17.6 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήFe-MemoranceFe-Memorance: Ανίτα Ουντέι

Fe-Memorance: Ανίτα Ουντέι


Του Γιώργου Δαλακούρα,

Η Ανίτα Μπελ Κότον, ή, όπως έμεινε γνωστή, Ανίτα Ουντέι, υπήρξε σημαντική Αμερικανίδα τραγουδίστρια της τζαζ, η οποία καθιερώθηκε μέσα από το δικό της προσωπικό στυλ.

Γεννήθηκε από γονείς Ιρλανδικής καταγωγής στο Κάνσας, στις 18 Οκτωβρίου 1919, και μεγάλωσε στο Σικάγο. Από μικρή ηλικία, είχε δείξει την έφεσή της για τον χορό και το τραγούδι. Ξεκίνησε από πολύ νωρίς να συμμετέχει σε διαγωνισμούς τραγουδιού, στους οποίους και διακρινόταν συχνά. Στο μεταξύ, για να διασφαλίσει τον βιοπορισμό της, εργάστηκε ως σερβιτόρα.

Πηγή εικόνας: NPR

Το 1936, ήρθε για πρώτη φορά σε επαφή με τη μουσική σε πιο επαγγελματικό επίπεδο. Γνώρισε τον ντράμερ Ντον Κάρτερ, με τον οποίο υπήρξαν παντρεμένοι από το 1937 ως το 1939. Τότε, ξεκίνησε να εργάζεται επαγγελματικά ως τραγουδίστρια σε μεγάλα νυχτερινά κλαμπ της εποχής. Η πρώτη της δισκογραφική επιτυχία ήρθε το 1941, με το κομμάτι “Let me off uptown”.

Κατά τη μεταπολεμική εποχή, επεχείρησε να εδραιωθεί ως μία δυναμική τζαζ καλλιτέχνιδα. Τεράστιες επιτυχίες ηχογραφούνται αυτήν την περίοδο, όπως τα “How high the moon”, “Malaguena” κ.α. Από το 1943 ως το 1952, υπήρξε νυμφευμένη με τον επιχειρηματία Καρλ Χοφ. Η δεκαετία του ΄60 ήταν ιδιαίτερα δύσκολη. Η Ουντέι αντιμετώπισε σοβαρά προβλήματα με τις εξαρτήσεις. Μάλιστα, παραλίγο να πεθάνει, το 1968, από υπερβολική δόσης ηρωίνης. Ωστόσο, σύντομα κατάφερε να απεξαρτητοποιηθεί και επανήλθε δριμύτερη στα μουσικά δρώμενα των Η.Π.Α. και όχι μόνο. Το 1970, επανήλθε μέσα από το Φεστιβάλ Τζαζ Μουσικής του Βερολίνου.

Το 1981, αποφάσισε να παρουσιάσει την αυτοβιογραφία, μία ζωή γεμάτη ανατροπές και ανεβοκατεβάσματα, μέσα από την παραγωγή High times, hard times. Στην καριέρα της συνολικά κυκλοφόρησε περισσότερους από είκοσι προσωπικούς δίσκους! Το 1989, ήρθε η κορυφαία καλλιτεχνική της στιγμή, όταν έλαβε μία υποψηφιότητα για βραβείο Grammy στην κατηγορία Καλύτερη Τζαζ Ερμηνεία, για το άλμπουμ “In a mellowtone”. Το 1997, έλαβε το βραβείο American Jazz Masters Award για τη συμβολή της στον χώρο της τζαζ μουσικής.

Η Ανίτα Ουντέι άφησε την τελευταία της πνοή, στις 23 Νοεμβρίου 2006, σε ηλικία ογδόντα επτά ετών. Αιτία του θανάτου της η καρδιακή προσβολή.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Γιώργος Δαλακούρας
Γιώργος Δαλακούρας
Γεννήθηκε στην Ξάνθη το 1998. Σήμερα, ζει στα Ιωάννινα, όπου φοιτά στο τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Ειδικεύεται σε ζητήματα αρχαίας ελληνικής ιστορίας, ενώ τον αφορούν και λαογραφικά θέματα. Γνωρίζει άριστα αγγλικά. Στον ελεύθερο χρόνο του, ασχολείται ερασιτεχνικά με τη συγγραφή μικροδιηγημάτων και ποιημάτων.