17.6 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήFe-MemoranceFe-Memorance: Ζερμέν Έμιλυ Κρεμπς

Fe-Memorance: Ζερμέν Έμιλυ Κρεμπς


Της Μαριτίνας Γκίνη, 

H Germaine Emilie Krebs έγινε γνωστή ως Madame Grès ή απλά Grès και ήταν Γαλλίδα σχεδιάστρια μόδας. Γεννήθηκε στις 30 Νοεμβρίου 1903 στο Παρίσι. Σπούδασε ζωγραφική και γλυπτική, ενώ θεωρείται διάδοχος της Madeleine Vionnet. Η Madame Grès έκοβε tα φορέματα κατευθείαν στο σώμα χωρίς τη βοήθεια του πατρόν και είναι διάσημη για τα κομψά ζέρσεϊ λοξό κόψιμο, φορέματα με λεπτή πτύχωση, όπου προσεγγίζει την ομορφιά των αρχαίων ελληνικών γλυπτών και των πτυχώσεών τους.

Πηγή εικόνας: Pinterest

Η καριέρα της ως σχεδιάστριας μόδας άρχισε το 1930 με τη μαθητεία της στον οίκο μόδας Premet και δύο χρόνια αργότερα το 1932 άνοιξε τον πρώτο οίκο μόδας της με την ονομασία Alex Couture. Το 1934 άρχισε να σχεδιάζει στο δικό της εργαστήριο στην 83 Faubourg St. Honoré με το όνομα Alix. Οι δημιουργίες της παρουσιάστηκαν στην Διεθνή Έκθεση του Παρισιού το 1939 και απέσπασαν το πρώτο βραβείο, όποτε και  υιοθέτησε το Grès. Το 1942, όταν το Παρίσι ήταν κάτω από γερμανική κατοχή άνοιξε τον οίκο μόδας της. Παρόλο που ήταν Εβραία οι Γερμανοί της επέτρεψαν να λειτουργεί τον οίκο της με την προϋπόθεση να δημιουργεί τουαλέτες για τις γυναίκες των Γερμανών αξιωματούχων, η ίδια αρνήθηκε και έτσι έκλεισαν τον οίκο ο οποίος ξανάνοιξε μετά τον πόλεμο. Επέμεινε στην δημιουργία ενδυμάτων υψηλής ραπτικής σε μια εποχή μαζικής παραγωγής. Οι τουαλέτες της φτιάχνονταν με εργασία 300 ωρών, οι πιέτες φτιάχνονταν με το χέρι και η κάθε μια είχε πλάτος ενός χιλιοστού. Συχνά επισκεπτόταν το Μουσείο Καλών Τεχνών από όπου και εμπνεόταν.

 Το πρώτο της άρωμα Perfume Cabochard παρουσιάστηκε το 1959. Με την υπογραφή της παρουσιάστηκαν σειρές με μαντίλια και γραβάτες, επίσης σχεδίαζε κοσμήματα για τον Cartier. Το 1982 πούλησε τα δικαιώματα για τα αρώματα στους Beecham και επένδυσε τα χρήματα στον οίκο μόδας της. Τελικά αναγκάστηκε να τον πουλήσει στον γάλλο επιχειρηματία Bernard Tapie το 1984. Τρία χρόνια αργότερα το 1987 ο οίκος χρεοκόπησε και όλα τα περιουσιακά του στοιχεία καταστράφηκαν. Μετά την πώληση του οίκου  η Grès με την κόρη της έφυγαν από το Παρίσι για να απομονωθούν.

 Πέθανε στις 24 Νοεμβρίου 1993 σε ένα οίκο ευγηρίας πάμφτωχη, αλλά ο θάνατός της ανακοινώθηκε το Δεκέμβριο του 1994.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Μαριτίνα Γκίνη
Μαριτίνα Γκίνη
Γεννήθηκε στα Μέγαρα το 1999. Είναι προπτυχιακή φοιτήτρια του τμήματος Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Λατρεύει τον εθελοντισμό, τα ταξίδια και τα βιβλία που μπορούν να την ταξιδέψουν σε μια άλλη εποχή.