24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήFinancial ReportΆνοδος υπό το πρίσμα των αμερικανικών εκλογών και του νέου εθνικού lockdown

Άνοδος υπό το πρίσμα των αμερικανικών εκλογών και του νέου εθνικού lockdown


Του Βασίλη Λιόση,

Η Δευτέρα ξεκίνησε θετικά για το Ελληνικό Χρηματιστήριο που αντιστάθηκε αποτελεσματικά στις πωλήσεις, οι οποίες αναμένονταν από τους αναλυτές. Βασικά χαρακτηριστικά της ημέρας ήταν η εξάπλωση της πανδημίας, η αβεβαιότητα ελέω των αμερικανικών προεδρικών εκλογών, καθώς και η διακύμανση πολλών τίτλων. Η πορεία της πανδημίας προβλημάτισε ξανά την αγορά, καθώς τα νέα και από το εσωτερικό και το εξωτερικό δεν είναι καλά και ενώ ήδη συζητιέται το ενδεχόμενο του lockdown, το οποίο είναι και το απευκταίο σενάριο. Η Τρίτη ήταν η ημέρα εκλογών για την Αμερική παρόλα αυτά λόγω του υψηλού ποσοστού επιστολικών ψήφων, το αποτέλεσμα αναμένεται να καθυστερήσει, αφήνοντας στον αέρα και την οικονομία.

Αναλυτικότερα, ο Γενικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,59% στις 572,88 μονάδες, ενώ κινήθηκε μεταξύ 567,14 (-0,41%) και 581,26 μονάδων (+2,06%), με τον τζίρο να διαμορφώνεται στα €45,9 εκατ. ευρώ. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,48% στις 234,97 μονάδες.

Στο ταμπλό, τα άνω του 2% κέρδη σε Ελλάκτωρ, Jumbo, ΔΕΗ και ΟΤΕ κατάφεραν να κρατήσουν θετική την αγορά, όπως και η άνω του 1% άνοδος σε Titan, Eurobank, ΓΕΚ Τέρνα, ΟΠΑΠ, Σαράντης και ΟΛΠ. Μικρά τα κέρδη και σε Coca Cola και Εθνική. Χωρίς μεταβολή έκλεισαν οι ΑΔΜΗΕ, ΕΥΔΑΠ, Ελληνικά Πετρέλαια και Λάμδα. Αντιθέτως, η Πειραιώς έχασε 5,31%, με την Aegean να ακολουθεί με -3,41%. Οι απώλειες σε Alpha Bank και Φουρλή διαμορφώθηκαν στο -1,85% και -1,21% αντίστοιχα, με τις ΕΧΑΕ, Βιοχάλκο, Τέρνα Ενεργειακή, Μυτιληναίο και Motor Oil να ακολουθούν με μικρές απώλειες.

Η συνεδρίαση της Τρίτης, ήταν τελικά η συνεδρίαση της τελικής αντίδρασης για το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς πέτυχε την ισχυρή ανάκαμψη που αναζητούσε το τελευταίο διάστημα, με την αρωγή του διεθνούς θετικού κλίματος. Η τριήμερη άνοδος για το Χρηματιστήριο, σηματοδοτεί μια νέα αρχή, με θετικό κλίμα για την αγορά, αλλά ταυτόχρονα να παραμένει εύθραυστο λόγω της πρωτόγνωρης κατάστασης που βιώνουμε, σχετικά με την πανδημία. Ακόμα, για το ΧΑ επισημαίνεται η ανάγκη άμεσης αντίδρασης για την αποφυγή δυσμενών εξελίξεων ενόψει της αναπροσαρμογής των δεικτών του MSCI.

Συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 2,02% στις 584,48 μονάδες, ενώ κινήθηκε μεταξύ 577,16 (+0,75%) και 585,52 μονάδων (+2,21%), ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα €43 εκατ. ευρώ. Ακόμα, ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 4,82% στις 246,30 μονάδες.

Στο ταμπλό των μετοχών, η Jumbo με το +9,68% ξεχώρισε σήμερα, με την Εθνική να ακολουθεί με +6,43% και τη Eurobank με +5,24%. Τα κέρδη σε Πειραιώς, ΟΠΑΠ και Τέρνα Ενεργειακή ξεπέρασαν το 4%, ενώ η Alpha Bank ενισχύθηκε κατά 3,06% και ο ΑΔΜΗΕ κατά 2,59%. Άνω του 1% ήταν τα κέρδη σε Titan, Βιοχάλκο, ΕΥΔΑΠ, ΟΤΕ και ΔΕΗ, ενώ ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Coca Cola, ΕΧΑΕ, Μυτιληναίος, ΓΕΚ Τέρνα, Φουρλής, Aegean και Motor Oil. Χωρίς μεταβολή τα Ελληνικά Πετρέλαια, ενώ ήπια πτωτικά έκλεισαν οι ΟΛΠ, Σαράντης, Λάμδα και Ελλάκτωρ.

Διακυμάνσεις και εναλλαγές ήταν τα χαρακτηριστικά της συνεδρίασης της Τετάρτης, με το ΧΑ να καταφέρνει στο κλείσιμο να πετυχαίνει ελάχιστη άνοδο και να σημειώνει κέρδη, ξεπερνώντας την πρώτη δύσκολη ημέρα έπειτα τις αμερικάνικες εκλογές. Έντονη ήταν και η εναλλαγή στην ανάληψη της ηγεσίας των κινήσεων μεταξύ αγοραστών και πωλητών, οι οποίοι ακολούθησαν τον ρυθμό των εκλογών. Ακόμα, πολλά χαρτοφυλάκια επιχείρησαν να βελτιώσουν την ρευστότητα τους έπειτα από το τριήμερο ανόδου, με τον τζίρο, όμως, να είναι πολύ χαμηλός και να μην βοηθάει στην εξαγωγή συμπερασμάτων. Όλα αυτά, υπό το πρίσμα ενός ενδεχόμενου lockdown που προκαλεί έντονο προβληματισμό.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,64% στις 588,24 μονάδες, ενώ κινήθηκε μεταξύ 581,22 (-0,56%) και 590,20 μονάδων (+0,98%), με τον τζίρο μόλις να ξεπερνά τα €33,1 εκατ. ευρώ και τον τραπεζικό δείκτη να κλείνει με κέρδη 1,68% στις 250,44 μονάδες.

Στο ταμπλό τώρα, η Πειραιώς και η Aegean ξεχώρισαν με το +4,94% και +4,10% αντίστοιχα, αν και η πρώτη βρέθηκε ακόμη και στο +13,43%, με τις Μυτιληναίο, Εθνική, ΟΠΑΠ και Eurobank να ακολουθούν με άνοδο ανώτερη του 2%. Τα κέρδη σε ΟΤΕ, Coca Cola και Σαράντη ξεπέρασαν το 1%, ενώ εκείνα των Λάμδα, ΓΕΚ Τέρνα και ΟΛΠ έμειναν σε χαμηλά επίπεδα. Αντίθετα, η Τέρνα Ενεργειακή, έχασε 3,19% και ο Ελλάκτωρ 2,19%, ενώ άνω του 1% ήταν η πτώση σε ΑΔΜΗΕ, ΕΥΔΑΠ και Βιοχάλκο. Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Alpha Bank, Jumbo, Φουρλής, Ελληνικά Πετρέλαια, Motor Oil και ΕΧΑΕ. Χωρίς μεταβολή έκλεισαν οι ΔΕΗ και Titan.

Με ανατροπή σκηνικού, ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της Πέμπτης. Κατάφερε έτσι να σημειώσει την Πέμπτη διαδοχική ημέρα ανόδου. Η ανακοίνωση του νέου lockdown, δεν επηρέασε πολύ την αγορά που βρήκε στήριξη, στην άνοδο των διεθνών αγορών αλλά και επιλεγμένων τίτλων, με την συνέχεια όμως να είναι δύσκολη, αφού μια νέα οικονομική ύφεση είναι μπροστά μας. Φυσικά, η Κυβέρνηση με την Κομισιόν, περιμένουν μία ανάκαμψη, η οποία όμως δεν περιλαμβάνει το σχέδιο του Ταμείου Ανάκαμψης.

Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,33% στις 590,16 μονάδες, ενώ κινήθηκε μεταξύ 576,11 (-2,06%) και 590,16 μονάδων (+0,33%) και ο τζίρος διαμορφώθηκε στα €42,1 εκατ. ευρώ. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,28% στις 247,24 μονάδες.

Στο ταμπλό, τώρα, ο Σαράντης ξεχώρισε με το +4,41% που κατέγραψε, με την Πειραιώς, τον ΟΤΕ και τη ΔΕΗ να ακολουθούν με άνοδο που ξεπέρασε το 2%. Κέρδη 1,96% σημείωσε η ΕΥΔΑΠ και 1,04% η Coca Cola, ενώ ήπια ανοδικά έκλεισαν οι ΟΛΠ, ΑΔΜΗΕ, ΕΧΑΕ, Motor Oil και Βιοχάλκο. Αντίθετα, Φουρλής και Εθνική έκλεισαν με απώλειες 2,90% και 2,64% αντίστοιχα, ενώ άνω του 1% ήταν η πτώση σε Jumbo, ΓΕΚ Τέρνα, Alpha Bank, Eurobank και Ελληνικά Πετρέλαια. Ήπια πτωτικά κινήθηκαν οι Ελλάκτωρ, Aegean, Titan, ΟΠΑΠ, Λάμδα, Τέρνα Ενεργειακή και Μυτιληναίος.

Παρά την νέα καραντίνα που ανακοινώθηκε ότι θα ξεκινήσει από το Σάββατο, το Χρηματιστήριο Αθηνών άντεξε στις πιέσεις και κατάφερε να χάσει ελάχιστο έδαφος, στο κλείσιμο του, την Παρασκευή. Η κατοχύρωση των κερδών, κυριάρχησε λόγω την πενθήμερης επιτυχημένης πορείας του ΧΑ , αλλά και λόγω lockdown, αφού πρόκειται για μια κίνηση επενδυτικής άμυνας, την ώρα που ο τζίρος παραμένει χαμηλά. Είναι, φυσικά, ξεκάθαρο πως η εξέλιξη της πανδημίας και οι αποφάσεις της κυβέρνησης για μια νέα καραντίνα, προκαλούν αρκετή αβεβαιότητα στην αγορά, η οποία πλέον περιμένει να δει το μέγεθος του προβλήματος που έχει να αντιμετωπίσει, καθώς η ύφεση της οικονομίας αναμένεται να μεγαλώσει και να την πλήξει σοβαρά.

Αναλυτικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,35% στις 588,10 μονάδες, ενώ κινήθηκε μεταξύ 583,55 (-1,12%) και 590 μονάδων (-0,03%) και ο τζίρος ανήλθε στα €35,4 εκατ. ευρώ. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,41% στις 243,75 μονάδες.

Στο ταμπλό, η Εθνική δέχτηκε τις μεγαλύτερες πιέσεις κλείνοντας μάλιστα με πτώση 4,17%, με τις Σαράντης, Alpha Bank, Coca Cola και ΟΠΑΠ να ακολουθούν με απώλειες που ξεπέρασαν το 2%. Στο -1,18% η ΕΥΔΑΠ και στο -1,04% η Τέρνα Ενεργειακή, ενώ ήπια πτωτικά έκλεισαν οι ΓΕΚ Τέρνα, Titan, Motor Oil, ΔΕΗ και ΟΛΠ. Αντίθετα, ο ΑΔΜΗΕ και η Βιοχάλκο ξεχώρισαν θετικά με τα κέρδη του 2,3% που σημείωσαν αμφότερες, ενώ άνω του 1% ήταν η άνοδος σε Μυτιληναίο, Ελλάκτωρ, Φουρλή, ΟΤΕ και Eurobank. Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Jumbo, Aegean, Πειραιώς και Ελληνικά Πετρέλαια, με τις ΕΧΑΕ και Λάμδα να κλείνουν αμετάβλητες.

Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 3,26%, ο FTSE 25 ενισχύθηκε κατά 3,89%, ενώ ο τραπεζικός κλάδος έκλεισε με άνοδο 3,24%.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Βασίλης Λιόσης
Βασίλης Λιόσης
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1997, όπου και διαμένει μέχρι σήμερα. Είναι τελειόφοιτος του τμήματος Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής του Πανεπιστήμιο Πειραιά. Του αρέσει να ενημερώνεται για τις οικονομικές εξελίξεις ανά τον κόσμο. Λατρεύει τα ταξίδια και τον αθλητισμό.