16.1 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήFe-MemoranceFe-Memorance: Έρθα Κιτ

Fe-Memorance: Έρθα Κιτ


Της Νικολίνας Σκόνδρα, 

Η Έρθα Κιτ ήταν γνωστή Αμερικανίδα αφρικανικής καταγωγής τραγουδίστρια, ηθοποιός, χορεύτρια, κωμικός, ακτιβίστρια και συγγραφέας. Ήλθε στη ζωή στις 17 Ιανουαρίου 1927 στη Νότια Καρολίνα και απεβίωσε στις 25 Δεκεμβρίου 2008. Έγινε διάσημη μέσα από τα τραγούδια “Cest si bon και Santa Baby, τα οποία μπήκαν στο Top 10 του Billboard Hot 100.

Πιο συγκεκριμένα, το 1942 έκανε το ντεμπούτο της στο Broadway με το μιούζικαλ Carib Song. Το 1943, έγινε μέλος του Katherine Dunham Company, που παρέμεινε μέχρι το 1948. Εκεί ηχογράφησε τις επιτυχίες “Let’s Do It”, “Champagne Taste“, “C’est si bon“, “Just an Old Fashioned Girl“, “Monotonous”, “Je cherche un homme“, “Love for Sale“, “I’d Rather Be Burned as a Witch” και την γνωστότερη επιτυχία της, “Santa Baby”.

Η Έρθα μπορούσε να μιλήσει τέσσερις γλώσσες, οι οποίες ήταν γερμανικά, ολλανδικά, αγγλικά και γαλλικά, ενώ ταυτόχρονα μπορούσε να τραγουδήσει σε έντεκα γλώσσες, γεγονός που αποδεικνύεται από τις ζωντανές ηχογραφήσεις στα καμπαρέ, που εργαζόταν. Στη συνέχεια, στις αρχές της δεκαετίας του 1950, 6 τραγούδια της, όπως το “Uska Dara” και “I Want to Be Evil”, μπήκαν στο Top 30 των ΗΠΑ. Αργότερα, αρκετές ακόμα επιτυχίες της, όπως το Under the Bridges of Paris, το Just an Old Fashioned Girl και το Where Is My Man, μπήκαν στο Top 10 στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ακόμη, το 1967 είχε πρωταγωνιστήσει ως Catwoman στην τελευταία σεζόν της τηλεοπτικής σειράς Batman.

Το 1968, η καριέρα της στις Η.Π.Α. χειροτέρευσε μετά τις δηλώσεις της ενάντια στον πόλεμο του Βιετνάμ. Όμως, το 1978 επέστρεψε στο Broadway με το μιούζικαλ Timbuktu!”. Ακόμη, έχει δώσει τη φωνή της για αρκετές ταινίες της Disney, όπως στο The Emperors New Groove, στο “Holes” και στο The Emperors New School, με το οποίο κέρδισε δυο βραβεία Daytime Emmy. To 2010, μετά τον θάνατό της, κέρδισε ακόμα ένα βραβείο Emmy για την εμφάνισή της στο Wonder Pets”.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Νικολίνα Σκόνδρα
Νικολίνα Σκόνδρα
Γεννήθηκε στην Πάτρα και είναι προπτυχιακή φοιτήτρια στη σχολή Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, έχοντας λάβει ως κατεύθυνση την Πολιτική Ανάλυση. Έχει εργαστεί εθελοντικά στην ομάδα ΜΕΤΑ-δράση, η οποία δραστηριοποιείται στην παροχή ειδών πρώτης ανάγκης στους πρόσφυγες.