17.7 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΙστορίαFe-MemoranceFe-Memorance: Σάντσια της Προβηγκίας

Fe-Memorance: Σάντσια της Προβηγκίας


Της Μαριτίνας Γκίνη, 

Η Σάντσια της Προβηγκίας ήταν η τρίτη κόρη του Ραϊμόνδου-Βερεγγάριου, Δ΄κόμη της Προβηγκίας και της Βεατρίκης της Σαβοΐας. Γεννήθηκε το 1225 στο Αιξ-αν-Προβάνς και είχε άλλες τρεις αδελφές, τη Βεατρίκη της Προβηγκίας, τη Μαργαρίτα της Προβηγκίας και την Ελεονόρα της Προβηγκίας. Η Ελεονόρα έγινε ο δίαυλος για να γνωρίσει η Σάντσια τον σύζυγό της, Ριχάρδο της Κορνουάλλης.
Ο γάμος τους έγινε στο αβαείο του Ουέστμινστερ στις 23 Νοεμβρίου 1242. Ο Ριχάρδος ήταν ο πιο ευκατάστατος άνδρας της εποχής του. Στον γάμο της, τη συνόδευσε ο θείος της Φίλιππος Α΄ της Σαβοΐας και η μητέρα της Βεατρίκη, ενώ τον πατέρα της τον συνέλαβαν για χρέη, τα οποία αποπλήρωσε η μητέρα της με δάνειο 4.000 λιρών από τον Ερρίκο Γ΄ της Αγγλίας, σύζυγο της κόρης της, Ελεονόρας. Στο κόστος του γάμου συνέβαλαν σημαντικά οι Εβραίοι της χώρας. Με τον γάμο της Σάντσιας, δημιουργήθηκαν ισχυρά δεσμά συμμαχίας ανάμεσα στην Αγγλία και τη Γαλλία, η οποία επικυρώθηκε με τη Συνθήκη των Παρισίων, στην οποία ήταν παρούσα και η ίδια η Σάντσια.
Το 1256, ο Ριχάρδος εξελέγη βασιλιάς της Γερμανίας από πλειοψηφία 7 πριγκίπων. Οι απεσταλμένοι έφεραν τα ευχάριστα νέα τον Ιανουάριο του 1257 στην αίθουσα, όπου ο Ριχάρδος και η σύζυγός του, Σάντσια γευμάτιζαν. Με τον πρώτο να ξεσπά με δάκρυα χαράς, λέγοντας ότι δεν είναι φιλόδοξος για τον εαυτό του και το μόνο που επιζητά είναι να κυβερνήσει με δικαιοσύνη και να φέρει την ειρήνη στα Γερμανικά κράτη. Στέφθηκαν «Βασιλείς των Ρωμαίων» στις 27 Μαΐου 1257 στον Καθεδρικό ναό του Άαχεν στην Γερμανία.
Για 15 μήνες ταξίδευαν σε όλες της περιοχές στη Γερμανία και επέστρεψαν στην Αγγλία, όταν επιδεινώθηκε η πολιτική κατάσταση. Το φθινόπωρο του 1260, η Σάντσια αρρώστησε και ένα χρόνο αργότερα, στις 9 Νοεμβρίου 1261 απεβίωσε στο κάστρο του Μπέρκχαμστεντ και τάφηκε στο αβαείο του Χάιλες.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Μαριτίνα Γκίνη
Μαριτίνα Γκίνη
Γεννήθηκε στα Μέγαρα το 1999. Είναι προπτυχιακή φοιτήτρια του τμήματος Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Λατρεύει τον εθελοντισμό, τα ταξίδια και τα βιβλία που μπορούν να την ταξιδέψουν σε μια άλλη εποχή.