20.4 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
ΑρχικήFe-MemoranceFe-Memorance: Μπέλα Αχμαντούλινα

Fe-Memorance: Μπέλα Αχμαντούλινα


Του Γιώργου Δαλακούρα,

Η Ιζαμπέλα Αχάτοβνα Αχμαντούλινα, ή απλώς Μπέλα Αχμαντούλινα, υπήρξε μία από τις πιο πολυδιαβασμένες ποιήτριες της Σοβιετικής Ένωσης και όχι μόνο.

Γεννήθηκε στις 10 Απριλίου 1937 στη Μόσχα. Ο πατέρας της ήταν Ταταρικής καταγωγής, ενώ η μητέρα της Ρωσοϊταλικής, καθιστώντας το περιβάλλον της Ρωσίδας ποιήτριας πολυπολιτισμικό και τα ερεθίσματα που ελάμβανε ήταν ποικίλα. Μάλιστα, οι γονείς της φρόντισαν να λάβει την απαραίτητη εκπαίδευση. Το συγγραφικό της ταλέντο φάνηκε από τα μαθητικά της χρόνια, όποτε και έγραφε σε σχολικές εφημερίδες. Πριν καν αποφοιτήσει, το 1955, δημοσιεύθηκαν τα πρώτα της ποιήματα. Η ποίησή της είναι ρομαντική και εστιάζει σε καθημερινά, μα σύνθετα θέματα, όπως στη φιλία, την αγάπη και τις ανθρώπινες σχέσεις εν γένει.

Πηγή εικόνας: Russia Beyond

Η πρώτη της ποιητική συλλογή, Η Χορδή, κυκλοφόρησε το 1962, ενώ, το 1964, δημοσιεύθηκε ένα από τα κορυφαία της ποιήματα, «Το δένδρο της οικογένειάς μου». Κατά τη δεκαετία του 1960, αποτελούσε μία εκ των κορυφαίων ποιητριών της Σοβιετικής Ένωσης, ένα πραγματικό φαινόμενο. Οι Σοβιετικοί κυριολεκτικά λάτρεψαν την ποίησή της και τα δημιουργήματά της.

Τη δεκαετία του 1980, και συγκεκριμένα το 1988, η Αχμαντούλινα έλαβε μέρος στον Διεθνή Διαγωνισμό Ανάγνωσης Ποίησης της Κουάλα Λουμπούρ. Έναν χρόνο αργότερα, το 1989, η ποιητική της συλλογή, Ο Κήπος, τής χάρισε τη σημαντικότερη διάκριση στην καριέρα της, το Κρατικό Βραβείο της Ένωσης Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών, ένα βραβείο που απονεμόταν στις πιο εξέχουσες προσωπικότητες. Ακόμη, το 2004, τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Η Αχμαντούλινα υπήρξε και σπουδαία μεταφράστρια. Η ίδια προχώρησε σε σημαντικές μεταφράσεις, κυρίως, ποιητικών έργων τόσο από χώρες της δυτικής Ευρώπης, όπως η Γαλλία, όσο και της ανατολικής, όπως η Γιουγκοσλαβία και η Βουλγαρία, και του Καυκάσου. Η παρακαταθήκη που άφησε πίσω της σε πρωτότυπο και μεταφρασμένο έργο αποτελούν τεράστιο κομμάτι της νεότερης και σύγχρονης Ρωσικής κουλτούρας και λογοτεχνίας.

Στις 29 Νοεμβρίου 2010, η Μπέλα Αχμαντούλινα άφησε την τελευταία της πνοή.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Γιώργος Δαλακούρας
Γιώργος Δαλακούρας
Γεννήθηκε στην Ξάνθη το 1998. Σήμερα, ζει στα Ιωάννινα, όπου φοιτά στο τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Ειδικεύεται σε ζητήματα αρχαίας ελληνικής ιστορίας, ενώ τον αφορούν και λαογραφικά θέματα. Γνωρίζει άριστα αγγλικά. Στον ελεύθερο χρόνο του, ασχολείται ερασιτεχνικά με τη συγγραφή μικροδιηγημάτων και ποιημάτων.