18.4 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτισμόςPantera: Έργα και ημέρες των καουμπόηδων της «κόλασης»

Pantera: Έργα και ημέρες των καουμπόηδων της «κόλασης»


Του Μιχάλη Σταματόπουλου,

Στις αρχές του 1980 στο Arlington κάπου στο μακρινό Texas, δύο αδέλφια, οι επονομαζόμενοι Abbott Brothers με τον κιθαρίστα Dimebag Darrell και τον ντράμερ Vinnie Paul δημιουργούν μια heavy metal μπάντα που στρέφεται στο glam είδος με κύριες επιρροές τους Kiss και Van Halen,με το όνομα της μπάντας να αλλάζει διαδοχικά και να καταλήγει στους Pantera που χάραξε ανεξίτηλα την metal σκηνή την δεκαετία του 90’.

Η μπάντα είχε μεγάλη αναγνωρισιμότητα σε τοπικό επίπεδο, καθώς την δεκαετία του 80’ κυκλοφόρησε τρία άλμπουμ. Το 1986 η μπάντα θέλει να κάνει τον ήχο της πιο σκληρό και να ολοκληρωθεί μουσικά. Τότε τα φωνητικά τα αναλαμβάνει ο νεαρός Phil Anselmo από την Νέα Ορλεάνη, γέννημα θρέμμα του αμερικανικού νότου και ο ίδιος. Έτσι, το 1988 κυκλοφορεί το album “Power Metal”.

Η πραγματική αλλαγή συντελείται όμως το 1990 με την κυκλοφορία του δίσκου “Cowboys from Hell”. H τετράδα με τους Abbott Brothers σε κιθάρα και ντραμς, με μπασίστα τον Rex Brown και στην φωνή τον Phil Anselmo ήρθε για να μείνει. Τα groove στοιχεία στον ήχο είναι εμφανή, τα φωνητικά του Phil πλέον  είναι άκρως επιθετικά και αυτό ήταν μόλις το ξεκίνημα. Κομμάτια όπως το “Cowboys from Hell”, “Psycho Holiday” και η τρομερή μπαλάντα “Cemetery Gates” μας ξεδιπλώνουν το ταλέντο τους. Οι ίδιοι χωρίς να τον γνωρίζουν δημιούργησαν έναν από τους πιο επιδραστικούς μουσικούς δίσκους όλων των εποχών.

To 1991 συμμετέχουν στην μεγαλειώδη συναυλία Monsters of Rock που έγινε στην Μόσχα και οι θεατές ξεπέρασαν το 1 εκατομμύριο σε αριθμό μαζί με μεγαθήρια της σκηνής όπως οι Metallica και οι ΑC\DC. Ένα χρόνο αργότερα, το 1992, έρχεται ο δίσκος “Vulgar Display of Power” που πλέον τους καθιερώνει μουσικά με κομμάτια όπως το “Mouth for War”,’’Walk” και “This Love” και τις άριστες μουσικές κριτικές να ακολουθούν. Μάλιστα το 2017, το μουσικό περιοδικό Rolling Stones το τοποθέτησε στην δέκατη θέση στην λίστα με τους εκατό καλύτερους metal δίσκους όλων των εποχών.

Το 1994 έρχεται νέος δίσκος και είναι το εμβληματικό “Far Beyond Driven” το οποίο φτάνει να κατακτήσει το πρώτο νούμερο σε charts σε Βόρεια Αμερική και Αυστραλία. Επίσης, στα βραβεία Grammy το 1995 είναι υποψήφιοι για το κομμάτι “Broken”.Τα προβλήματα έχουν αρχίσει και ξεκινούν, καθώς ο Phil Anselmo έχει αρχίσει την χρήση σκληρών ναρκωτικών και αλκοόλ με πρόφαση μια δισκοπάθεια που αντιμετωπίζει. Χαρακτηριστικό της κατάστασης που ζούσε είναι ότι σε συναυλία το 1996 έπαθε καρδιακή προσβολή από υπερβολική χρήση ηρωίνης. Ακόμη έρχεται αντιμέτωπος με τον νόμο, καθώς σε ένα live ενεπλάκη στον ξυλοδαρμό ενός εργαζόμενου ασφαλείας με αποτέλεσμα να καταδικαστεί σε αρκετές ώρες κοινωνικής εργασίας. Τα πρώτα “σύννεφα” πλέον είναι ορατά.

Παράλληλα, το 1996 κυκλοφορεί ο δίσκος “Τhe Great Southern Trendkill” στον οποίο, το κομμάτι “Floods” περιλαμβάνει το καλύτερο σόλο κιθάρας στην καριέρα του Dimebag Darrell. Η ρήξη είναι προφανής, καθώς το φωνητικό σκέλος του δίσκου ηχογραφείται στη Νέα Ορλεάνη, από τον Phil Anselmo μακριά από τα υπόλοιπα μέλη, καθώς ο ίδιος πλέον ασχολείται με underground μουσικά σχήματα και το 1995 δημιούργησε την τρομερή μπάντα Down με ξεκίνημα τον δίσκο “N.O.L.A”.

Παρά τις δυσκολίες και τις εντάσεις οι Pantera ξαναμπαίνουν μαζί στο στούντιο το 1999 και το 2000 κυκλοφορεί ο τελευταίος τους δίσκος “Reinventing the Steel” ο οποίος λαμβάνει διθυραμβικές κριτικές και αναγνώριση από το περιοδικό Guitar World. Και πάλι λαμβάνουν υποψηφιότητα στα βραβεία Grammy με το τραγούδι “Revolution is my Name”. Επίσης, το κομμάτι “Death Rattle” ακούστηκε σε επεισόδιο της παιδικής σειράς SpongeBob SquarePants.

Μετά από αυτό το άλμπουμ πλέον το χάσμα φαίνεται αγεφύρωτο μεταξύ των Abbott Brothers και του Phil Anselmo, οι οποίοι πλέον αφήνουν τους Pantera και ασχολούνται με δικά τους μουσικά project. O Vinnie και ο Dimebag δημιουργούν τους Damage Plan και στις 8 Δεκεμβρίου του 2004 σε συναυλία τους στο Ohio ένας σχιζοφρενής με το όνομα Nathan Gale εξαπολύει δολοφονική επίθεση με πιστόλι κόβοντας το νήμα της ζωής του Dimebag και άλλων 3 ανθρώπων, πριν πέσει νεκρός από αστυνομικά πυρά.

Ο δράστης ήταν σχιζοφρενής, αλλά ο Vinnie κατηγόρησε τον Anselmo για την ευθύνη της επίθεσης λόγω των εμπρηστικών δηλώσεων που είχε κάνει σε συνέντευξη που παραχώρησε στο μουσικό περιοδικό Metal Hammer και τον ιστότοπο Blabbermouth  με τις εξής δηλώσεις που αφορούσαν τον Dimebag: “he deserves to be beaten severely”.

Η κηδεία του Dimebag πραγματοποιήθηκε με παρουσία πλήθους καλλιτεχνών και ο Phil Anselmo θεωρήθηκε ως μη ευπρόσδεκτος στην τελετή. Ο Dimebag θάφτηκε σε φέρετρο με το σχέδιο της αγαπημένης του μπάντας ΚΙSS και μια κιθάρα που δώρισε ο Van Halen ο οποίος είπε την εξής φράση “Dime was an original and only an original deserves the original.”.Μαζί του θάφτηκαν και οι προσδοκίες για μια επανένωση της θρυλικής μπάντας.

Μετά από χρόνια το 2018 τον ακολούθησε και ο αδερφός του Vinnie Paul που έφυγε από καρδιακή προσβολή.

Τέλος, παρά τα όσα συνέβησαν οι Pantera διαμόρφωσαν το metal και ήταν πρωτοπόροι, καθώς καθοδήγησαν μια ολόκληρη metal γενιά. Τα τέσσερα αγρίμια από τον αμερικανικό νότο, που εδραίωσαν τον σκληρό ήχο, θα είναι για πάντα χαραγμένοι στα αυτιά μας και στις καρδιές μας.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Μιχάλης Σταματόπουλος
Μιχάλης Σταματόπουλος
Γεννήθηκε το 1998 και κατάγεται από την Καλαμάτα. Είναι φοιτητής του τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας & Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, με κατεύθυνση Αρχαιολογία & Διαχείριση Πολιτισμικών Αγαθών. Του αρέσει να ερευνά την ιστορία και τους πολιτισμούς, αλλά μεγάλη αδυναμία είναι η ιστορία του αρχαίου κόσμου. Πέρα από αυτό του αρέσει να διαβάζει βιβλία, είναι φανατικός λάτρης του κινηματογράφου και των μουσείων.