18.2 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήFe-MemoranceFe-Memorance: Βιρτζίνια Σόρενσεν

Fe-Memorance: Βιρτζίνια Σόρενσεν


Της Μαριτίνας Γκίνη, 

Η Βιρτζίνια Σόρενσεν ήταν Αμερικανίδα συγγραφέας. Ο ρόλος της στη λογοτεχνία της Γιούτα και των Μορμόνων την τοποθετεί στη «χαμένη γενιά» των Μορμόνων συγγραφέων. Γεννήθηκε στις 17 Φεβρουαρίου 1912 στο Πρόβο της Γιούτα και μεγάλωσε στο Μάντι. Από νεαρή ηλικία ξεκίνησε να γράφει ποίηση και διηγήματα για την οικογένεια και τους φίλους της.

Η Σόρενσεν σπούδασε δημοσιογραφία στο Πανεπιστήμιο Brigham Young, εκεί γνώρισε τον σύζυγό της, Frederick, με τον οποίο έζησαν μαζί 25 χρόνια. Κατά την παραμονή της στην Ιντιάνα, το 1942, δημοσίευσε το πρώτο της μυθιστόρημα με τίτλο “A Little Lower Than the Angels”. Ο εκδότης της, Alfred  Knopf, σημείωσε στο βιβλίο πως το μυθιστόρημα αυτό ήταν το ντεμπούτο μιας μεγάλης και αξιόλογης Αμερικανίδας συγγραφέας.

Το 1946, λαμβάνει την πρώτη της υποτροφία από το Γκούγκενχαϊμ, για να ερευνήσει τη φυλή των Ινδιάνων του Μεξικού. Τα περισσότερα βιβλία της αναφέρονταν στη ζωή των Μορμόνων, αν και η ίδια υποστήριζε πως η έμπνευσή της προερχόταν από τα μέρη που ζούσε και οι χαρακτήρες των έργων της βασίζονταν σε άτομα που γνώριζε.

Το 1953, έγραψε στην Αλαμπάμα το πρώτο της παιδικό βιβλίο με τίτλο “Curius Missie” και έναν χρόνο αργότερα έλαβε τη δεύτερη υποτροφία της από το Γκούγκενχαϊμ, για να μελετήσει τη ζωή των Δανών αποίκων της κοιλάδας του Σανπέτε και τότε συγγράφει τη σειρά διηγημάτων της “Where Nothing is Long Ago”. Τέσσερα χρόνια αργότερα, το 1957, δημοσίευσε το παιδικό βιβλίο “Miracles on Maple Hill”, για το οποίο τής απονεμήθηκε το μετάλλιο John Newbery. Το 1958, η Sorensen χώρισε από τον πρώτο της σύζυγο και έντεκα χρόνια αργότερα παντρεύτηκε τον Alec Waugh, έζησαν μαζί στο Μαρόκο έως το 1980, όποτε και επέστρεψαν στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Μετά τον θάνατο του δεύτερου συζύγου της, μετακόμισε στη Βόρεια Καρολίνα. Η Βιρτζίνια Σόρενσεν έφυγε από τη ζωή στις 24 Δεκεμβρίου 1991 σε ηλικία 79 ετών και οι στάχτες της θάφτηκαν στο νεκροταφείο του Πρόβο.


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Μαριτίνα Γκίνη
Μαριτίνα Γκίνη
Γεννήθηκε στα Μέγαρα το 1999. Είναι προπτυχιακή φοιτήτρια του τμήματος Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Λατρεύει τον εθελοντισμό, τα ταξίδια και τα βιβλία που μπορούν να την ταξιδέψουν σε μια άλλη εποχή.