22.7 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΙστορίαFe-MemoranceFe-Memorance: Βικτόρια Λι Σότο

Fe-Memorance: Βικτόρια Λι Σότο


Του Γιώργου Δαλακούρα,

Η Βικτόρια Λι Σότο ήταν Αμερικανίδα δασκάλα, η οποία δολοφονήθηκε κατά τη διάρκεια της ένοπλης επίθεσης της 14ης Δεκεμρβίου 2012 στο σχολείο Sandy Hook, όπου δίδασκε.

Γεννήθηκε στις 4 Νοεμβρίου 1985. Μεγάλωσε και ανατράφηκε μέσα σε ένα πολυπολιτισμικό περιβάλλον, με ένα πολύχρωμο υπόβαθρο καταγωγής, ούσα Πουερτορικανή, Ιρλανδή και Αμερικανίδα. Υπήρξε άριστη μαθήτρια και αποφοίτησε το 2004. Στη συνέχεια, συνέχισε τις σπουδές της και ενεγράφη στο Πανεπιστήμιο, όπου και ακολούθησε τις ανθρωπιστικές επιστήμες. Συγκεκριμένα, σπούδασε ιστορία και παιδαγωγικά, με τον δεύτερο τομέα να γίνεται και ο επαγγελματικός της κλάδος. Αποφοίτησε το 2008 και συνέχισε την μετεκπαίδευσή της, ενώ, παράλληλα, ξεκίνησε και να εργάζεται.

Πηγή εικόνας: Pinterest

Στις 14 Δεκεμβρίου 2012, η ζωή της Βικτόρια Λι Σότο επρόκειτο να τερματίσει εν μέσω ενός πραγματικού μακελειού. Ο Άνταμ Λάντζα, ο μακελάρης του δημοτικού σχολείου, εισήλθε στο κτήριο και ξεκίνησε να δολοφονεί μαθητές και εκπαιδευτικούς. Η Βικτόρια αντελήφθη τι συνέβαινε και φρόντισε να κρύψει τους μαθητές και τις μαθήτριές της (δίδασκε στην Α΄ δημοτικού) μέσα σε μία ντουλάπα. Ο Άνταμ μπήκε στην αίθουσα της Σότο και ρώτησε για τα παιδιά. Η εκπαιδευτικός τού είπε πως δήθεν είχαν γυμναστική και βρίσκονταν στο γυμναστήριο, αλλά τα παιδιά βγήκαν από τη ντουλάπα και ο Άνταμ συνέχισε να σκοτώνει. Μεταξύ των νεκρών ήταν η Βικτόρια Λι Σότο.

Η Βικτόρια Λι Σότο υπήρξε μια ηρωίδα και οι συμπολίτες της και οι αρχές το γνώριζαν καλά. Το τοπικό πανεπιστήμιο καθιέρωσε τη χορήγηση μίας υποτροφίας στο όνομά της και ένα σχολείο έλαβε το όνομά της. Στην ιδιαίτερη πατρίδα της, το Πουέρτο Ρίκο, εδόθη το όνομά της σε δημόσια υποδομή. Σειρά κτηρίων και σχολείων έλαβαν το όνομά της.

Η Βικτόρια Λι Σότο ήταν μία εκπαιδευτικός. Μπορεί η δική της ιστορία να μην κρύβει σειρά διακρίσεων, να μην είναι συνδεδεμένη με μία ανακάλυψη, αλλά υπήρξε μία ηρωίδα, ένα σύμβολο. Πάλεψε να σώσει τις αθώες παιδικές ψυχές και η ίδια θυσιάστηκε στη μανία ενός στυγνού εκτελεστή.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Γιώργος Δαλακούρας
Γιώργος Δαλακούρας
Γεννήθηκε στην Ξάνθη το 1998. Σήμερα, ζει στα Ιωάννινα, όπου φοιτά στο τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Ειδικεύεται σε ζητήματα αρχαίας ελληνικής ιστορίας, ενώ τον αφορούν και λαογραφικά θέματα. Γνωρίζει άριστα αγγλικά. Στον ελεύθερο χρόνο του, ασχολείται ερασιτεχνικά με τη συγγραφή μικροδιηγημάτων και ποιημάτων.