16.9 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠαρατηρητήριο Αμερικανικής ΠολιτικήςΚαι επισήμως μια νέα περίοδος ξεκινά για τις Ηνωμένες Πολιτείες

Και επισήμως μια νέα περίοδος ξεκινά για τις Ηνωμένες Πολιτείες


Του Γιώργου Πασσά,

Με τις προσφυγές του στρατοπέδου του Trump να απορρίπτονται από κάθε πιθανό δικαστικό σώμα που μπορεί κανείς να φανταστεί και με την τελική καταμέτρηση να αποδίδει στον Biden πάνω από 80.000.000 ψήφους, ο τελευταίος, αλλά και οι απανταχού προοδευτικοί, μπορούν πλέον με περίσσεια ευκολία να πουν αφ’ ενός μεν πως ξεμπερδέψαμε (έστω προς το παρόν), αφ’ ετέρου δε πως γράφτηκε ιστορία. Ταυτοχρόνως, όμως, ο ενθουσιασμός δεν πρέπει να παρασύρει τα πάντα στον διάβα του. Οι πιο δουλευταράδες εργάζονται ταπεινά και αφοσιωμένα, με αλληλοσεβασμό και κεντρικό γνώμονα την εποικοδομητική συνεργασία, δίχως να πανηγυρίζουν ανύπαρκτα κατορθώματα και να κατασκευάζουν φανταστικούς εχθρούς, επιδιώκοντας την ουσιαστική επίτευξη των σκοπών που καλούνται να υπηρετήσουν. Και το σύνθημα προς την υιοθέτηση αυτής ακριβώς της στάσης έδωσε ο νέος Πρόεδρος των Η.Π.Α. στην τελευταία του ομιλία στο Delaware.

Έπειτα από την καταμέτρηση και των εκλεκτορικών ψήφων, η οποία ανέδειξε νικητή τον Joe Biden με 306 ψήφους, ο μέλλων Πρόεδρος, μνημονεύοντας τις απειλές και την υπονόμευση, που υπέστησαν οι αμερικανικοί θεσμοί κατά την περασμένη τετραετία, τόνισε τη σπουδαιότητα του αποτελέσματος, αναφέροντας πως η αμερικανική δημοκρατία απέδειξε πως είναι «ανθεκτική, πραγματική και δυνατή». Προς επίρρωσιν της νίκης του Biden και κατόπιν των αντίστοιχων δηλώσεων σχεδόν όλων των υπολοίπων ηγετών του πλανήτη, τον Biden συνεχάρη επιτέλους και ο Ρώσος Πρόεδρος, Vladimir Putin. Ο Trump, εν αντιθέσει, μετά από 45 ημέρες από τη διεξαγωγή των εκλογών, αρνείται ακόμη να δεχθεί την ήττα του, με την πλέον πρόσφατη ενέργειά του να είναι η μέσω Twitter απόλυση του William Barr, γενικού εισαγγελέα (σ.σ. κύριος νομικός σύμβουλος της κυβέρνησης), αφ’ ότου ο τελευταίας παραδέχθηκε πως δεν υπάρχει καμία απόδειξη πως υπήρξε αλλοίωση του εκλογικού αποτελέσματος.

Ο Joe Biden έδωσε συγχαρητήρια στους «καθημερινούς άνδρες και γυναίκες», οι οποίοι ύψωσαν ανάστημα στις πρωτοφανείς πρακτικές του Trump, ενώ ανέφερε, επιπλέον, πως η αποδοχή της λαϊκής βούλησης είναι απολύτως απαραίτητη, ακόμη και αν αυτή δεν συμβαδίζει με τα θέλω και τα πιστεύω μας. Ακόμη, μίλησε για τη διαχρονική φλόγα της αμερικανικής δημοκρατίας και τη βεβαιότητά του πως αυτή δεν επρόκειτο να σβήσει ούτε από μία πανδημία, αλλά, φυσικά, ούτε και από τυχόν επιτηδείους, που καταχρώνται τις εξουσίες, που λαμβάνουν με τα αξιώματά τους. Δεν μπορούσε, από την άλλη, να μην αναφερθεί στο πρωτοφανές μέγεθος της προσέλευσης του κόσμου στις κάλπες, δηλώνοντας χαρακτηριστικά πως ο αμερικανικός λαός έδωσε την εμφατικότερη απάντηση που θα μπορούσε, ξεκαθαρίζοντας απολύτως το ποιόν της θέλησής του, υπενθυμίζοντας, παραλλήλως, στους πάντες πως ο λαός και μονάχα αυτός έχει τη δυνατότητα να εγκρίνει τους εκάστοτε πολιτικούς ως κατάλληλους για τη διακυβέρνηση του κράτους.

Ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος αναφέρθηκε και στις ποικίλες μηνύσεις που κατέθεσε το νομικό επιτελείο του Trump, ιδίως στα swing states, όπως Georgia, Michigan Wisconsin και φυσικά την Pennsylvania, οι οποίες όχι μόνο απορρίφθηκαν, όπως προαναφέρθηκε, όλες λόγω έλλειψης στοιχείων (κοινώς επειδή επρόκειτο για αερολογίες, ενώ σημειωτέον δε πως μία εξ αυτών συνοδεύτηκε με αποδεικτικό στοιχείο ένα χειρόγραφο post-it), αλλά, επιπροσθέτως, εξέθεσαν τις πραγματικές προθέσεις του Trump και των Ρεπουμπλικανών, που δεν ήταν άλλες πέρα από την εξάντληση κάθε θεμιτού και αθέμιτου μέσου προς τη διατήρηση του προεδρικού θώκου και της εξουσίας.

Το σημαντικότερο, όμως, μήνυμα ο Biden το άφησε για το τέλος. Όπως συνηθίζει να λέει, θα είναι “President for all Americans”, ενώ, όπως του αρέσει να επαναλαμβάνει, “we need to stand in solidarity”. Αυτή η αλλαγή ρότας, η «επιστροφή στην κανονικότητα», όπως θα αρέσκονταν πολλοί να τη χαρακτηρίσουν, δίνει ξεκάθαρα το νέο σύνθημα, που θα αντικαταστήσει το MAGA. Προκλήσεις τεραστίων διαστάσεων βρίσκονται προ των πυλών, με πρώτη και κυριότερη την αποτελεσματική αντιμετώπιση της πανδημίας, τόσο σε υγειονομικό, όσο και σε κοινωνικοοικονομικό επίπεδο, η οποία μόνο με τη συνεργασία όλων των πολιτών και φορέων θα μπορέσει να περιοριστεί και να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά. Και εν συνεχεία, όμως, τα εμπόδια θα διαδέχονται το ένα το άλλο: η επερχόμενη οικονομική κρίση, η επιδείνωση της κλιματικής αλλαγής, οι ποικίλες θρησκευτικές εντάσεις, οι σε πείσμα κάθε συντηρητικού υπάρχουσες φυλετικές διακρίσεις και ο συστημικός ρατσισμός, η ενίσχυση του υγειονομικού συστήματος, όλα θα δημιουργήσουν ένα χαοτικό παζλ φλεγόντων ζητημάτων που μόνο με την αλληλεγγύη και την ενότητα θα μπορέσουν οι Η.Π.Α. να ξεπεράσουν, γεγονός που φαίνεται να αντιλαμβάνεται απολύτως και ο Biden. Αυτός είναι και εκείνος που θα κληθεί να υπερβεί όλον τον πανικό και τη διχόνοια, που εδραιώθηκαν με τις πρακτικές Trump, οι οποίες απέδειξαν πέραν πάσης αμφισβητήσεως πως δεν μπορούν όχι μόνο να οδηγήσουν σε κάτι καλύτερο, αλλά ούτε και να επιλύσουν, έστω πρόσκαιρα, τα όποια ζητήματα καλούνται να διαχειριστούν.

Ο πλανήτης μας, αυτή τη στιγμή, βιώνει τις δυσκολότερες ημέρες του 21ου αιώνα και όχι μόνο. Σε μία παγκόσμια πολιτική σκηνή που επιθυμεί να αυτοαποκαλείται πολιτισμένη, εκεί όπου όλοι θέλουν να πιστεύουν πως έχουν δικαίωμα λόγου, στα κράτη όπου κάθε πολίτης δικαιούται πρόνοια και προστασία, όλα, από το σπουδαιότερο μέχρι το πιο ασήμαντο, ξεκινούν από τον αλληλοσεβασμό και τη συνεργασία. Μόνο έτσι μπορεί να μπει ένα τέλος στις απανωτές κρίσεις της τελευταίας δεκαετίας, να δοθούν απαντήσεις σε καίρια ερωτήματα, που δεν μπορούν να παραμείνουν πλέον αναπάντητα και να δημιουργηθούν έτσι οι προϋποθέσεις, ώστε η ανθρωπότητα να ατενίσει το μέλλον με περισσότερη σιγουριά και αισιοδοξία. Εάν υπάρχει κάτι που μας διδάσκει αναμφίβολα η ιστορία, είναι πως όλα κάποτε τελειώνουν: κάθε άσχημη εποχή, κάθε φριχτή περίοδος, όλες οι κατά τα φαινόμενα ανυπέρβλητες δυσκολίες από κάποια στιγμή και έπειτα ανήκουν οριστικά στο παρελθόν. Όλα κάποτε τελειώνουν και νέες σελίδες ανοίγουν. Στο χέρι μας είναι να διαμορφώσουμε αυτές τις νέες σελίδες, το αύριο όπως το θέλουμε εμείς: ένα αύριο ανθρωπιστικό και φωτεινό, απαλλαγμένο κατά το δυνατόν από τα λάθη και τις έχθρες του παρελθόντος, ένα αύριο όλων, από όλους, για όλους.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ:

  • President-Elect Biden Addresses Nation (Full Speech), Bloomberg Politics, διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Γιώργος Πασσάς
Γιώργος Πασσάς
Γεννήθηκε το 2001 στην Αθήνα. Τελείωσε τη Γερμανική Σχολή Αθηνών και κατέχει δύο ξένες γλώσσες, την αγγλική και τη γερμανική. Είναι προπτυχιακός φοιτητής στο τμήμα Νομικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και φιλοδοξεί να ασχοληθεί με τις διεθνείς σχέσεις και τη διπλωματία. Ασχολείται αρκετά χρόνια με τη μουσική, τον αθλητισμό και μεγάλη του αγάπη είναι τα ταξίδια.