20.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήFe-MemoranceFe-Memorance: Τζόαν Φοντέιν

Fe-Memorance: Τζόαν Φοντέιν


Της Μαριτίνας Γκίνη, 

Η Τζόαν Φοντέιν ήταν Βρετανίδα ηθοποιός γνωστή για τους πρωταγωνιστικούς ρόλους στις ταινίες του Άλφρεντ Χίτσκοκ. Γεννήθηκε στις 22 Οκτωβρίου 1917 στο Τόκιο από Βρετανούς γονείς. Πατέρας της ήταν ο δικηγόρος Ουώλτερ Ντε Χάβιλαντ και η μητέρα της η ηθοποιός Λίλιαν Αυγούστα Ρουζ. Σε ηλικία δύο ετών, μετακόμισε με τη μητέρα της και την αδερφή της στη Σαρατόγκα της Καλιφόρνιας εξαιτίας του διαζυγίου των γονιών της.

Το 1937, ξεκίνησε την κινηματογραφική της καριέρα, με τη συμμετοχή της στην ταινία Ένα ευαίσθητο κορίτσι, ενσαρκώνοντας έναν δευτερεύουσας σημασίας ρόλο. Το 1939, συμμετείχε σε άλλες δύο ταινίες με ρόλους μικρής αξίας. Το 1940, αποτέλεσε κομβική χρονιά για την Τζόαν Φοντέιν, καθώς την επέλεξε ο Ντέιβιντ Σέλζνικ για τον πρωταγωνιστικό ρόλο της Ρεβέκκα στην κινηματογραφική μεταφορά του ομώνυμου μυθιστορήματος της Δάφνης Ντι Μοριέ σε σκηνοθεσία του Άλφρεντ Χίτσκοκ και με συμπρωταγωνιστή τον Λόρενς Ολίβιε. Την ίδια χρονιά, προτάθηκε για βραβείο Όσκαρ, αλλά έχασε από την Τζίντζερ Ρότζερς. Το 1941, πρωταγωνιστεί στην ταινία του Άλφρεντ Χίτσκοκ Υποψίες και διεκδικεί άλλη μια φορά το Όσκαρ με αντίπαλο την αδερφή της, κερδίζοντάς το.

Πηγή εικόνας: enikos.gr

Δύο χρόνια αργότερα, το 1943, πρωταγωνιστεί στην ταινία Πεθαίνω από αγάπη, με το όνομά της να υπάρχει ξανά στη λίστα υποψηφιοτήτων για Όσκαρ. Στη διάρκεια της καριέρας της, είχε την τύχη να συνεργαστεί με αξιόλογους σκηνοθέτες, όπως ο Μπίλι Γουάιλντερ, ο Μαξ Όφιλς, ο Φριτς Λανγκ και ο Ρόμπερτ Ρόσσεν. Η ζωή της σημαδεύτηκε από την αντιπαλότητα με τη μεγαλύτερη αδερφή της, Ολίβια Ντε Χάβιλαντ, που ήταν και η ίδια ηθοποιός. Γι’ αυτόν τον λόγο, η Φοντέιν επέλεξε και το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο της μητέρας της.

Η Τζόαν Φοντέιν αποσύρθηκε από την ενεργό δράση το 1966 και επικοινωνούσε με το κοινό της μέσα από σποραδικές τηλεοπτικές εμφανίσεις. Έφυγε από τη ζωή στις 15 Δεκεμβρίου 2013 σε ηλικία 96 ετών από φυσικά αίτια.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Μαριτίνα Γκίνη
Μαριτίνα Γκίνη
Γεννήθηκε στα Μέγαρα το 1999. Είναι προπτυχιακή φοιτήτρια του τμήματος Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Λατρεύει τον εθελοντισμό, τα ταξίδια και τα βιβλία που μπορούν να την ταξιδέψουν σε μια άλλη εποχή.