21.4 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024
ΑρχικήFe-MemoranceFe-Memorance: Μαρία Λουίζα, Δούκισσα της Πάρμα

Fe-Memorance: Μαρία Λουίζα, Δούκισσα της Πάρμα


Του Γιώργου Δαλακούρα,

Η Μαρία Λουίζα Λεοπολδίνα Φρανσουάζ Θηρεσία Ιωσηφίνα Λουσία, ή απλώς Μαρία Λουίζα, προερχόταν από τον Οίκο των Αψβούργων και υπήρξε αρχιδούκισσα της Αυστρίας, δεύτερη σύζυγος του Ναπολέοντος Α΄ και αυτοκράτειρα της Γαλλίας.

Γεννήθηκε στη Βιέννη στις 12 Δεκεμβρίου 1791. Ο πατέρας της ήταν ο Φραγκίσκος Β΄ και η μητέρα της, η Μαρία Θηρεσία της Νάπολης και της Σικελίας. Τη μητέρα της την έχασε όσο ήταν ακόμη παιδί, καθώς πέθανε, λόγω επιπλοκών εγκυμοσύνης. Η Μαρία Λουίζα γνώριζε όλες τις σημαντικές ευρωπαϊκές γλώσσες και είχε μορφωθεί κατά το βασιλικό πρότυπο της εποχής. Είχε έλθει σε επαφή με τις ιδέες της Γαλλικής Επανάστασης και έτρεφε μεγάλο θαυμασμό προς τη Γαλλία.

Πηγή εικόνας: el.wikipedia.org

Τον Φεβρουάριο του 1810, ενώ ο Ναπολέων Α΄ είχε αποφασίσει να χωρίσει οριστικά από την Ιωσηφίνα, γνώρισε τη νεαρή αριστοκράτισσα. Οι δυο τους φαίνεται πως ερωτεύτηκαν και προχώρησαν σε γάμο στις 1/2 Απριλίου 1810. Ο γάμος τους τελέστηκε στο Παρίσι με κάθε μεγαλοπρέπεια. Οι εορτασμοί διήρκησαν περίπου δύο ολόκληρους μήνες! Βέβαια, ας μην λησμονηθεί το πολιτικό κέρδος για τη Γαλλία και τον Ναπολέοντα προσωπικά, αφού ο γάμος με μία πριγκίπισσα της Κεντρικής Ευρώπης τού εξασφάλιζε μία σειρά συμμαχιών και τίτλων, αφήνοντας το πεδίο ελεύθερο για περαιτέρω πολιτική και στρατιωτική εμπλοκή στα της γηραιάς ηπείρου.

Στις 20 Μαρτίου 1811, το ζεύγος απέκτησε τον πρώτο του παιδί, τον Ναπολέοντα Φρανσουά Ιωσήφ Κάρολο Βοναπάρτη, ο οποίος, κατά το εθιμοτυπικό, χρίστηκε Βασιλεύς της Ρώμης.

Κατά τη διάρκεια της εισβολής στη Ρωσία, η Μαρία Λουίζα επισκέφθηκε τη Δρέσδη, την Πράγα και τη Βιέννη, ενώ, στο Παρίσι, αντικαθιστούσε τον Ναπολέοντα. Η ήττα του Γάλλου αυτοκράτορα δεν είχε ουσιαστικό αντίκτυπο για τη Μαρία Λουίζα, η οποία διατήρησε τον τίτλο της Δούκισσας της Πάρμα, της Πιατσέντζα και της Γκουαστάλα. Η ίδια επέστρεψε στη Βιέννη και στο εξής δεν ενδιαφέρθηκε για το μέλλον και την τύχη της Γαλλίας.

Το 1816, αποφάσισε να μετεγκατασταθεί στην Πάρμα. Μετά τον θάνατο του Ναπολέοντα, το 1821, η Μαρία Λουίζα παντρεύτηκε τον Άνταμ Άλμπερτ φον Νάιππεργκ, με τον οποίο και απέκτησε τρία παιδιά.

Το κίνημα των Καρμπονάρων, το 1831, απαιτούσε την απομάκρυνση της αυστριακής ηγεμονίας από την Πάρμα. Η Μαρία Λουίζα βρέθηκε σε απόγνωση και δεν ήξερα τι να κάνει. Εν τέλει, αποφάσισε να καταφύγει στην Πιατσέντζα. Εκεί, παντρεύτηκε, για τρίτη φορά, με τον Κάρολο Ρενέ. Η Μαρία Λουίζα νόησε από πλευρίτιδα και άφησε την τελευταία της πνοή στις 17 Δεκεμβρίου 1847.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Γιώργος Δαλακούρας
Γιώργος Δαλακούρας
Γεννήθηκε στην Ξάνθη το 1998. Σήμερα, ζει στα Ιωάννινα, όπου φοιτά στο τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Ειδικεύεται σε ζητήματα αρχαίας ελληνικής ιστορίας, ενώ τον αφορούν και λαογραφικά θέματα. Γνωρίζει άριστα αγγλικά. Στον ελεύθερο χρόνο του, ασχολείται ερασιτεχνικά με τη συγγραφή μικροδιηγημάτων και ποιημάτων.