργος Δαλακούρας
Γιώργος Δαλακούρας
Γεννήθηκε στην Ξάνθη το 1998. Σήμερα, ζει στα Ιωάννινα, όπου φοιτά στο τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Ειδικεύεται σε ζητήματα αρχαίας ελληνικής ιστορίας, ενώ τον αφορούν και λαογραφικά θέματα. Γνωρίζει άριστα αγγλικά. Στον ελεύθερο χρόνο του, ασχολείται ερασιτεχνικά με τη συγγραφή μικροδιηγημάτων και ποιημάτων.