12.7 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήFe-MemoranceFe-Memorance: Μπέρθα Κάλογουει

Fe-Memorance: Μπέρθα Κάλογουει


Της Νικολίνας Σκόνδρα, 

Η Bertha Calloway ήταν ακτιβίστρια και ιστορικός της αφροαμερικάνικης κοινότητας στη Βόρεια Ομάχα της Νεμπράσκα. Γεννήθηκε στις 14 Ιουλίου του 1925 και έφυγε από τη ζωή στις 25 Νοεμβρίου του 2017. Ίδρυσετην Negro History Society και το Great Plains Black History Museum. Ακόμα, κέρδισε αρκετά βραβεία από διάφορους οργανισμούς για τον ακτιβισμό της στην κοινότητα και τη Νεμπράσκα. Όταν σπούδαζε, υπήρξε μέλος μιας πρωτοποριακής ομάδας για τα πολιτικά δικαιώματα της Ομάχα. Ακόμα, ήταν ενεργή στην Εθνική Ένωση για την Πρόοδο των Έγχρωμων Άνθρωπων (NAACP). Επιπρόσθετα, έγραψε και κάποια βιβλία, όπως το “A Pictorial Of The Black Cowboy” (1978) και το “Visions of Freedom on the Great Plains: An Illustrated History of African Americans in Nebraska” (1998).

Πιο αναλυτικά, το 1962 σε συνεργασία με τοπικούς υποστηρικτές, η Bertha δημιούργησε την Negro History Society. Άρχισε, λοιπόν, να συλλέγει αντικείμενα, ιστορίες και έγγραφα αφροαμερικάνικης ιστορίας και πολιτισμού. Το 1975, η Bertha και ο σύζυγός της αγόρασαν το κτίριο Webster Telephone Exchange Building, προκειμένου να ιδρύσουν το μουσείο Great Plains Black History. Στη συνέχεια, το 1978 αγόρασαν το στρατόπεδο Νίζονι στο Λίνκολν Χιλς του Κολοράντο, το οποίο αποτελούσε μια κοινότητα Αφροαμερικάνων, τα χρόνια που οι ρατσιστικοί διαχωρισμοί δεν επέτρέπε την είσοδό τους σε άλλες περιοχές. Το 1985, η Bertha και ο σύζυγός πούλησαν την έκταση του οικοπέδου, ενώ κάποιοι προσπαθούσαν να αναπτύξουν ξανά την κοινότητα.

Η Bertha έχει τιμηθεί με αρκετές διακρίσεις. Πιο συγκεκριμένα, το 1999 η κοινωνία της Νεμπράσκα την τίμησε με το βραβείο Addison E. Sheldon, για την «εξαιρετική συμβολή της στη διατήρηση και ερμηνεία της ιστορίας της Νεμπράσκα», εξαιτίας της μακροχρόνιας υπηρεσίας της στο NAACP και στο Great Plains Black Museum στην Ομάχα και των συνεισφορών στην κατανόηση του αφροαμερικάνικου πολιτισμού στη Νεμπράσκα. Τέλος, τον Νοέμβριο του 2016, ένα μέρος της Lake Street στο North Omaha μετονομάστηκε προς τιμήν της σε Bertha Calloway Street.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Νικολίνα Σκόνδρα
Νικολίνα Σκόνδρα
Γεννήθηκε στην Πάτρα και είναι προπτυχιακή φοιτήτρια στη σχολή Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, έχοντας λάβει ως κατεύθυνση την Πολιτική Ανάλυση. Έχει εργαστεί εθελοντικά στην ομάδα ΜΕΤΑ-δράση, η οποία δραστηριοποιείται στην παροχή ειδών πρώτης ανάγκης στους πρόσφυγες.