13.2 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαΟύτε 1, ούτε 2, αλλά 5G

Ούτε 1, ούτε 2, αλλά 5G


Του Παναγιώτη Παναγιωτακόπουλου,

Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2020. Ημερομηνία ορόσημο για τον τεχνολογικό κλάδο, και κατ’ επέκταση και σε πολλούς ακόμα, στην χώρα μας. Η πρώτη βιντεοκλήση μέσω του νέου δικτύου το πρωί της Πέμπτης, λοιπόν, είναι γεγονός και εγκαινιάζει την μετάβαση στην νέα εποχή για τον κόσμο του διαδικτύου. Η διενέργεια της κλήσης αυτής έγινε με την βοήθεια του δικτύου της COSMOTE, η οποία έκοψε το νήμα στην κούρσα για την εφαρμογή 5G τεχνολογίας.

Δυνατότητες που κινούνται γύρω από το φάσμα του 1Gbps, μπορούν δυνητικά να αναβαθμίσουν σε τεράστιο βαθμό την γνωστή μέχρι και σήμερα εμπειρία όλων. Η πρώτη κιόλας επιβεβαίωση για τους νέους ορίζοντες που ανοίγονται ήρθε από το Μέγαρο Μαξίμου και τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, που είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει εξ’ αποστάσεως με τους Κυριάκο Πιερρακάκη, Υπουργό Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Tim Höttges, διευθύνοντα σύμβουλο της Deutsche Telekom, Dominique Leroy, επικεφαλής και υπεύθυνη στην Ευρώπη για τον ίδιο όμιλο εταιριών, Wolfgang Kopf, υπεύθυνο Νομικών και Ρυθμιστικών Θεμάτων της Deutsche Telekom, την συνάδελφο του από τον όμιλο ΟΤΕ, Ειρήνη Νικολαΐδη και Μιχάλη Τσαμάζ, διευθύνοντα σύμβουλο του ομίλου ΟΤΕ. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε πρώτη φάση, η πρόσβαση στην νέα τεχνολογία αφορά συνδρομητές σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Βόλο, Γιάννενα, Καβάλα, Τρίκαλα, Καρδίτσα, Δράμα, Νάουσα, Ξάνθη, Σέρρες, Γιαννιτσά, Ηγουμενίτσα, Μυτιλήνη, ενώ τα «διαπιστευτήρια» κάνουν λόγω για πληθυσμιακή κάλυψη που θα ξεπερνά το ποσοστό του 50% ως το τέλος του 2021.

Πηγή εικόνας: cretalive.gr

Εκτός των εξωπραγματικών, για τα σημερινά δεδομένα, ταχυτήτων που θα αλλάξουν ριζικά την διαδικτυακή πραγματικότητα, είναι αναμφίβολα άξια αναφοράς και η συνολική επένδυση, η οποία πρόκειται να ξεπεράσει τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ σε βάθος τετραετίας. Εντός αυτής περιλαμβάνεται και η υλοποίηση της πρωτοβουλίας «Συνδεδεμένοι Αυτοκινητόδρομοι», τίτλος που αντιπροσωπεύει πλήρως την κάλυψη αυτοκινητοδρόμων συνολικού μήκους 2000 χιλιομέτρων με 5G δίκτυο ως το 2023. Την ίδια οι 5G Corridors, κοινώς «Διάδρομοι 5G», θα επιτρέψουν στα φορτηγά να κινούνται από και προς λιμάνια και αεροδρόμια αυτοματοποιημένα, σύμφωνα και με τον προγραμματισμό της Βίβλου Ψηφιακού Μετασχηματισμού, ωθώντας την οικονομία στο δρόμο της ανάπτυξης. Σε όσα προαναφέρθηκαν έρχονται να προστεθούν και οι κλάδοι της βιομηχανίας, της υγείας και των μεταφορών που πρόκειται να αναγνωρίσουν, από την πρώτη κιόλας στιγμή, σπουδαίες δυνατότητες και προοπτικές.

Σε επίπεδο στρατηγικής, η είσοδος της Ελλάδας στην «νέα εποχή» είναι εξίσου σημαντική. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός της χώρας, που είναι από τα βασικά ζητούμενα για την δημιουργία και διατήρηση ενός σύγχρονου κόσμου, έχει ήδη αρχίσει να είναι γεγονός. Δυνατότητες ανάπτυξης αναμένεται να γεννηθούν πολλές και ταυτόχρονα ισχυροποιείται η Ευρωπαϊκή θέση σε ό,τι έχει να κάνει με τον παγκόσμιο τεχνολογικό χάρτη.

Συμπερασματικά, σύμφωνα και τα λεγόμενα όλων των συμμετεχόντων στην πρώτη αυτή εφαρμογή-επίδειξη των οριζόντων που ανοίγονται, η ταυτόσημη, πλέον, πορεία ανάπτυξης και τεχνολογίας αποκτά νέες διαστάσεις με τις πολυεπίπεδες βελτιώσεις που πολύ σύντομα θα κάνουν την εμφάνισή τους. Στις μέρες μας, η επιτυχία και η πρόοδος βασίζεται σε μεγάλο βαθμό, αν όχι απόλυτα, στα ψηφιακά εργαλεία και τον βαθμό εξοικείωσης σε αυτά. Κανείς δεν είναι τέλειος και έτσι την κίνηση της Ελλάδας ζηλεύουν, κρυφά ή φανερά, πολλές, λιγότερο ή περισσότερο ανεπτυγμένες, χώρες ανά τον κόσμο. Δίχως αμφιβολία, πρόκειται για μια πρωτοβουλία προς την σωστή κατεύθυνση, που μόνο θετικές επιπτώσεις μπορεί να έχει στην ελληνική κοινωνία και πραγματικότητα. Με αγωνία, περιμένουμε την καθολική εφαρμογή σε μεγάλο δείγμα πληθυσμού, ώστε να έχουμε και τα πρώτα μετρήσιμα αποτελέσματα.


Αναφορές


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Παναγιώτης Παναγιωτακόπουλος
Παναγιώτης Παναγιωτακόπουλος
Είναι τελειόφοιτος του τμήματος Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής του Πανεπιστημίου Πειραιά. Τον ενδιαφέρει η καινοτομία στον κλάδο των οικονομικών και έχει συμμετάσχει σε αρκετά συνέδρια και προσομοιώσεις. Λατρεύει τα ταξίδια, γι' αυτό και δεν σταματά να παρακολουθεί διάφορα προγράμματα Erasmus+ ανά την Ευρώπη και τον κόσμο. Από τα μέσα Ιουνίου 2020 ως τα τέλη Μάρτιου 2022 διετέλεσε Αρχισυντάκτης Οικονομικών του OffLine Post.