7.2 C
Athens
Τετάρτη, 3 Μαρτίου, 2021
Αρχική Financial Report Το εμβόλιο βρέθηκε, η ελπίδα επέστρεψε και η κανονικότητα αχνοφαίνεται!

Το εμβόλιο βρέθηκε, η ελπίδα επέστρεψε και η κανονικότητα αχνοφαίνεται!


Του Βασίλη Λιόση,

Η είδηση της αποτελεσματικότητας του εμβολίου της Pfizer ήταν το ιδανικό ξεκίνημα για την εβδομάδα. Η συνεδρίαση της Δευτέρας, μετατράπηκε σε ράλι ανόδου. Ο Γενικός Δείκτης, κατάφερε να σπάσει το όριο των 650 μονάδων και ανέβηκε επίπεδο. Το παγκόσμιο θετικό κλίμα, δεν θα μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστη μια περιφερειακή αγορά, σαν την ελληνική. Η είδηση για το εμβόλιο, έδωσε ελπίδα στις αγορές και τους επενδυτές και αυτή μετατράπηκε σε άνοδο των περισσότερων τίτλων. Παράλληλα, μια ακόμα είδηση, αυτή της αναβάθμισης της ελληνικής οικονομίας από τον «σκληρό» οίκο αξιολόγησης Moody’s, έφερε επιπλέον χαμόγελα, στις τάξεις του Ελληνικού Χρηματιστηρίου. Επίσης, την Δευτέρα, τα ελληνικά ομόλογα, κατέγραψαν ιστορικά χαμηλά, ακόμα ένα θετικό μήνυμα για την αγορά, η οποία φαίνεται να επικροτεί και να στηρίζει το σχέδιο δράσης της Ελληνικής Κυβέρνησης για την διάσωση της οικονομίας.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 11,46% στις 655,50 μονάδες, ενώ κινήθηκε μεταξύ 592,97 (+0,83%) και 657,88 μονάδων (+11,87%), με τον τζίρο να ανέρχεται στα €120,1 εκατ. ευρώ και τον τραπεζικό δείκτη να κλείνει με «άλμα» 26,99% στις 309,53 μονάδες.

Στο ταμπλό, Aegean (+29,89%), Εθνική (+29,18%), Alpha Bank (+28,96%) και Eurobank (+26,17%) ήταν οι τέσσερις μετοχές που άγγιξαν το limit up σήμερα στην αγορά, με την Πειραιώς και την Coca Cola να ακολουθούν με +18,93% και +18,30% αντίστοιχα. Κέρδη 16,64% σημείωσε ο Φουρλής, τα Ελληνικά Πετρέλαια ενισχύθηκαν κατά 15,18%, με τη Motor Oil και την ΕΧΑΕ να κλείνουν στο +13,81% και +13,73% αντίστοιχα. Jumbo και Λάμδα σημείωσαν κέρδη 12,36% και 12,08%, ο ΟΠΑΠ έκλεισε στο +10,07%, ο Titan στο +9,31%, η ΔΕΗ στο +8,50% και η Βιοχάλκο στο +7,47%. Κέρδη που έφτασαν στο 6,68% σημείωσε ο Ελλάκτωρ και στο 6,53% ο Σαράντης, με τις ΓΕΚ Τέρνα, ΟΤΕ, Τέρνα Ενεργειακή, ΑΔΜΗΕ και ΟΛΠ να κλείνουν με άνοδο που ξεπέρασε το 5%. Ο Μυτιληναίος περιορίστηκε στο +3,79% και η ΕΥΔΑΠ στο +1,20%.

Έπειτα από μία έντονα ανοδική ημέρα όπως η Δευτέρα, συνήθως ακολουθεί μια διόρθωση. Έτσι και η Τρίτη ήταν ημέρα ήπιας διόρθωσης για το Ελληνικό Χρηματιστήριο, το οποίο απέτυχε να απορροφήσει πλήρως τις μεγάλες πιέσεις που δέχθηκε. Βασική αιτία των πιέσεων, ήταν η μάχη των profit takers και των late biders, αποτέλεσμα της μεγάλης χθεσινής ανόδου. Βασικά χαρακτηριστικά της ημέρας, ήταν η έντονη μεταβλητότητα των τίτλων εντός της συνεδρίασης αλλά και ο υψηλός τζίρος που σημειώθηκε, γεγονός που αποτελεί ακόμα ένα θετικό σημάδι για την ανάκαμψη του ΧΑ.

Γενικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,57% στις 651,77 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 647,92 (-1,16%) και 663,43 μονάδων (+1,21%) και ο τζίρος έφτασε στα €93,8 εκατ. ευρώ. Ακόμα, ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,80% στις 303,96 μονάδες.

Στο ταμπλό, το -8,81% της Πειραιώς άσκησε σημαντικές πιέσεις στον γενικό δείκτη, όπως και το -3,55% του Ελλάκτωρ και το -3,24% της Εθνικής. Απώλειες της τάξεως του 2,67% σημείωσε ο Φουρλής, ενώ άνω του 1% ήταν η πτώση σε ΑΔΜΗΕ, Τέρνα Ενεργειακή, Ελληνικά Πετρέλαια, Σαράντης, Μυτιληναίος, ΟΤΕ, Eurobank, ΟΛΠ, Λάμδα και Titan. Οριακές απώλειες 0,07% στην Jumbo. Αντίθετα, ισχυρά στηρίγματα παρείχαν η Aegean με το +7,38% που κατέγραψε, καθώς και ο ΟΠΑΠ με τη Βιοχάλκο με το +5,66% και το +5,17% που σημείωσαν αντίστοιχα. Κέρδη 1,12% για την Alpha Bank και 1,04% για τη Motor Oil, με τις Coca Cola, ΕΥΔΑΠ, ΔΕΗ και ΓΕΚ Τέρνα να κλείνουν με μικρά κέρδη. Χωρίς μεταβολή η ΕΧΑΕ.

Σε τροχιά κερδών επανήλθε και πάλι την Τετάρτη το Χρηματιστήριο Αθηνών, κλείνοντας με άνοδο περίπου 1%. Οι αγοραστές τελικά άντεξαν των πιέσεων που δέχθηκαν αρκετοί δεικτοβαρείς τίτλοι του Χρηματιστηρίου. Φυσικά, μέσα σε όλο το θετικό κλίμα, το θέμα της παράτασης του lockdown, δημιουργεί νέες ανησυχίες στις τάξεις της Ελληνικής Αγοράς καθώς αυτή η εξέλιξη θα εξασθενίσει ακόμα περισσότερο την οικονομική δραστηριότητα της χώρας, ενώ σε περίπτωση που το lockdown αγγίξει την Χριστουγεννιάτικη περίοδο, τότε προβλέπεται πρωτοφανής ύφεση της ελληνικής οικονομίας καθώς αποτελεί περίοδο αυξημένης κίνησης της αγοράς.

Συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,02% στις 658,42 μονάδες, ενώ κινήθηκε μεταξύ 650,43 (-0,21%) και 662,09 μονάδων (+1,58%). Ο τζίρος άγγιξε τα €69 εκατ. ευρώ, ενώ, ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 3,31% στις 314,02 μονάδες.

Στο ταμπλό των μετοχών, η Aegean συνέχισε την εντυπωσιακή της πορεία, καταγράφοντας άλμα 9,16% σήμερα, με τη Motor Oil να κλείνει στο +7,61%, την Εθνική στο +6,09%, τη Βιοχάλκο στο +5,53%, τα Ελληνικά Πετρέλαια στο +4,37% και την Alpha Bank στο +3,76%. Άνω του 2% ήταν η άνοδος σε ΕΥΔΑΠ, Φουρλή, Coca Cola, Eurobank και ΓΕΚ Τέρνα και ανω του 1% σε ΔΕΗ, Titan και ΟΠΑΠ. Μικρά κέρδη για ΑΔΜΗΕ και Jumbo. Στην αντίθετη πλευρά, το -4,26% του ΟΤΕ άσκησε πιέσεις στον γενικό δείκτη, όπως και το -2,07% της ΕΧΑΕ. Άνω του 1% ήταν η πτώση σε Μυτιληναίο, Πειραιώς, Τέρνα Ενεργειακή και Σαράντης, ενώ ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Ελλάκτωρ και Λάμδα. Ο ΟΛΠ έκλεισε χωρίς μεταβολή.

Εναλλαγή κατάστασης για το ελληνικό Χρηματιστήριο την Πέμπτη καθώς σημείωσε απώλειες. Για ακόμα μια ημέρα, οι δεικτοβαρείς τίτλοι δέχθηκαν πιέσεις οι οποίες προκλήθηκαν από την επικράτηση των πωλητών έναντι των αγοραστών. Χαρακτηριστικό της συνεδρίασης της Πέμπτης είναι η επιβράδυνση της πορείας του τζίρου. Ενώ, στα αρνητικά της ημέρας, προστίθεται το γεγονός ότι ο τραπεζικός κλάδος συνεχίζει να προβληματίζει με τα μηνύματα που περνάει προς τα έξω. Καθώς, επίσης, θα πρέπει να τονίσουμε πως το κλίμα παραμένει εύθραυστο λόγω της πανδημίας και των αποφάσεων της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της.

Αναλυτικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,21% στις 657,01 μονάδες, ενώ κινήθηκε μεταξύ 653,07 (-0,81%) και 665,82 μονάδων (+1,12%). Ο τζίρος, τελικά, ανήλθε στα €67 εκατ. ευρώ και ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,13% στις 314,43 μονάδες.

Στο ταμπλό, το -3,95% της Aegean «βάρυνε» τον γενικό δείκτη, όπως και το -2,54% του Πειραιώς και το -2,43% του ΟΤΕ. Άνω του 1% ήταν η πτώση σε Σαράντη, ΟΛΠ, Jumbo και Φουρλή, ενώ ήπια πτωτικά έκλεισαν οι ΓΕΚ Τέρνα, ΟΠΑΠ, ΑΔΜΗΕ, Λάμδα, Alpha Bank, Βιοχάλκο και Eurobank. Αντιθέτως, Εθνική, Titan και Ελλάκτωρ προσέφεραν σημαντικές στηρίξεις με τα άνω του 2% κέρδη που σημείωσαν, όπως και τα Ελληνικά Πετρέλαια και η Motor Oil με το +1% που κατέγραψαν. Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Coca Cola, Μυτιληναίος, ΕΥΔΑΠ, ΕΧΑΕ και Τέρνα Ενεργειακή, με τη ΔΕΗ να κλείνει αμετάβλητη.

Το κλείσιμο της εβδομάδας, την Παρασκευή, βρήκε το Γενικό Δείκτη να σημειώνει ήπιες απώλειες, με χαρακτηριστικό την εξασθενημένη συναλλακτική δραστηριότητα της αγοράς. Παρόλα αυτά, ΒΙΟΧΑΛΚΟ και ΤΙΤΑΝ βοήθησαν το ΧΑ να κρατήσει το επίπεδο των 650 μονάδων και των αριθμών της εβδομάδας σε υψηλό επίπεδο. Το εμβόλιο, άλλωστε, είναι ο βασικός λόγος ανόδου του Χρηματιστηρίου -σε όλο τον κόσμο- αφού αναπτέρωσε το ηθικό των αγορών και έδωσε ορατότητα στην επιστροφή της κανονικότητας. Από την άλλην, το ξεκάθαρο εκλογικό αποτέλεσμα στις Αμερικάνικες Εκλογές που όρισε τον νέο πλανητάρχη και έδωσε τέλος στην αβεβαιότητα της ακυβερνησίας αλλά και η απρόσμενη αναβάθμιση της Ελληνικής οικονομίας -μέσα στην εβδομάδα- έδωσαν τεράστια ώθηση την Ελληνική Οικονομία. Σημειώνεται, πως την εβδομάδα αυτή, καταγράφθηκε η μεγαλύτερη άνοδος του ΧΑ, σε ημερήσια βάση, από το 1999! Είναι ξεκάθαρο, λοιπόν, πως η ψυχολογία της αγοράς φαίνεται να αλλάζει προς το θετικό και αυτό μόνο θετικά αποτελέσματα μπορεί να φέρει.

Συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,20% στις 655,68 μονάδες, ενώ κινήθηκε μεταξύ 653,04 (-0,60%) και 660,01 μονάδων (+0,46%), με τον τζίρο να διαμορφώνεται στα €45,2 εκατ. ευρώ. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,68% στις 309,15 μονάδες.

Στο ταμπλό των μετοχών, Jumbo και Motor Oil έκλεισαν με απώλειες 4,15% έκαστην, με την Πειραιώς να ακολουθεί με το δικό τους -3,37%. Άνω του 2% ήταν η πτώση σε Εθνική, Ελληνικά Πετρέλαια και Alpha Bank, η Τέρνα Ενεργειακή έχασε 1,20%, ενώ ήπια πτωτικά έκλεισαν οι ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ, Λάμδα, ΓΕΚ Τέρνα, Ελλάκτωρ, ΟΠΑΠ και Coca Cola. Αντίθετα, το +10,53% της Βιοχάλκο ξεχώρισε στην αγορά και πρόσφερε και στηρίξεις, με τον Titan να κερδίζει 3,42% και την Aegean να ενισχύεται κατά 2,83%. Κέρδη άνω του 1% σημείωσαν οι Σαράντης και ΟΛΠ, ενώ ήπια ανοδικά έκλεισαν οι ΟΤΕ, Μυτιληναίος, ΕΧΑΕ, Φουρλής, Eurobank και ΕΥΔΑΠ.

Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με άνοδο 11,49%, ο FTSE 25 ενισχύθηκε κατά 12,42%, ενώ ο τραπεζικός κλάδος έκλεισε με άνοδο 26,83%.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Νέα πνοή στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με την επανένταξη των Ηνωμένων Πολιτειών (?)

Του Ανδρέα-Άγγελου Σκόνδρα, Η κυβέρνηση του Joe Biden το τελευταίο χρονικό διάστημα προσπαθεί να επανεξετάσει όλες τις βιαστικές και άσκοπες ενέργειες του προκατόχου της. Οι...

Η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας

Της Παρής Στεφανή, Η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας είναι η ανώτατη εκκλησιαστική αρχή της Εκκλησίας της Ελλάδος, και συγκεκριμένα από το έτος 1923. Πρόεδρός της...

凌遲: Death by a thousand cuts

By Theofanis Fousekis, Throughout the history of our world, there have been many examples where people fought against the ruling class or the opposite. One...

Η έκρηξη της επανάστασης στη Μάνη και οι πρώτες κινήσεις των Μανιατών

Του Γιώργου Δαλακούρα, Η Μάνη, μία από τις σπουδαιότερες και μαχητικότερες περιοχές της Πελοποννήσου, υπήρξε κοιτίδα εξέγερσης και ξεσηκωμού των Ελλήνων. Ο επαναστατικός αναβρασμός της...
Βασίλης Λιόσης
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1997, όπου και διαμένει μέχρι σήμερα. Είναι τελειόφοιτος του τμήματος Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής του Πανεπιστήμιο Πειραιά. Του αρέσει να ενημερώνεται για τις οικονομικές εξελίξεις ανά τον κόσμο. Λατρεύει τα ταξίδια και τον αθλητισμό.