21.3 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024
ΑρχικήFe-MemoranceFe-Memorance: Γκαλίνα Σταροβοΐτοβα

Fe-Memorance: Γκαλίνα Σταροβοΐτοβα


Του Γιώργου Δαλακούρα,

Η Γκαλίνα Βασίλεβνα Σταροβοΐτοβα υπήρξε Ρωσίδα εθνογράφος και πολιτικός, η οποία πάλεψε για τη μετατροπή της Σοβιετικής Ένωσης σε Δημοκρατία. Ο θάνατός της, ακόμη και σήμερα, περιβάλλεται από έναν μανδύα μυστηρίου.

Γεννήθηκε στις 17 Μαΐου 1946. Καταγόταν από μία μικρή πόλη καταμεσής των Ουραλίων Ορέων. Ο πατέρας της καταγόταν από τη Λευκορωσία και η μητέρα της από τη Ρωσία. Οι γονείς φρόντισαν να ολοκληρώσει τη βασική εκπαίδευση και συνέχισε τις σπουδές της σε ακαδημαϊκό επίπεδο. Το 1966, αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο του Λένινγκραντ (σημερινή Αγία Πετρούπολη) με πτυχίο στρατιωτικού μηχανικού. Στη συνέχεια, ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό της επάνω στον κλάδο της κοινωνικής ψυχολογίας και από εκεί και πέρα στρέφεται προς νέα πεδία αναζήτησης. Στο μεταξύ, άσκησε για αρκετά χρόνια το επάγγελμα του ψυχολόγου σε ένα εργοστάσιο και δίδαξε ψυχολογία.

Πηγή εικόνας: en.wikipedia.org

Το 1973, ξεκινά το διδακτορικό της επάνω στον τομέα της εθνογραφίας, ένα αντικείμενο το οποίο παρουσίαζε ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην πολυπολιτισμική Σοβιετική Ένωση (και η ίδια, άλλωστε, προερχόταν από σύνθετο υπόβαθρο). Η έρευνά της εστίασε στην πληθυσμιακή ομάδα των Τατάρων, ένα τουρκομογγολικό φύλο, που μιλά μία τουρκογενή γλώσσα και κατά βάση ασπάζεται το Ισλάμ.

Η πρώτη της επαφή με τα πολιτικά δρώμενα έλαβε χώρα πολύ νωρίς, το 1968. Η Σταροβοΐτοβα τάχθηκε κατά της Σοβιετικής εισβολής στην Τσεχοσλοβακία μαζί με άλλους Σοβιετικούς. Ωστόσο, το αυταρχικό σύστημα τήν έθεσε υπό επιτήρηση.

Δυναμικά ενεπλάκη στην πολιτική μόλις το 1988. Η Σταροβοΐτοβα έλαβε θέση αναφορικά με το ζήτημα του καθεστώτος στο Ναγκόρνο-Καραμπάκ, την αμφισβητούμενη μέχρι και σήμερα περιοχή μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν. Η ίδια, υποστηρίζοντας την αυτοδιάθεση των λαών, τάχθηκε υπέρ της ένταξης της περιοχής στην αρμενική σφαίρα επιρροής. Έναν χρόνο αργότερα, το 1989, εκλέγεται στο Σοβιετικό Κοινοβούλιο ως εκπρόσωπος της Αρμενίας.

Η Σταροβοΐτοβα άνηκε καθαρά στο δημοκρατικό στρατόπεδο. Στο μεταξύ, υπήρξε από τα ιδρυτικά μέλη μίας σειράς διεθνών ημερίδων, με την ονομασία «Η KGB χθες, σήμερα, αύριο». Το 1995, επανεξελέγη με το κόμμα Δημοκρατική Ρωσία-Ελεύθερη Εργατική Ένωση. Συνάμα, υπερασπίστηκε όσο το δυνατό περισσότερο τις μειονότητες της Ρωσικής Ομοσπονδίας σε κάθε επίπεδο.

Η Γκαλίνα Σταροβοΐτοβα δολοφονήθηκε με πυροβολισμό στην εξώπορτα του διαμερίσματός της, στις 20 Νοεμβρίου 1998. Πολιτικές σκευωρίες φαίνεται πως κρύβονται πίσω από τη δολοφονία της.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Γιώργος Δαλακούρας
Γιώργος Δαλακούρας
Γεννήθηκε στην Ξάνθη το 1998. Σήμερα, ζει στα Ιωάννινα, όπου φοιτά στο τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Ειδικεύεται σε ζητήματα αρχαίας ελληνικής ιστορίας, ενώ τον αφορούν και λαογραφικά θέματα. Γνωρίζει άριστα αγγλικά. Στον ελεύθερο χρόνο του, ασχολείται ερασιτεχνικά με τη συγγραφή μικροδιηγημάτων και ποιημάτων.