20.8 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

The Queen’s Gambit


Της Διαλεχτής Άνθη,

Πρόκειται για τη νέα μίνι σειρά του Netflix που έχει καθηλώσει τους θεατές της συγκεκριμένης πλατφόρμας προβολής ταινιών και σειρών σε Ελλάδα και εξωτερικό. Συγκεκριμένα, στη χώρα μας για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα βρίσκεται στην πρώτη θέση των προτιμήσεων του ελληνικού κοινού, ενώ φαίνεται ότι πρόκειται για μία σειρά που ήρθε για να παραμείνει στο top 10 για αρκετές εβδομάδες ακόμη.

«Το Γκαμπί της Βασίλισσας», όπως είναι ο ελληνικός τίτλος της σειράς, αποτελεί μεταφορά του ομώνυμου βιβλίου του γνωστού Αμερικάνου συγγραφέα, Γουόλτερ Τίβις, έργα του οποίου έχουν προβληθεί ξανά στην οθόνη (“The Hustler”, “The color of the money”, «Ο άνθρωπος που έπεσε στη γη»). Τη σκηνοθετική οπτική της σειράς ανέλαβε να συντονίσει ο Σκοτ Φρανκ, ενώ στον πρωταγωνιστικό ρόλο ξεχωρίζει η 24χρονη ηθοποιός, Άνια Τέιλορ-Τζόι, η οποία μάλιστα είχε επιλεγεί για τον ρόλο πρώτου καν γραφτεί το σενάριο της σειράς.

Ποια είναι αυτά τα στοιχεία που κέντρισαν το ενδιαφέρον των θεατών και ξεχώρισαν τη σειρά;

Λίγα λόγια για την πλοκή
Η πλοκή μεταφέρεται στις δεκαετίες του 50’ και του 60’ στην Αμερική, όπου η 9χρονη Elisabeth ή Beth, όπως την φωνάζουν, επιβιώνει από ένα θανατηφόρο τροχαίο που τερμάτισε τη ζωή της μητέρας της. Η μικρή μεταφέρεται σε ένα ορφανοτροφείο θηλέων στο Κεντάκι της Αμερικής με ιδιαίτερα αυστηρούς κανόνες παραμονής, που δεν διστάζει για την «ομαλότερη» λειτουργία του να περιλαμβάνει στην καθημερινή τροφοδοσία και τη χρήση παραισθησιογόνων χαπιών.

Η επιβαλλόμενη ομοιομορφία, οι δυσκολίες στην υιοθεσία και οι φυλετικές διακρίσεις θίγονται ομαλά στο πρώτο μέρος της σειράς. Η μικρή Beth ξαφνικά βρίσκει τη διέξοδο στην καθημερινότητά της μέσα από ένα «ανδρικό» χόμπι της περιόδου, το σκάκι. Ο επιστάτης γίνεται ο μέντοράς της, την εξασκεί και την ωθεί να λάβει μέρος στους πρώτους της αγώνες. Το σκάκι για την Beth γίνεται το μέσο έκφρασης των συναισθημάτων της, κυριεύοντας το μυαλό της και παροτρύνοντάς την να βελτιώνεται όλο και περισσότερο, με απώτερο στόχο να γίνει η καλύτερη, με όποια μακροχρόνια επίπτωση επιφέρει αυτή η ανάγκη.

Λίγα χρόνια αργότερα, έρχεται η υιοθεσία από ένα ζευγάρι και φαινομενικά τα προβλήματα του ορφανοτροφείου δείχνουν να έχουν τελειώσει. Η θετή της μητέρα, που παλεύει και εκείνη με τις δικές της εξαρτήσεις και απώλειες, μιας και ο γάμος της διαλύεται σύντομα μετά την υιοθεσία, θα καταλάβει από νωρίς την αγάπη της Beth για το σκάκι. Στην αρχή δεν την καταλαβαίνει, έπειτα όμως την στηρίζει, την βοηθά και την συνοδεύει στους αγώνες που λαμβάνει μέρος. Ταυτόχρονα, την μυεί και στον χώρο της μόδας και η Beth, μεγαλώνοντας, έλκεται όλο και περισσότερο και μετατρέπεται σε μια κομψή γυναίκα, πράγμα που έρχεται σε αρμονία με τη δυναμική του χαρακτήρα της.

Οι αγώνες και οι νίκες διαδέχονται η μία την άλλη, καταξιώνοντας την Beth σε έναν ανδροκρατούμενο χώρο. Το ερώτημα είναι αν θα καταφέρει η Beth να επιβληθεί στις εξαρτήσεις της. Αν θα καταφέρει να ανταποκριθεί με τις ικανότητες και την οξυδέρκειά της απαλλαγμένη από τη χρήση των «μαγικών πράσινων χαπιών» και του αλκοόλ.

Ήξερες ότι
• Αυτό που ίσως κανείς θεατής της σειράς δεν θα μπορούσε να διανοηθεί είναι ότι η πρωταγωνίστρια δεν είχε ιδέα από σκάκι.
• Κάθε κίνηση την μάθαινε, λίγο πριν γυριστεί, ώστε να την έχει ξεκάθαρα στο μυαλό της και να μπορεί να την δείξει στον φακό με μεγαλύτερη φυσικότητα.
• Το κόκκινο χρώμα στα μαλλιά ήταν προσωπική επιλογή της ηθοποιού, σε συμφωνία φυσικά με τον σκηνοθέτη και τον σεναριογράφο, όσο και η επιλογή του καρέ στο σχήμα της κάθε περούκας ώστε να τονίζεται η εκφραστικότητα των ματιών της και να συνάδει με τις στιλιστικές τάσεις της περιόδου, που αντικατοπτρίζονται χωρίς αμφιβολία στις ενδυματολογικές επιλογές της Beth.

Η σειρά, που ολοκληρώνεται σε 7 επεισόδια της 1 ώρας περίπου, θα παραμείνει στη μία σεζόν, καθώς δεν υπάρχει προοπτική για δεύτερη. Μια περίοδο, όπως αυτή που ζούμε, κατά την τρίτη δεκαετία, που οι τάσεις και τα trends κυμαίνονται και αλλάζουν διαρκώς, το “The Queen’s Gambit” κατακτά τους θεατές, μεταδίδοντας μηνύματα για σύγχρονα πλέον ζητήματα εμφανιζόμενα σε μία παλαιότερη περίοδο, χωρίς όμως να αποσπούν από τη βασική πλοκή της σειράς. Το σκάκι, ένα παιχνίδι με καταβολές στην αρχαία Ελλάδα και ισχυρή παράδοση στη Ρωσία της δεκαετίας του 60’, όπως προβάλλεται και από τη σειρά, γίνεται το μέσο κυριαρχίας της πρωταγωνίστριας σε μια συγκρατημένη κοινωνία στην Αμερική.


Δείτε περισσότερα εδώ.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Διαλεχτή Άνθη
Διαλεχτή Άνθη
Είναι πτυχιούχος του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με κατεύθυνση την Αρχαιολογία. Γεννήθηκε, ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη και έλκει την καταγωγή της από την Κέρκυρα. Γνωρίζει αγγλικά και ιταλικά ενώ ασχολείται με την φωτογραφία, τα ψηφιακά μέσα και τον εθελοντισμό. Φιλοδοξεί να ασχοληθεί με την Μουσειολογία και τη διαχείριση πολιτισμού.