19.8 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήFe-MemoranceFe-Memorance: Βεατρίκη Α' της Βουργουνδίας

Fe-Memorance: Βεατρίκη Α’ της Βουργουνδίας


Της Μαριτίνας Γκίνη, 

Η Βεατρίκη Α’ της Βουργουνδίας ήταν αυτοκράτειρα της Αγίας Ρωμαϊκής Δημοκρατίας. Γεννήθηκε το 1143 και ήταν μοναδικό παιδί και διάδοχος του Ρέτζιναλντ Γ’ της Βουργουνδίας και της Αγκάθας της Λωρραίνης. Η Βεατρίκη της Βουργουνδίας έγινε μία από τις πιο περιζήτητες νύφες στη Γαλλία και ο αυτοκράτορας Φρειδερίκος Βαρβαρόσσα θέλησε να την παντρευτεί, καθώς η κομητεία της Βουργουνδίας ήταν σημείο στρατηγικής σημασίας για τις εκστρατείες  απέναντι στο Μιλάνο. Ο γάμος τους τελέστηκε στο Βύρτσμπουργκ στις 9 Ιουνίου του 1156, όταν η Βεατρίκη ήταν 13 ετών.

Μετά τον γάμο τους, ο Φρειδερίκος Βαρβαρόσσα έγινε κόμης στη Βουργουνδία χάρη στα δικαιώματα της συζύγου του. Η Βεατρίκη εξέδιδε τα διατάγματα της κομητείας μέχρι το 1166 και στη συνέχεια μαζί με τον σύζυγό της. Ο ρόλος της στη διακυβέρνηση της Βουργουνδίας είναι άγνωστος, το βέβαιο είναι ότι προτίμησε να ορίσει διάδοχο τον μικρότερο γιο της Κορράδο. Οι σχέσεις ανάμεσα στη Βεατρίκη και τον σύζυγό της, Φρειδερίκο περιγράφονται ως ευτυχείς, άλλωστε εκείνη έτρεφε μεγάλη αγάπη στον Φρειδερίκο και ο ίδιος της είχε απεριόριστη εμπιστοσύνη. Οι επεμβάσεις της στην πολιτική, ωστόσο, ήταν σπάνιες αν και συνόδευε τον σύζυγό της σε όλα τα ταξίδια και τις εκστρατείες του, ενώ διαδραμάτισε καίριο ρόλο τον Ιούλιο του 1159 στην πολιορκία της Κρέμας.

Ο Φρειδερίκος Βαρβαρόσσα στέφθηκε βασιλιάς της Βουργουνδίας στην Προβηγκία στις 30 Ιουλίου 1178, ενώ η Βεατρίκη στέφθηκε στη Βιέννη έναν μήνα αργότερα. Ο λόγος που προτίμησε τη Βιέννη ήταν άγνωστος, μετά την Ειρήνη της Βενετίας δεν μπορούσε να χρησιμοποιήσει τον τίτλο της αυτοκράτειρας και ήθελε να κάνει μία νέα αρχή ως Κόμισσα του Παλατινάτου της Βουργουνδίας. Μετά τη στέψη της, ασχολήθηκε αποκλειστικά με τη διακυβέρνηση της Βουργουνδίας και σταμάτησε να ακολουθεί τον σύζυγό τις στις εκστρατείες του. Η Βεατρίκη παρέμεινε στη Βουργουνδία και επισκέφτηκε στη συνέχεια την Γερμανία μόνο τρεις φορές. Τα διατάγματα στη Βουργουνδία τα εξέδωσε όλα στο όνομά της, από το 1181 μέχρι τον θάνατό της καταγράφονται εννιά διατάγματα που αφορούσαν τις υποθέσεις της Βουργουνδίας.

Η Βεατρίκη αρρώστησε και πέθανε αιφνίδια σε ηλικία 40 ετών στις 15 Νοεμβρίου 1184, ενώ ετάφη στον καθεδρικό ναό του Σπάιερ.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Μαριτίνα Γκίνη
Μαριτίνα Γκίνη
Γεννήθηκε στα Μέγαρα το 1999. Είναι προπτυχιακή φοιτήτρια του τμήματος Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Λατρεύει τον εθελοντισμό, τα ταξίδια και τα βιβλία που μπορούν να την ταξιδέψουν σε μια άλλη εποχή.